Colau reconeix que no sap quan podrà fer consultes ciutadanes

L'alcaldessa espera que el Tribunal Suprem resolgui un recurs municipal

L’alcaldessa Ada Colau ha reconegut, a instàncies de JxCat, que l’Ajuntament de Barcelona avui per avui no sap quan podrà fer consultes ciutadanes ni si podrà aplicar el reglament de participació aprovat el passat mandat. La líder de Bcomú ha atribuït la incertesa a “la lentitud de la justícia” i ha culpat de la situació “els lobbies” que van presentar recursos judicials contra el reglament, arran de la intenció municipal de convocar un referèndum sobre la gestió de l’aigua per avalar els plans de municipalització del seu govern.

El cert, però, és que la justícia va donar la raó dos cops a les patronals i entitats que es queixaven: “Hi ha hagut tres sentències judicials, una favorable i dues que no ho són”, ha admès Colau al ple. El consistori va impugnar la decisió a través d’un recurs de cassació al Tribunal Suprem, una via habitualment molt lenta. “Fins que no es resolgui el recurs no es poden fer les consultes aprovades pel ple”, ha justificat, perquè s’ha generat “una inseguretat jurídica”. “Més enllà de la voluntat política hi ha d’haver garanties”, ha afegit. 

Tot i protestar fins a tres vegades contra la “ingerència escandalosa” dels “lobbies”, Colau ha assegurat que no s’estava quedant només “en el lament”. “Estem cercant la manera de reactivar el més aviat possible les consultes ciutadanes, si cal fins i tot amb un nou reglament”, ha avançat. La paràl·lisi jurídica afecta també una altra consulta sobre el nom de la plaça Antonio López, de la que els comuns van fer retirar l’estàtua que homenatjava aquest ric indiano del segle XIX per haver traficat amb esclaus a Cuba.

El regidor Jordi Martí (JxCat), que li havia preguntat sobre l’estat les consultes, ha lamentat que l’alcaldessa només parlés de les preguntes encallades: “Volem parlar de futur, no d’una pregunta molt concreta”. “Busqui altres possibilitats de consultar la ciutadania… Per què no fan una nova consulta sobre el tramvia?”, li ha etzibat.

Més informació

Nou comentari