Esquerra Republicana de Catalunya vol saber si el Govern espanyol va fer res per protegir les dues treballadores i el treballador d’una seu estatal a Barcelona que han denunciat haver patit assetjament per motius xenòfobs, racistes i homòfobs, com va informar el TOT Barcelona. Les presumptes víctimes són empleades de la neteja d’origen llatinoamericà i els acusats són quatre operaris de nacionalitat espanyola del mateix servei que té cura de l’edifici situat al [email protected] que acull la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència (CNMC) i altres organismes estatals, on s’haurien produït els suposats insults i vexacions.
El jutjat d’instrucció tres de Barcelona va iniciar una investigació contra els denunciats i la Inspecció de Treball va obrir un expedient contra l’empresa Iman Cleaning, a la que pertanyen els empleats i a qui la CNMC té contractada les tasques de neteja de l’immoble. ERC ja va anunciar que interpel·laria al Govern espanyol sobre les informacions publicades per aquest mitjà. Els republicans han registrat recentment les preguntes al Congrés perquè l’executiu del president Pedro Sánchez es pronunciï sobre el cas.

Les treballadores asseguren que companys de feina espanyols les menyspreaven per la seva nacionalitat i raça. Asseguren que van rebre improperis com “índia” o “negra de merda”; una d’elles afegeix que es va trobar excrements en el despatx que acostumava a ocupar per fer tasques de coordinació de l’equip de neteja. Totes dues empleades van agafar la baixa pels trastorns psicològics que van desenvolupar i una acredita tractament per tres intents de suïcidi. Inspecció de Treball va concloure que Iman Cleaning no va ser prou diligent per evitar que es produissin discriminacions per motiu d’origen entre la plantilla que destinava a les instal·lacions de la CNMC.
Mesures contra la discriminació
La diputada d’ERC Maria Dantas s’ha adreçat al Govern espanyol perquè es posicioni sobre el presumpte cas d’assetjament per xenofòbia en una seu de l’Estat a la capital catalana. La parlamentària reclama saber si l’executiu de Sánchez tenia coneixement dels fets.
En cas afirmatiu, ERC prega que la coalició de PSOE i Unides Podem aclareixi quines mesures va prendre davant de les denúncies de les dues treballadores i un empleat davant dels Mossos d’Esquadra i de la Inspecció de Treball. De no haver-ne pres cas, els republicans insten el Govern espanyol a respondre per què no va fer-hi res.
La CNMC va admetre al TOT Barcelona que coneixia “certs conflictes personals entre alguns treballadors” dedicats a la neteja de la seu barcelonina. En tot cas, l’organisme públic va recalcar que no és personal seu, sinó d’Iman Cleaning, i que quedava fora del seu àmbit d’actuació intervenir en una disputa en què no estaven implicats empleats de la seva plantilla.
Queixes per omissió
En canvi, els treballadors denunciants creuen que tant la CNMC com Iman Cleaning tenen responsabilitat per omissió en els episodis de suposat assetjament. Per la seva banda, l’empresa de neteja va activar el protocol contra l’assetjament a instàncies d’una de les operàries i va lliurar un codi de bones pràctiques al personal que tenia cura de l’edifici estatal, en què feia explícit que calia “respectar totes les persones al marge del seu origen”.
Inspecció de Treball va jutjar que el document de bones pràctiques era insuficient per acabar amb l’escarni contra els empleats estrangers. Per la seva banda, el grup d’ERC al Congrés demana el parer del Govern espanyol sobre els suposats ultratges denunciats.