Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els candidats independentistes confronten fulls de ruta per Barcelona entre durs retrets
  • CA

Les quatre candidatures independentistes a les eleccions municipals de Barcelona han confrontat fulls de ruta aquest dilluns al vespre en un debat organitzat per les assemblees barcelonines de l’ANC. Ferran Mascarell (JxCat), Miquel Puig (ERC), Jordi Magrinyà (CUP) i Jordi Graupera (BCap) s’han recriminat mútuament manca d’ambició i unitat sobiranista, en un acte carregat de retrets i divergències. 

Ferran Mascarell ha insistit en l’estratègia unitària i ha defensat la necessitat d’un “govern fort” a Barcelona davant la previsible fragmentació del plenari. Al seu entendre, aquest fet exigeix “unitat prèvia, no posterior”, en referència a la unitat d’acció postelectoral que defensa ERC. Ha considerat que una part de l’independentisme “no entén bé la unitat” i ha posat d’exemple el mateix debat en el què participava: “Evidencia que ens acabarem posant tirites els uns als altres i això no ens interessa perquè els nostres contrincants reals són els que volen dividir la societat catalana i fer que Barcelona no sigui la capital d’un Estat”. 

Pel candidat de JxCat, les municipals seran “un doble referèndum”: “Caldrà decidir quina ciutat volem i si volem que estigui governada pel sobiranisme o no”. Tampoc s’ha estalviat una advertència a Jordi Graupera, que s’havia referit a la integració de Mascarell a la llista de Quim Forn com un exemple de manca de transparència. “Les Primàries han vingut per quedar-se però no poden hipotecar el futur immediat de la ciutat, no sé per què no volem entendre-ho, ja farem i ja estem fent la renovació de la política”, ha recalcat el veterà polític. 

El número 3 fitxat per Ernest Maragall, l’economista Miquel Puig, ha hagut d’assumir la missió de defensar l’estratègia pragmàtica d’ERC davant d’un auditori a priori poc receptiu i s’ha endut dures crítiques de Mascarell i Graupera. “El que ens separa de la independència no és l’Estat espanyol: si som majoria, això està fet!”, ha argumentat. “Espanya vol ser un país democràtic europeu, aquesta és la nostra única oportunitat i la nostra força”, ha assegurat al públic, que li ha respost amb murmuris de reprobació. Ha reivindicat que l’independentisme “ha de jugar a l’atac” per “convèncer més catalans” i ho ha contraposat a la lectura que faria l’electorat d’una llista única: “Donaríem el missatge que volem governar només per nosaltres i si som republicans hem governar de forma inclusiva i competent”.

També s’ha emportat reiterades envestides dels adversaris per la possibilitat d’un futur govern municipal de coalició ERC-BComú, que Puig no ha negat pas. “Preferiríem no haver de pactar però si necessitem un pacte voldríem que fos amb el sobiranisme, que són els independentistes i BComú, per aconseguir grans consensos que transformin la ciutat”, ha reconegut. Als darrers minuts del debat, irritat per les recriminacions, ha optat pel sarcasme per referir-se a les picabaralles internes de l’espai postconvergent: “Diuen que els republicans fem oïdes sordes als clams d’unitat, però nosaltres com a mínim ens mantenim units, no com altres!”.

El que s’ha sentit com peix a l’aigua ha estat l’articulista i filòsof Jordi Graupera, que jugava a casa com han demostrat els constants aplaudiments del públic congregat per l’ANC. L’entitat, de fet, va ser coorganitzadora de les Primàries proposades i guanyades per Graupera. El líder de Barcelona és Capital no se n’ha pogut estar de fer referència a altres debats on la seva candidatura no ha estat convidada, com al dels comerciants al MACBA aquest dimarts, i ha arribat a afirmar que Elsa Artadi i Ernest Maragall no han participat en persona a l’acte per no debatre amb ell i donar joc a la llista escollida en Primàries enlloc de negociada “en un despatx”.

Ha criticat el relat d’ERC d’ampliar les bases i ha acusat al partit de Junqueras de voler “pactar amb els comuns” a l’ajuntament, a la Generalitat i al Congrés per “alimentar el discurs del republicanisme espanyol”. “No hi ha cap moviment a la història que se’n surti dient als seus que són febles, que no són prou gent!”, ha protestat “Què és més espès, el sobiranisme dels comuns o la meva melena!?”, ha ironitzat.

Jordi Magrinyà, número 2 de la llista de la CUP, ha deixat clars els plantejaments de la formació anticapitalista, que no està disposada a sacrificar el seu projecte polític per garantir la governança municipal a cap partit. “La millor manera de progressar és seguir avançant i compartir llista amb projectes que no compartim només serveix per autoreferenciar-nos i sentir-nos molt satisfetes, però no per anar gaire lluny”, ha resolt. El debat complet s’ha pogut seguir a través d’un streaming habilitat per Barcelona és Capital i que seguirà disponible a Youtube. 

Més notícies
Graupera, en el vídeo en què ha explicat com han anat, segons ell, les negociacions per al debat que proposava
Graupera, a l’atac: explica en un vídeo com s’han excusat els partits del debat que proposava
Notícia: Graupera, a l’atac: explica en un vídeo com s’han excusat els partits del debat que proposava
Comparteix
El cap de llista de Barcelona És Capital assegura que Junts per Catalunya només hi volia anar si hi havia ERC i que Maragall ha respost que no volia contraprogramar el 'Salvados'
Ernest Maragall, avui en una de les parades de la Multiparada de campanya dels republicans / ERC
Maragall: “L’autèntic debat i tria és entre Colau i Maragall”
Notícia: Maragall: “L’autèntic debat i tria és entre Colau i Maragall”
Comparteix
L'alcaldable d'ERC diu que el debat entre l'alcaldessa i Valls de demà a La Sexta és cosa de "l'establishment' espanyol
Ada Colau no assistirà al debat electoral dels comerciants al MACBA
Notícia: Ada Colau no assistirà al debat electoral dels comerciants al MACBA
Comparteix
BComú ofereix candidats alternatius per la complicada agenda de l'alcaldessa, però les entitats convocants insisteixen que és un debat d'alcaldables
Fotografia conjunta els convocants | Q. S.
El judici aplega el sobiranisme en una manifestació unitària a Barcelona
Notícia: El judici aplega el sobiranisme en una manifestació unitària a Barcelona
Comparteix
Independentisme civil i institucional es mobilitzen per la defensa de la democràcia amb aturades i una gran concentració el 16 de febrer a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa