Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El forat negre de Pelai: sis comerços tancats en menys de 100 metres
  • CA

En una persiana abaixada del carrer de Pelai, un eix comercial històric de la ciutat que uneix els districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella, s’hi llegeix el lema Retail never dies (el comerç minorista mai no mor). És el lema d’una immobiliària especialitzada en la gestió de lloguers i compres de locals comercials. Però justament, en aquest carrer hi ha un forat negre que indica que els temps de vaques grasses al comerç han tornat a passar i la pandèmia ha fet estralls.

Sis locals buits en menys de 100 metres

Tot i que estem en període de rebaixes, un migdia a l’hora de la pausa laboral aquest eix comercial està molt lluny de la bogeria comercial a què estava acostumada Barcelona. De fet, recorrent de dalt a baix el carrer de Pelai es comprova que només hi ha un cert volum de gent a les grans cadenes -Zara, Lefties, Pull&Bear, Stradivarius, totes elles d’Inditex- i gairebé ni una ànima en sabateries i botigues que no tenen un gegant al darrere.

I en només 100 metres, en el tram que va de la plaça d’Universitat al carrer Gravina, hi ha sis grans locals comercials amb el cartell de “local en lloguer”. Un d’ells, l’emblemàtica sabateria Padeví, un clàssic de Pelai que també va desaparèixer de Francesc Macià tot just fa uns mesos.

Un altre local buit en el tram del carrer de Pelai entre Gravina i plaça de la Universitat GEMMA AGUILERA

Segons l’associació Pelai Centre i Rodalia, cada dia més de 15.000 vianants, passegen i visiten aquest eix comercial històric, una xifra que, el converteix en “el carrer comercial amb més afluència de la ciutat”. Certament, és punt de connexió entre la plaça de la Universitat i la plaça de Catalunya, que dona pas a la Rambla, al portal de l’Àngel i al passeig de Gràcia, el quadrat d’or del comerç del centre.

Fins a sis locals buits en menys de 100 metres al carrer de Pelai GEMMA AGUILERA
Fins a sis locals buits en menys de 100 metres al carrer de Pelai GEMMA AGUILERA

El forat negre de Pelai no és l’únic que ha patit les conseqüències de la pandèmia. Un cas molt flagrant és el del carrer de Ferran, que fins l’esclat de la pandèmia havia sostingut un model de comerç molt pensat per al turisme i que amb la desaparició dels visitants va veure’s abocat a una crisi. A tall d’exemple, el local més antic del carrer Ferran va tancar el maig del 2021, la Farmàcia de la Estrella, situada al número 7. És un dels 16 locals buits, que se sumen als 8 que han canviat de negoci i un anunci de futura obertura que no ha arribat. El carrer de Ferran va ser la milla d’or de la Barcelona de finals del segle XIX.

La sabateria Padeví, una històrica del carrer, també ha tancat GEMMA AGUILERA
La sabateria Padeví, una històrica del carrer, també ha tancat GEMMA AGUILERA

La plaça de les Olles, també amb persianes abaixades

Una altra víctima de la caiguda del turisme és la plaça de les Olles, amb diversos locals comercials tancats i on només sobreviu la barcelonina Munich i alguns restaurants. En qualsevol cas, la llista de defuncions de comerços a la ciutat és malauradament extensa, i no passa un mes sense que es conegui el tancament d’algun comerç emblemàtic.

Més notícies
Local que ocupava la botiga de pesca Calicó, fundada el 1850 GEMMA AGUILERA
Gastronomia i polítics, supervivents de la plaça de les Olles
Notícia: Gastronomia i polítics, supervivents de la plaça de les Olles
Comparteix
Aquesta plaça del Born té diversos locals amb la persiana abaixada que abans ocupaven negocis de moda i una botiga de pesca centenària
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, atenent els mitjans de comunicació en una imatge d'arxiu / Laura Fíguls (ACN)
El fiasco municipal en la compra de locals comercials: 25 de 60, descartats
Notícia: El fiasco municipal en la compra de locals comercials: 25 de 60, descartats
Comparteix
Diversos propietaris s'haurien retirat finalment de la iniciativa municipal
Joves i vianants al Passeig de Gràcia de Barcelona / Jordi Play
El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges
Notícia: El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges
Comparteix
"La mesura només beneficia el gran comerç" i és "desastrosa" per veïns i treballadors, assegura la FAVB
Decadència al carrer Ferran després del cop provocat per la pandèmia del Covid19. foto: Jordi Play
Sagnia, muda i estancament del carrer de Ferran
Notícia: Sagnia, muda i estancament del carrer de Ferran
Comparteix
Els locals buits s’acumulen en aquest eix comercial del Gòtic que havia fiat al turisme el seu model, estroncat amb la desaparició dels visitants per la pandèmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa