Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC preguntarà al Govern espanyol pel cas d’assetjament per xenofòbia
  • CA

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats ha avançat aquest dimecres que preguntarà al Govern espanyol pel presumpte cas d’assetjament laboral amb rerefons xenòfob a treballadors que netegen l’edifici que la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència (CNMC) i altres òrgans estatals ocupen a Barcelona. El jutjat d’instrucció número 3 de Barcelona investiga quatre operaris del servei de la neteja que la CNMC té contractat a l’empresa Iman Cleaning per a la seu en què està instal·lat al 22@. Tres empleats llatinoamericans que netegen les mateixes dependències han presentat diverses denúncies els darrers mesos als Mossos d’Esquadra i a la Inspecció de Treball. Asseguren que han patit insults i vexacions habituals de caire xenòfob, racista i homòfob, com el TOT Barcelona va publicar aquesta dimarts.

La diputada d’ERC al Congrés Maria Dantas ha anunciat que la formació interpel·larà sobre el cas al Govern de Pedro Sánchez. La parlamentària reclama que l’executiu espanyol informi “sobre la denúncia d’insults i vexacions per motiu d’origen envers les persones treballadores que netegen la seu de la CNMC i d’altres institucions estatals“, ha apuntat a Twitter.

Dantas ha recordat que, a més, la Inspecció de Treball va obrir un expedient sobre els fets contra Iman Cleaning, que s’enfronta a una possible sanció. L’informe de l’inspector laboral conclou que la companyia no va ser prou diligent per acabar amb les presumptes discriminacions per motiu d’origen.

El procediment contra l’empresa es va obrir arran de la denúncia d’una treballadora, a qui la Inspecció de Treball va reconèixer que la baixa que va tramitar el desembre de 2020 s’havia originat per una contingència professional; és a dir, per les circumstàncies amb què va topar al lloc de feina. La Seguretat Social va resoldre després que es tractava d’un accident laboral. La treballadora és l’encarrega de l’equip de neteja de la seu de la CNMC i ha desenvolupat un transtorn per ansietat i per depressió. L’afectada acredita que ha estat hospitalitzada per tres intents de suïcidi en els últims 14 mesos.

“Crueltat” i “tebior”

Dues treballadores que es troben de baixa han declarat davant dels Mossos d’Esquadra que altres persones del servei de neteja de l’edifici estatal han acostumat a adreçar-se a elles amb sobrenoms xenòfobs, com “l’índia” o “negra de merda”. L’encarregada va acudir a la comissaria el febrer passat, una setmana després de trobar-se que algú havia embrutat amb excrements el despatx que acostumava a ocupar. Assegura que, temps abans, li havien triturat documents personals i havien accedit al seu ordinador sense el seu consentiment, entre altres acusacions greus.

Tant Iman Cleaning com la CNMC han admès al TOT Barcelona que són coneixedors del que qualifiquen com a “situacions conflictives” en la plantilla de neteja. L’empresa explica que va activar el protocol d’assetjament arran de la denúncia d’una treballadora i que va lliurar un codi de bones pràctiques entre els empleats en què, entre altres indicacions, postulava que el personal es comprometia a “respectar totes les persones al marge del seu origen, gènere, edat, religió o orientació sexual”. Per la seva banda, la CNMC subratlla que tant denunciants com denunciats són treballadors externs i que cap empleat de la seva plantilla està implicat en les denúncies. A més, l’òrgan regulador esgrimeix que no pot intervenir en el conflicte perquè, recalca, el personal pertany a una empresa contractada.

Eva Baró, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, també s’ha referit als episodis de suposat escarni que les empleades han revelat i que haurien succeït dins de les dependències de titularitat estatal. “La xenofòbia/crueltat d’uns i la tebior d’altres generen greus situacions d’assetjament laboral associat a discriminació, racisme i xenobòbia”, ha escrit Baró en un tuit. Alhora, Baró ha opinat que la llei d’igualtat de tracte i no discriminació de la Generalitat “hauria d’erradicar” presumptes ofenses com les denunciades pel personal que neteja la seu de la CNMC i que la regidora ha qualificat d'”inadmissibles”.

Més notícies
La seu de la CNMC, en primer terme, al costat de la Torre Glòries / Vicente Zambrano González
Investiguen assetjament per xenofòbia en un organisme estatal a Barcelona
Notícia: Investiguen assetjament per xenofòbia en un organisme estatal a Barcelona
Comparteix
Treballadors llatins que netegen la seu de la CNMC i d'altres institucions estatals denuncien insults i vexacions per motiu d’origen | Inspecció de Treball obre expedient a l’empresa que neteja l’edifici
Moviments socials denuncien amb pancartes els 'preus de lloguer impagables' amb un '40% d'atur juvenil' / ACN
“Amb aquests preus no podem viure”: manifestació contra la inflació
Notícia: “Amb aquests preus no podem viure”: manifestació contra la inflació
Comparteix
Més d'un centenar d'organitzacions convoquen una manifestació contra l'encariment del cost de la vida
Imatge d'arxiu d'una protesta del casal Tres Lliris per donar suport al Banc Expropiat / Wikimedia
Nova imputació contra Eloi Badia, ara per la cessió d’un local de Gràcia
Notícia: Nova imputació contra Eloi Badia, ara per la cessió d’un local de Gràcia
Comparteix
Un jutjat crida a declarar el regidor i quatre càrrecs per presumpta malversació i prevaricació
L'entitat AADAS podria estar en risc de desaparèixer / AADAS
Una entitat d’atenció a violència masclista, en fallida per falta d’ajudes
Notícia: Una entitat d’atenció a violència masclista, en fallida per falta d’ajudes
Comparteix
Les treballadores de l'associació AADAS entraran en un ERTO total aquest juny

Comentaris

  1. Icona del comentari de: OTRA COSA a maig 26, 2022 | 10:54
    OTRA COSA maig 26, 2022 | 10:54
    Solo una pregunta. ¿ Se le ha preguntado a las personas que han sido denunciadas, sin son ciertas todas estas acusaciones?, porque en el articulo no leo ninguna opinión de ninguna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa