Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya

Les seves parets, deteriorades, brutes i en un lamentable estat d’abandonament, continuen essent un dels símbols més visibles del poder polític d’Espanya a Catalunya. El Palau de la Duana de Barcelona, a l’Avinguda Marquès d’Argentera i presidint la plaça Palau, va ser la seu del Govern Civil espanyol durant 150 anys, i des de la Transició va acollir els representants de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Fins que l’any 2008, les deficiències greus en l’estructura d’aquest edifici singular projectat l’any 1790– i que durant la República va acollir el departament de Governació de la Generalitat- van obligar a traslladar la seu al Palau Montaner, un edifici modernista situat a l’Eixample, on ja hi havia instal·lada la subdelegació del govern espanyol a Barcelona. Només cal vorejar l’edifici per copsar-ne el deteriorament i per constatar que ja no hi ha bastides enlloc, ni xarxes de protecció ni operaris treballant en la seva restauració. A principis de juny d’aquest any, es van desmuntar les bastides que hi havia, i va ser aleshores quan la façana va quedar al descobert. Estava en pitjor estat i les suposade obres no semblaven haver servit per a res.Oficialment, però, en aquest Palau hi havia hagut obres.

De fet, fa anys que el Palau de la Duana espera una reforma integral anunciada l’any 2009 que havia de servir per obrir les seves portes al públic i permetre el gaudi general del ric patrimoni artístic que es conserva en l’interior de l’edifici, construït pel comte de Roncali, ministre, brigadier i enginyer de Carles IV.

Porta principal d’entrada al Palau de la Duana, en clar estat de deteriorament JORDI PLAY

Ara, tretze anys després, el Palau de la Duana començarà a tenir una nova vida. De fet, recuperarà la vida que tenia abans i que semblava perduda. Així ho assegura al TOT Barcelona el ministeri de Política Territorial i Funció Pública: “L’edifici tornarà a ser la seu de la delegació del govern a Catalunya”.

Si bé fonts del ministeri no poden detallar terminis exactes, sí que asseguren que el procés de reocupació del Palau està en marxa: “Actualment s’està executant una obra, que es va iniciar el 2018 i que es preveu que sigui validada en les properes setmanes. Posteriorment, caldrà elaborar la certificació final de l’obra, quedant tancada aquesta fase, conjuntament amb la corresponent rescissió de contracte d’obres”. I a partir l’aleshores, afegeixen, “caldrà definir les obres a realitzar i iniciar una nova licitació”. Fonts ministerials insisteixen a no calendaritzar el retorn, que en qualsevol cas donen per segur, perquè “en tractar-se d’un edifici singular i rellevant, la llicència municipal, el nou contracte, estarà condicionat a l’examen dels tècnics de l’Ajuntament de Barcelona mentre duri l’obra”.

Una víctima més de la crisi del totxo

Quan el Palau es va tancar l’abril del 2008, l’aleshores anomenat ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, propietari de la finca, va anunciar a bombo i plateret un pla de restauració per posar al dia les instal·lacions, restaurar façanes i el pati interior. I van començar les obres, però pocs mesos després, el 2010, i després d’executar les actuacions mínimes per garantir la seguretat del Palau, els manobres van desaparèixer. La crisi econòmica ja colpejava l’erari públic espanyol i calia incrementar un 20% el pressupost de les obres, després que els arquitectes s’adonessin que hi havia problemes estructurals greus. Madrid no podia justificar la despesa i va abandonar el Palau a la seva sort.

Es desconeix, però, l’estat en què es troba l’interior, si bé el govern espanyol sempre ha afirmat que el patrimoni artístic està protegit. A la primera planta hi ha sales luxoses decorades amb pintures, com el Saló d’Actes, de Pere Pau Muntanya, que va representar temes relacionats amb la política comercial de Carles III i la seva política internacional. En altres dependències del Palau també hi ha pintures que recreen escenes del Quixot.

El govern del PSOE i Podemos ha iniciat obres per recuperar el Palau de la Duana JORDI PLAY

Després de la frenada en sec per la crisi econòmica, el 2016 arribava una nova promesa per fer renéixer el Palau de la Duana, aquesta vegada, per part del govern del PP. Un consell de ministres en funcions de Mariano Rajoy donava llum verda a una inversió, fins el 2019, de dotze milions d’euros per rehabilitar l’edifici. Aquelles obres mai no es van acabar. Però no ha estat fins aquest estiu que s’han retirat les darreres bastides i xarxes protectores, amb la sorpresa que el deteriorament de l’edifici és evident. Ara caldrà veure si l’enèsima oportunitat de salvar aquest edifici singular torna a ser perduda o ara sí, el Palau de la Duana té una segona vida.

El Palau de la Duana viu un periple d’obres inacabades des del 2010 JORDI PLAY
Més notícies
L'Herboristeria del Rei / Ajuntament de Barcelona

Amenaça de tancament per a l’Herboristeria del Rei, una de les botigues més antigues de Barcelona

Notícia: Amenaça de tancament per a l’Herboristeria del Rei, una de les botigues més antigues de Barcelona
Comparteix
Preveu desaparèixer després de dos segles a la plaça Reial al no tancar un acord per mantenir el lloguer
Notícia: Amenaça de tancament per a l’Herboristeria del Rei, una de les botigues més antigues de Barcelona - Mobile
Cablejat telefònic al costat de la basílica de la Mercè, al Gòtic / Jordi Play

El garbuix de cables telefònics posa lletja la Barcelona històrica amb impunitat

Notícia: El garbuix de cables telefònics posa lletja la Barcelona històrica amb impunitat
Comparteix
La permissivitat i la manca de sancions normalitzen que la xarxa de fibra òptica s'estengui caòtica a barris com el Gòtic
Notícia: El garbuix de cables telefònics posa lletja la Barcelona històrica amb impunitat - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a agost 03, 2021 | 21:36
  Anònim agost 03, 2021 | 21:36
  Aquí no hi han de venir a fotre res aquesta gent. Una ambaixada si la separació es fa de manera amistosa i prou
 2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a agost 04, 2021 | 00:03
  Luisnomeacuerdo agost 04, 2021 | 00:03
  La presencia del imperio en una de sus colonias ha de ser de forma bien visible y ostentosa, como mandan los canones del derecho de conquista.
 3. Icona del comentari de: Observador a agost 04, 2021 | 07:15
  Observador agost 04, 2021 | 07:15
  Aviat passarà a ser l'embaixada d'espaÑa a Catalunya 💪🏻💪🏻💪🏻
  • Icona del comentari de: Pau a agost 05, 2021 | 00:51
   Pau agost 05, 2021 | 00:51
   Siéntate y espera.
 4. Icona del comentari de: Junqueras el puto Psoe.155. Marxa a España, talós!!!! a agost 04, 2021 | 07:22
  Junqueras el puto Psoe.155. Marxa a España, talós!!!! agost 04, 2021 | 07:22
  Inversió a Catalunya per atunyinar als catalans, pacte psoe.erc.155. Aragones la perla psoecialista de l'espanyolisme de laporral,iure
  • Icona del comentari de: Os presento al nostrat sonat! a agost 04, 2021 | 11:46
   Os presento al nostrat sonat! agost 04, 2021 | 11:46
   Per a ser un país normal també hem de tenir una quota de frikis i sonats.
 5. Icona del comentari de: Vergonya de traïdors a agost 04, 2021 | 19:26
  Vergonya de traïdors agost 04, 2021 | 19:26
  A can ERC estaran contents. No hauran d'anar a madrit a baixar-se els pantalons, Ho podran fer al palau aquest.
  • Icona del comentari de: Per traïdor a agost 05, 2021 | 07:41
   Per traïdor agost 05, 2021 | 07:41
   El batxiller foll que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Costarà superar-lo...
  • Icona del comentari de: Per què són traïdors? a agost 05, 2021 | 07:43
   Per què són traïdors? agost 05, 2021 | 07:43
   Per alliberar els presos polítics? Per voler negociar el retorn retorn del exiliats i un referèndum d'autodeterminació? Per no combregar amb la corrupció?
   • Icona del comentari de: A qui pregunta per què son uns porcs traïdors. a agost 05, 2021 | 10:23
    A qui pregunta per què son uns porcs traïdors. agost 05, 2021 | 10:23
    Ells no an alliberat a ningú, ha set la pressió internacional, combinat amb una promesa de traïr a Catalunya i continuar amb l'autonomisme. Amaguen i obien al Govern Legítim. Difamen i rebaixen l'1 O. Donen temps al estado repressor amb taules unicorn, mentre cobren del BOE, i represalien 3800 independentistes. El referendum ja el vam fer i guanyar. Voler-lo repetir es de covards, renegats. Cal defenssar el que ja vam fer. Per que ja no parlen d'Independència, ara en diuen eufemismes com autodeterminació. Com els comuns. Per que ja son corruptes, des del moment en que ens vilen autonomia.
    • Icona del comentari de: Gobern legítim? a agost 05, 2021 | 13:51
     Gobern legítim? agost 05, 2021 | 13:51
     Encapçalat per un batxiller foll (que no vam votar, va ser posat a dit pel predecessor que va fer una costellada de 3 respostes i va aconseguir la unitat amb xantatges i trencant la paraula d'eleccions inmediates després de la costellada) que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat? Demà m'afeitaras, la legitimitat la té en l'engany i processisme cap enlloc, oi?
 6. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a agost 04, 2021 | 20:52
  L'OBSERVADOR ASTORAT agost 04, 2021 | 20:52
  VIA LAIETANA, 43 . 2

Nou comentari

Comparteix