El govern Colau posarà en marxa un telèfon 24h contra la violència masclista

L'Ajuntament posa el focus en els homes en una campanya d'spots adreçada a evitar la complicitat amb les actituds sexistes

L’Ajuntament de Barcelona tindrà un telèfon 24 hores d’atenció a casos de violència masclista “en els propers mesos”. És una de les 11 mesures incloses a la Mesura de Govern 2019-2023, on l’executiu d’Ada Colau agrupa les principals línies d’actuació en matèria de feminisme per aquest mandat. El compendi s’està enllestint aquesta setmana, entrarà a registre dilluns vinent i s’exposarà al plenari del 29 de novembre. Aquesta línia telefònica atendrà urgències socials i psicològiques cada dia de l’any i, després d’una primera contenció emocional, derivarà a les persones afectades als serveis específics que requereixi.

El govern municipal vol que serveixi sobretot per atendre a les víctimes que no arriben a denunciar agressions perquè coneixen a l’agressor –família, amics, entorn…– i “tenen dubtes” sobre l’atenció que necessiten. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha explicat en roda de premsa que s’han trobat “mancances” al circuit d’atenció a la violència masclista i ha confiat que el telèfon 24 hores serà una eina per arribar a dones agredides a les que ara costa més arribar. “La violència està infrarecollida a les xifres oficials perquè moltes dones no arriben als serveis d’atenció”, ha insistit. Tot i que encara no és oficial, l’atenció telefònica es podria materialitzar ampliant les funcions de l’actual Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida de les Dones (SARA).

Entre les 11 mesures hi ha també l’elaboració d’un protocol per prevenir, detectar i reaccionar contra els tocaments sexuals sense consentiment al transport públic, que segons els estudis i enquestes haurien patit el 42% de les viatgeres en algun moment de la seva vida. Segons Pérez, govern i operadors de transport ja tenen avançada una proposta de protocol. També s’habilitarà un punt lila mòbil per pentinar les diferents zones d’oci nocturn, promovent l’educació social i una afectivitat sana i fent prevenció de violència a les xarxes, per exemple l’ús dels telèfons per al control de la parella o la redifusió d’imatges privades sense consentiment.

Nova campanya interpel·lant als homes 

L’anunci de la Mesura de govern aprofitava la presentació aquest dilluns d’una nova campanya audiovisual contra les violències masclistes. Aquesta vegada l’Ajuntament adreça els spots i els pòsters específicament als homes i els demana que no siguin còmplices d’actituds com seguir a una noia a la nit per lligar amb ella, passar als amics fotos d’una parella sense roba sense el seu consentiment o gestos de control i submissió dins la pròpia família. L’autora dels spots és Bàrbara Ferrer, guanyadora d’un premi Gaudí pel curt La última virgen, i la campanya –que porta per lema “El present és feminista”– és de Patrícia Luján. El 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, s’estrenarà el quatre vídeo de la campanya.

“És un salt substancial respecte les campanyes anteriors, primer parlàvem de l’empoderament femení, després dels serveis d’acompanyament de l’ajuntament i finalment hem demanat el rebuig de tota la societat, ara demanem als homes que tinguin un rol actiu contra les violències masclistes”, ha dit la tinenta. “Els interpel·lem perquè diguin el què pensen i ho diguin als moments i llocs on s’estan donant aquestes violències, perquè si no ho fan la violència continua”, ha remarcat.

Més informació

Comentaris

    Europeu 18/11/2019 5:26 pm
    É pena não colocarem um telefone 24/h contra TODA a violência, mormente a tradicional violência castelhana.
    EldeGràcia 19/11/2019 8:18 am
    I un per a l'atenció dels MENA també, i un per als manters, i un altre pels carteristes del metro, i un altre pels que recullen ferralla pel carrer, i...

Nou comentari