Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El secretari municipal tomba els recursos de Cs i Valls contra el ple antimonàrquic

El secretari general de l’Ajuntament de Barcelona, funcionari de l’Estat, ha avalat en un llarg informe la celebració aquest dijous al matí d’un ple extraordinari sobre els escàndols de la monarquia espanyola. Així, tomba el prec presentat per Ciutadans i el recurs de reposició interposat pel grup de Manuel Valls, que demanaven anul·lar la convocatòria per inconstitucional. El secretari Jordi Cases i els serveis jurídics municipals han dictaminat que “no aprecien impediments legals” per celebrar el debat i la votació sol·licitades per ERC i JxCat.

La sessió serà presencial finalment i tindrà un únic punt a l’ordre del dia: una proposició amb contingut de declaració institucional presentada pels dos grups municipals independentistes. La moció demana retirar la Medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I i reprovar al president espanyol Pedro Sánchez, a més de reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya.

Consulta el document íntegre del secretari municipal

“La convocatòria de sessió extraordinària respon a l’exercici pels membres de la Corporació proponents del seu dret fonamental a la participació política”, ratifica el secretari. Tot i que assenyala que la votació no tindrà “efectes jurídics vinculants”, recorda que “versa sobre aspectes d’interès general de la col·lectivitat” i això està emparat pel reglament del consistori.

‘Sí’ més fàcil per l’absència de Valls

El grup municipal de Barcelona pel Canvi ha confirmat al TOT Barcelona que, com ja va advertir fa dues setmanes, si el ple arriba a celebrar-se no hi assistiran els seus dos regidors, Manuel Valls i Eva Parera. La seva absència aplana el camí a una majoria favorable a la reprovació de la Corona i de Sánchez, que només requeriria l’abstenció dels comuns.

La votació hauria fet palesa la discrepància frontal entre els dos socis del govern d’Ada Colau sobre la figura del Cap d’Estat. L’alcaldessa ha estat especialment crítica amb la monarquia des de la fugida del rei emèrit i ha reclamat explicacions –infructuosament, per ara– al líder del PSOE. No obstant, en un ple de 39 regidors els comuns no haurien de votar necessàriament a favor de la reprovació: els 15 vots d’ERC i JxCat ja superarien els 14 que sumen PSC, PP i Cs. Així, els 10 regidors de Colau podrien abstenir-se adduint desacord amb algun dels punts de la proposició i esquivar un enfrontament directe amb els socialistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa