Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió veïnal per traslladar la delegació de l’Estat fora de l’Eixample

L’encreuament del carrer de Mallorca amb Roger de Llúria és punt habitual de protestes, i de vegades, d’aldarulls entre policia i manifestants. Hi ha el Palau Montaner, seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya i també de la subdelegació de Barcelona.

Els veïns de la Dreta de l’Eixample se senten perjudicats per les derives socials que té la presència d’aquesta institució i consideren que urgeix el trasllat del personal a un altre edifici de l’Estat fora del centre de la ciutat.

“La zona zero dels aldarulls”

“Ens farien un favor si marxen de l’Eixample i tornen al Palau de la Duana. Aquí, quan hi ha malestar social la cruïlla de Mallorca i Llúria es converteix en la zona zero dels aldarulls, sempre que hi ha manifestacions en contra de decisions del govern d’Espanya tenim problemes. Ens afecta als comerços i la tranquil·litat dels veïns”, verbalitza en conversa amb el TOT Barcelona en Xavier Llobet, president de l’associació de comerciants i professionals CorEixample. De fet, l’entitat ja va intentar parlar amb l’anterior delegada del govern espanyol, Teresa Cunlillera, sobre els efectes dels aldarulls fa dos anys, sense èxit.

Ara bé, Llobet remarca que “el problema” no és amb els treballadors o el fet que sigui la delegació espanyola, sinó “els fets que passen al carrer”, perquè “quan venen mal dades rebem tots”. Justament, la darrera protesta va ser el maig de 2022, amb estudiants encadenats protestant contra la sentència del 25% del castellà i Mossos desallotjant-los.  

El Palau Montaner, seu actual del govern espanyol a Barcelona i Catalunya AJUNTAMENT
El Palau Montaner, seu actual del govern espanyol a Barcelona i Catalunya AJUNTAMENT

Futura biblioteca Sofia Barat?

L’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample comparteix la diagnosi de CorEixample i també considera necessari un canvi d’ubicació dels representants de Madrid: “No és convenient que la seu de la delegació estigui aquí, perquè cada vegada que hi ha protestes col·lapsen els carrers Mallorca i Llúria i es generen grans molèsties per als veïns. La solució, al nostre entendre, passa perquè tornin al palau de la Duana -a Ciutat Vella-, i de retruc, apostem per un conveni de cessió d’ús a l’Ajuntament del Palau Montaner per destinar-lo a equipaments de barri, perquè tenim un gran dèficit d’espais”, assenyala al TOT Barcelona el president de l’entitat, Jaume Artigues.

Sobre quina mena d’equipament podria acollir, l’Associació suggereix que “podria tenir un bon encaix per albergar una futura Biblioteca Sofia Barat”, ja que l’ubicació actual se li ha quedat molt petita.

El Palau de la Duana tornarà a ser seu de la delegació

El Palau Montaner és la seu de la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, però des del 2009 també ho és de la delegació de l’Estat a Catalunya, que va haver d’abandonar el Palau de la Duana, a l’Avinguda Marquès d’Argentera, pel mal estat en què es trobava aquest edifici del segle XVIII símbol del poder espanyol a la capital. Havia estat la seu del Govern Civil espanyol durant 150 anys, i des de la Transició era l’edifici de referencia de l’Estat a Catalunya.

El Palau de la Duana, un dels edificis propietat del govern espanyol a Barcelona JORDI PLAY

Fa anys que el Palau de la Duana, que va arribar a trobar-se en un estat deplorable, espera una reforma integral -anunciada l’any 2009 -que havia de servir per obrir les seves portes al públic i permetre el gaudi general del ric patrimoni artístic que es conserva en l’interior de l’edifici, construït pel comte de Roncali, ministre, brigadier i enginyer de Carles IV.

I tretze anys després, aquest edifici continua en obres, però com insisteix al TOT Barcelona el ministeri de Política Territorial, ledifici “tornarà a ser la seu de la delegació del govern a Catalunya“, sense poder detallar els terminis exactes de finalització d’unes obres que van començar el 2018.

Vista general de l’edifici del Palau de la Duana Jordi Play

Madrid encara no es planteja cap cessió

Fonts del ministeri de Política Territorial expliquen al TOT Barcelona que “a hores d’ara s’està ultimant un expedient per licitar l’actualització del projecte i la direcció de l’obra posterior al Palau de la Duana, una actualització que és necessària donada la complexitat de l’actuació a l’edifici i les incidències produïdes”. Quan finalitzin les obres, insisteix el ministeri, “la intenció és traslladar a aquest immoble la seu de la delegació del govern a Catalunya”.

Però el ministeri encara no s’ha plantejat quin futur podria tenir el Palau Montaner quan es produeixi el trasllat: “Respecte al futur de l’edifici del carrer de Mallorca, tenint en compte que encara serà utilitzat per la delegació durant un cert temps fins que acabin les obres a l’altre edifici, encara no s’ha pres cap decisió”.

Més notícies
El Palau de la Duana, un dels edificis propietat del govern espanyol a Barcelona JORDI PLAY

El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya

Notícia: El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya
Comparteix
El ministeri de Política Territorial i Funció Pública té un pla d’obres per reocupar aquest edifici del segle XVIII, símbol del poder espanyol, tancat des del 2008
Notícia: El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya - Mobile
Estudiants encadenats a la Delegació del govern espanyol contra la sentència del 25% / SEPC

Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25%

Notícia: Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25%
Comparteix
Asseguren que el català no té cabuda a l'Estat espanyol i insten a desobeir
Notícia: Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25% - Mobile

Més policia que manifestants a la delegació del govern espanyol per la presència de Sánchez

Notícia: Més policia que manifestants a la delegació del govern espanyol per la presència de Sánchez
Comparteix
El col·lectiu Marina Resisteix havia convocat una concentració de rebuig a la visita del president estatal
Notícia: Més policia que manifestants a la delegació del govern espanyol per la presència de Sánchez - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 10, 2022 | 22:46
  Pere Llimonera i Citronell juliol 10, 2022 | 22:46
  Que tal a Aragó? no al carrer, vull dir a la comunitat d'Aragó? Ebre enllà.
 2. Icona del comentari de: Català a juliol 11, 2022 | 03:10
  Català juliol 11, 2022 | 03:10
  On cal traslladar-la és fora de Catalunya.
 3. Icona del comentari de: No t'emboliques Gemma a juliol 11, 2022 | 07:23
  No t'emboliques Gemma juliol 11, 2022 | 07:23
  La representació de l'Estat a Catalunya es diu Generalitat i és a la Plaça Sant Jaume. La delegació de l'Estat és una altra cosa i n'hi ha una a cada autonomia, Madrid inclosa.
 4. Icona del comentari de: A veure Gemma a juliol 11, 2022 | 08:59
  A veure Gemma juliol 11, 2022 | 08:59
  No és la delegació de l'estat, es la delegación del gobierno
 5. Icona del comentari de: Carles a juliol 11, 2022 | 10:36
  Carles juliol 11, 2022 | 10:36
  Em sento humiliat cada vegada que hi passo per davant
 6. Icona del comentari de: Anònim a juliol 11, 2022 | 10:51
  Anònim juliol 11, 2022 | 10:51
  Fora de l'eixample? Fora del país!
 7. Icona del comentari de: jg a juliol 11, 2022 | 11:09
  jg juliol 11, 2022 | 11:09
  hay que tener muchajgs mas narices para echar a españa de cataluña de la que habeis demostrado hasta ahora
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 11, 2022 | 18:21
   Pere Llimonera i Citronell juliol 11, 2022 | 18:21
   La DUI va ser proclamada al parlament. Un parlament elegit democraticament i per majoria absoluta. Aixecarem la DUI i llavors vosaltres podreu enviar la policia i l'exèrcit, però ja estarà proclamada. Podeu ocupar policial i militarment Catalunya? crec que no.
   • Icona del comentari de: Si noi, a juliol 12, 2022 | 04:50
    Si noi, juliol 12, 2022 | 04:50
    després un poc honorable batxiller gens preparat pel càrrec i que mai vam votar, la va suspendre en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa