Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC interpel·la Pedro Sánchez pel cas de xenofòbia en una seu estatal

Esquerra Republicana de Catalunya vol saber si el Govern espanyol va fer res per protegir les dues treballadores i el treballador d’una seu estatal a Barcelona que han denunciat haver patit assetjament per motius xenòfobs, racistes i homòfobs, com va informar el TOT Barcelona. Les presumptes víctimes són empleades de la neteja d’origen llatinoamericà i els acusats són quatre operaris de nacionalitat espanyola del mateix servei que té cura de l’edifici situat al [email protected] que acull la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència (CNMC) i altres organismes estatals, on s’haurien produït els suposats insults i vexacions.

El jutjat d’instrucció tres de Barcelona va iniciar una investigació contra els denunciats i la Inspecció de Treball va obrir un expedient contra l’empresa Iman Cleaning, a la que pertanyen els empleats i a qui la CNMC té contractada les tasques de neteja de l’immoble. ERC ja va anunciar que interpel·laria al Govern espanyol sobre les informacions publicades per aquest mitjà. Els republicans han registrat recentment les preguntes al Congrés perquè l’executiu del president Pedro Sánchez es pronunciï sobre el cas.

Les preguntes que ERC ha registrat al Congrés pel cas de presumpte assetjament per xenofòbia a la seu de la CNMC de Barcelona
Les preguntes que ERC ha registrat al Congrés pel cas de presumpte assetjament per xenofòbia a la seu de la CNMC de Barcelona

Les treballadores asseguren que companys de feina espanyols les menyspreaven per la seva nacionalitat i raça. Asseguren que van rebre improperis com “índia” o “negra de merda”; una d’elles afegeix que es va trobar excrements en el despatx que acostumava a ocupar per fer tasques de coordinació de l’equip de neteja. Totes dues empleades van agafar la baixa pels trastorns psicològics que van desenvolupar i una acredita tractament per tres intents de suïcidi. Inspecció de Treball va concloure que Iman Cleaning no va ser prou diligent per evitar que es produissin discriminacions per motiu d’origen entre la plantilla que destinava a les instal·lacions de la CNMC.

Mesures contra la discriminació   

La diputada d’ERC Maria Dantas s’ha adreçat al Govern espanyol perquè es posicioni sobre el presumpte cas d’assetjament per xenofòbia en una seu de l’Estat a la capital catalana. La parlamentària reclama saber si l’executiu de Sánchez tenia coneixement dels fets.

En cas afirmatiu, ERC prega que la coalició de PSOE i Unides Podem aclareixi quines mesures va prendre davant de les denúncies de les dues treballadores i un empleat davant dels Mossos d’Esquadra i de la Inspecció de Treball. De no haver-ne pres cas, els republicans insten el Govern espanyol a respondre per què no va fer-hi res.

La CNMC va admetre al TOT Barcelona que coneixia “certs conflictes personals entre alguns treballadors” dedicats a la neteja de la seu barcelonina. En tot cas, l’organisme públic va recalcar que no és personal seu, sinó d’Iman Cleaning, i que quedava fora del seu àmbit d’actuació intervenir en una disputa en què no estaven implicats empleats de la seva plantilla.

Queixes per omissió

En canvi, els treballadors denunciants creuen que tant la CNMC com Iman Cleaning tenen responsabilitat per omissió en els episodis de suposat assetjament. Per la seva banda, l’empresa de neteja va activar el protocol contra l’assetjament a instàncies d’una de les operàries i va lliurar un codi de bones pràctiques al personal que tenia cura de l’edifici estatal, en què feia explícit que calia “respectar totes les persones al marge del seu origen”.

Inspecció de Treball va jutjar que el document de bones pràctiques era insuficient per acabar amb l’escarni contra els empleats estrangers. Per la seva banda, el grup d’ERC al Congrés demana el parer del Govern espanyol sobre els suposats ultratges denunciats.

Més notícies
Un local comercial buit al carrer de Pelai GEMMA AGUILERA

El forat negre de Pelai: sis comerços tancats en menys de 100 metres

Notícia: El forat negre de Pelai: sis comerços tancats en menys de 100 metres
Comparteix
Entre la plaça de la Universitat i el carrer Gravina, un dels grans eixos comercials de Barcelona ha quedat despullat
Notícia: El forat negre de Pelai: sis comerços tancats en menys de 100 metres - Mobile
El president Pedro Sánchez i l'alcaldessa Ada Colau, en imatge d'arxiu / Moncloa

L’Estat paga menys d’un 2% de les aportacions previstes a Barcelona

Notícia: L’Estat paga menys d’un 2% de les aportacions previstes a Barcelona
Comparteix
L’Ajuntament va preveure que el Govern espanyol li transferiria 124 milions extres el 2021, però només va rebre 2,3 milions
Notícia: L’Estat paga menys d’un 2% de les aportacions previstes a Barcelona - Mobile
Palau Montaner, seu de la delegació del govern espanyol AJUNTAMENT DE BARCELONA

Pressió veïnal per traslladar la delegació de l’Estat fora de l’Eixample

Notícia: Pressió veïnal per traslladar la delegació de l’Estat fora de l’Eixample
Comparteix
Les protestes ciutadanes habituals davant del Palau Montaner col·lapsen l’entorn. El veïnat vol una cessió d’ús de l’edifici a l’Ajuntament per allotjar-hi equipaments municipals
Notícia: Pressió veïnal per traslladar la delegació de l’Estat fora de l’Eixample - Mobile
Seu de la CNMC a Barcelona | Wikimedia - Canaan

La CNMC i la CNMV arriben a un acord per compartir seu al [email protected]

Notícia: La CNMC i la CNMV arriben a un acord per compartir seu al 22@
Comparteix
La Comissió Nacional del Mercat de Valors deixa l'edifici de la Borsa de Barcelona
Notícia: La CNMC i la CNMV arriben a un acord per compartir seu al 22@ - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa