Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona multiplica per sis les signatures exigides per fer una consulta

L’Ajuntament de Barcelona multiplicarà per sis les signatures exigides per acceptar que s’organitzi una consulta ciutadana. El consistori preveu aprovar al ple municipal d’aquest divendres una nou reglament de participació ciutadana, en què eleva el llistó de 15.000 a 88.709 adhesions perquè una votació popular arribi a muntar-se.

El canvi compta a priori amb el suport dels dos partits del govern de l’alcaldessa Ada Colau -Barcelona en Comú i PSC- i dues forces de l’oposició, ERC i Junts. El canvi és conseqüència d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar l’anterior protocol de participació ciutadana l’octubre de 2019. Tot i que el govern hi donarà suport, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha dit que és un “retrocés” que el marge mínim per propmoure una consulta ciutadana s’incrementi en 73.709 suports. El reglament també fixa que les consultes s’han de fer sis mesos abans de la celebració de les eleccions

El membre dels comuns n’ha responsabilitat a la Generalitat. Serra ha afegit que el vol revertir instant el Govern català a modificar la llei de consultes per reduir el nombre de signatures exigices a través d’una proposició al mateix ple d’aquest divendres.

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) també ha qüestionat l’augment del nombre de rúbriques necessàries. La FAVB veu “molt difícil” assolir la xifra de suports que es reclamarà a partir d’ara. “És absolutament impossible i on hem de lluitar amb tota la força és al Parlament perquè es modifiqui la llei”, ha apuntat el president del Consell d’Associacions de Barcelona, ​​Joan Manel Parisi.

Codi sense gaires canvis

Per altra banda, Serra ha destacat que el nou codi amb què l’Ajuntament es dotarà manté el 90% del reglament del 2017, informa Europa Press. Després d’aprovar-se el reglament el 2017, la normativa va rebre fins a 40 recursos, dels quals es van obrir 10 contenciosos.

Un va provocar que el tribunal català l’anul·lés, al·legant que és possible que els ajuntaments celebrin consultes com les que preveu el reglament, però que s’han de sotmetre a la normativa estatal, i que han de ser de conformitat amb la legislació de l’Estat i de la comunitat autònoma. En aquest sentit, Serra ha detallat que el nou reglament compta amb “canvis forçats per la sentència”, ja que, no sols declara la nul·litat del reglament, sinó que considera que l’Ajuntament no té autonomia a través de la Carta Municipal com per poder regular els termes en què s’han de fer les consultes.

Nombre de signatures adaptat a la llei

Així, la normativa s’ha adaptat a la llei de consultes 4/2010 del Parlament de Catalunya, a través de la qual s’ha calculat el nombre de signatures necessàries per a iniciatives ciutadanes en el cas de Barcelona i que ha suposat augmentar fins a 88.709 signatures. Un dels canvis destacats que preveu el nou text és que, més enllà de les iniciatives ciutadanes, l’Ajuntament podrà convocar consultes si aconsegueix el suport de dos terços del ple.

A més, segons ha concretat Serra, “s’ha afinat el redactat” per evitar noves impugnacions i definir els requisits vigents, entre els quals hi ha l’autorització prèvia del Consell de Ministres. També canvia l’edat mínima de les persones que hi poden participar, que podrà ser per sota dels 16 si està justificat (fins ara es fixava en 16 anys), i s’amplia el termini per recollir signatures de dos a tres mesos prorrogables fins a un mes més per causes justificades.

D’altra banda, aconseguint el 50% del nombre total de signatures es tindrà dret a la subvenció corresponent. Si la iniciativa ciutadana vol proposar l’aprovació d’una disposició de caràcter general caldrà 15.000 signatures. No es podran formular consultes sobre matèries sobre les quals s’estigui executant o tramitant algun tipus de contracte subscrit per l’Ajuntament en cas que es pugui produir prejudicis “de difícil o impossible reparació”, i quan la consulta ciutadana provingui d’una iniciativa ciutadana requereix de majoria absoluta al ple.

Més notícies
El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, atén als mitjans de comunicació / ERC

L’Ajuntament presenta denúncia per l’espionatge en les negociacions del 2019

Notícia: L’Ajuntament presenta denúncia per l’espionatge en les negociacions del 2019
Comparteix
ERC celebra que el consistori doni compliment a la seva proposta, però reclama que l'Estat desclassifiqui els documents
Jordi Martí, portaveu de Junts per Catalunya a l'Ajuntament, en una imatge d'arxiu / David Zorrakino (Europa Press)

Junts vol un ple extraordinari per l’espionatge a la negociació de govern

Notícia: Junts vol un ple extraordinari per l’espionatge a la negociació de govern
Comparteix
"Afecta greument a la credibilitat de tot el sistema", denuncia Jordi Martí, portaveu dels 'juntaires'
La seu de la CNMC, en primer terme, al costat de la Torre Glòries / Vicente Zambrano González

Investiguen assetjament per xenofòbia en un organisme estatal a Barcelona

Notícia: Investiguen assetjament per xenofòbia en un organisme estatal a Barcelona
Comparteix
Treballadors llatins que netegen la seu de la CNMC i d'altres institucions estatals denuncien insults i vexacions per motiu d’origen | Inspecció de Treball obre expedient a l’empresa que neteja l’edifici
Imatge d'arxiu de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN

Colau respon a Maragall: “És una barbaritat i em dol, cal una rectificació”

Notícia: Colau respon a Maragall: “És una barbaritat i em dol, cal una rectificació”
Comparteix
Els comuns surten en tromba a defensar la seva líder i criticar l'alcaldable d'ERC, mentre que el PSC insta els republicans a rectificar

Comentaris

  1. Icona del comentari de: En fi a maig 25, 2022 | 17:09
    En fi maig 25, 2022 | 17:09
    Ke demòcrata que és la frau kolau, o és el reflex de l'acceptació dels vots gratuïts del manuel vals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa