Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Assaig de pacificació de les protestes
  • CA

No es pot abaixar la guàrdia, però ahir es va viure a Barcelona una jornada de protesta que va començar a canviar el paradigma del que ha sigut l’última setmana. La intervenció d’entitats pacifistes que van muntar un cordó per separar els manifestants de la policia i van instar durant tota la tarda a mantenir la calma –sufocant amb crits de “som gent de pau” els llançaments d’objectes a la policia i altres moments de tensió– va portar a set hores de concentració tensa però sense incidents realment greus davant de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a la Via Laietana. Gran part d’aquestes hores, els concentrats van estar-se asseguts a terra.

Cordó que l'entitat En Peu de Pau ha impulsat a la Via Laietana per separar els manifestants de la policia i evitar aldarulls / ACN

Cordó que l’entitat En Peu de Pau ha impulsat a la Via Laietana per separar els manifestants de la policia i evitar aldarulls / ACN

La xifra de ferits provisional que donava el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) a mitjanit ja parlava per ella mateixa: 3 assitències lleus, resoltes in situ. A molta distància de les 152 de divendres, que van deixar un ferit molt greu i d’altres de greus. 

Ahir no hi va haver pilotes de goma de la Policia Nacional –principals sospitosos de les lesions oculars greus que s’acumulen– i es van disparar relativament pocs projectils de foam dels Mossos d’Esquadra, només al final i en dos episodis vandàlics aïllats i possiblement sense connexió real amb la protesta política.

Van ser poc abans de les dotze de la nit a Pau Claris tocant a la plaça Urquinaona, on cremava una barricada muntada per un grup que havia arrencat fustes de la terrassa d’un restaurant, i poc abans de dos quarts d’una, al capdamunt de la Rambla i el carrer Pelai. Allà s’hi va detectar una altra barricada d’aspecte estrictament vandàlic, que va venir seguida de destrosses diverses i el saqueig d’una botiga Orange. Poc abans de dos quarts de dues, els Mossos comunicaven que havien fet deu detencions al llarg del dia. 

Avís de càrregues que no es van produir 

Els manifestants havien resistit durant hores i hores asseguts a la Via Laietana. Un fortíssim cordó policial muntat amb previsió –cosa que no s’havia fet divendres– va aïllar una zona molt àmplia de l’avinguda per mantenir la protesta a uns centenars de metres de la comissaria. Tot i així, cap a les deu van començar els avisos per megafonia.

Els Mossos demanaven als concentrats que desallotgessin la zona. Si no ho feien, deien, hi hauria “una intervenció policial immediata”. Però els manifestants responen cridant “els carrers seran sempre nostres”, “ni un pas enrere” i “Catalunya antifeixista” i la majoria no marxaven. La càrrega mai va arribar. Van deixar de sentir-se els avisos i només hi va haver una escaramussa dels antiavalots de la policia catalana amb els vàndals que havien encès una barricada a Pau Claris amb Urquinaona. Els van foragitar amb uns quants trets de projectils de foam. L’actuació va durar un quart d’hora i no va escampar-se a altres zones.
 


Cap a dos quarts d’una, de sobte els antiavalots es van anar retirant. Els manifestants feien crits de celebració: “Hem guanyat, hem guanyat!”. I van anar acostant-se cap a la Prefectura de Policia, tot i que es van limitar a asseure’s allà a prop i fer petar la xerrada.

Brètols a la Rambla i Pelai

L’explicació es va descobrir ràpidament: al capdamunt de la Rambla, la plaça Catalunya i el carrer Pelai hi havia una barricada encesa, trencament de vidres i altres aldarulls de signe incert provocats per grups reduïts amb comportament estrictament vandàlic, que no està gens clar que estigui vinculat realment a la protesta. Fins i tot han saquejat una botiga Orange. Un dels participants en els fets ha recongut al TOT Barcelona que hi ha anat “a liar-la“.


Moments de tensió: un provocador

Hi havia hagut, però, moments de tensió. Coincidint amb la fase durant la qual se sentien els avisos de càrrega per megafonia i, per tant, quan hi havia més nerviosisme, un provocador es va encarar amb els manifestants increpant-los. I la Policia Nacional no li va parar els peus. El va apartatr, però al cap d’una estona va reaparèixer i va continuar encenent els ànims.
 


L’observadora internacional que tothom va aplaudir

A l’altra cara de la moneda, Laura Marshall, una observadora internacional escocesa que va ser a l’1-O, es va aixecar d’entre els manifestants asseguts a terra i va fer en anglès un dircurs que recriminava a la policia la seva actitud “violenta”. “Són nens i joves sense armes, vosaltres sou els que aneu armats”, deia als agents antiavalots.  Els concentrats la van aplaudir.


6.000 persones entre Via Laietana i Lluís Companys

La manifestació havia sigut convocada pels CDR i Arran a les 18 hores a la plaça Urquinaona. “Contra la repressió” i per demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch. Aviat es va dividir en dos flancs: un a Urquinaona-Via Laietana i un altre a Arc de Triomf-passeig Lluís Companys, per protestar a la porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), custodiada pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

A la Via Laietana, desenes de persones s’agafaven els braços per formar un cordó que separés la policia dels manifestants. El diputat d’ERC al Parlament Jose Rodríguez explicava al TOT Barcelona que diverses entitats i partits feien “pinya” per a aquesta iniciativa. “Si hi ha actes violents, el conflicte serà tractat com un problema d’ordre públic i no polític”, justificava. Open Arms, el Sindicat de Manters i En Peu de Pau van ser algunes de les entitats que participaven en el cordó. 

Pel que fa a partits polítics, ERC havia impulsat la inciativa cívica. O almenys ho va fer  el diputat al Congrés –ara candidat en les eleccions del 10-N– Gabriel Rufián a través de Twitter. Però quan es va presentar a la protesta, a Arc de Triomf, va ser mal rebut per gran part dels manifestants, amb crits de “no ens representes” i de “botifler”.


Rufián va marxar per no enverinar més la situació i no va arribar fins a les portes del TSJC. De fet, una multitud omplia tot el passeig Lluís Companys i mostrava pancartes contra la repressió que denunciaven els manifestants, que recorden que el sistema judicial n’és una peça bàsica. De fet, al TSJC serà jutjat aviat el president de la Generalitat, Quim Torra, per no haver retirat del balcó de la Generalitat la pancarta de suport als presos polítics durant el període electoral de la primavera, com li havia ordenat la Junta Electoral.

Manifestants contra la repressió davant del TSJC / Jordi Borràs

Manifestants contra la repressió davant del TSJC / Jordi Borràs

Més notícies
La batalla campal d’Urquinaona, en imatges
Notícia: La batalla campal d’Urquinaona, en imatges
Comparteix
La plaça Urquinaona recupera la normalitat després dels aldarulls | A. L.
L’abans i el després a Urquinaona: de les barricades als turistes curiosos
Notícia: L’abans i el després a Urquinaona: de les barricades als turistes curiosos
Comparteix
Els enfrontaments entre policia i manifestants deixen pas a la normalitat
Mossos i Policia Nacional llancen ràtzies simultànies per tallar la batalla campal de Via Laietana
Notícia: Mossos i Policia Nacional llancen ràtzies simultànies per tallar la batalla campal de Via Laietana
Comparteix
Més de sis hores d'aldarulls iniciats a la Via Laietana i han portat els dos cossos policials a llançar tots els furgons que tenien disponibles per dispersar els manifestants
Així funciona una barricada dels manifestants que s’enfronten a la policia
Notícia: Així funciona una barricada dels manifestants que s’enfronten a la policia
Comparteix
Les imatges mostren el grau d'organització dels joves que s'enfronten a la policia en els aldarulls d'aquests dies a Barcelona

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Los siete cabritillos a octubre 20, 2019 | 10:13
    Los siete cabritillos octubre 20, 2019 | 10:13
    "En peu de pau" es la patita del lobo cubierta con piel de cordero del cuento de los siete cabritillos. El brazo pseudo-pacífico-pacifista de la violencia secesionista, vamos.
  2. Icona del comentari de: Isabel C. a octubre 20, 2019 | 10:32
    Isabel C. octubre 20, 2019 | 10:32
    Els traïdors d'ERC i PDCat estan tornant a prendre el control per a consumar la rendició incondicional que garantirà les seves poltrones i interessos. Si permetem que ens amansin, Catalunya haurà signat la seva sentència de mort.
  3. Icona del comentari de: Vergonya hauria de tenir la societat de dir que això es la nostra policia a octubre 20, 2019 | 10:35
    Vergonya hauria de tenir la societat de dir que això es la nostra policia octubre 20, 2019 | 10:35
    Magnífica foto de la portada del article, que ensenya el que realment es violencia pura.
  4. Icona del comentari de: Cal un estudi psiquiàtric rigorós i controls de psicotròpics a octubre 20, 2019 | 11:05
    Cal un estudi psiquiàtric rigorós i controls de psicotròpics octubre 20, 2019 | 11:05
    a tots els homínids que formen parts dels anti-disturbis. Les imatges que veiem cada dia són esgarrifoses i en canvi aquests criminals segueixen lliures i fins i tot reben felicitacions de més amunt! Estem dominats per una ORGANITZACIÓ CRIMINAL que sacrifica el Dret Internacional i la vergonya al "To'o por la patria", la ESPAÑA MISERABLE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa