Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona rebutja la imposició del 25% de classes en castellà
  • CA

El ple de Barcelona ha rebutjat aquest dimecres la imposició del 25% de classes en castellà que fixa una sentència del TSJC. Així ho marca una proposició presentada per JxCat i que s’ha aprovat amb els vots favorables d’aquest grup, BComú, PSC i ERC. Els grups de Cs, PP i BCanvi hi han votat en contra. A més, la proposició rebutja “qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on el català és oficial” i defensa poder viure “amb normalitat i garanties aquesta unitat lingüística”.

El text també recull instar el govern espanyol a aprovar una Llei de reconeixement de la pluralitat lingüística “que reconegui la unitat de la llengua catalana” a diferents territoris, com Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Altres mesures que recull la proposició són l’impuls d’un Pacte de Ciutat per la Llengua –que ja es va aprovar en comissió–, a més del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i els diferents agents econòmics i socials de la ciutat, per tal de prendre acció contra la davallada en l’ús de la llengua, i impulsar-la de nou.

Per últim, també planteja garantir el bon finançament i el rol del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona en un sistema educatiu que asseguri la competència plurilingüe de les persones. Durant la defensa de la proposició, el regidor de JxCat Ferran Mascarell ha lamentat que el “principal impediment” per normalitzar el català “brolla de la política i determinades estructures d’estat”. “Avui la lluita a favor del català a Espanya és la lluita contra la negació de drets i davant d’això no s’hi val la indiferència”, ha advertit.

Mentre que el govern i ERC hi han donat suport, la resta de grups han votat en contra i han criticat que es qüestioni una resolució judicial. De fet, Manuel Valls ha considerat que la sentència del TSJC és “necessària”. Luz Guilarte, de Cs, ha assegurat que la immersió lingüística és una “aberració” perquè “imposa el monolingüisme i crea ciutadans de primera i de segona”.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha apuntat que seguiran defensant el model d’immersió perquè “ha estat i continua sent un èxit”. A més, ha recordat que no hi ha constància que la immersió generi problemes de comprensió de la llengua castellana ni tampoc que sigui un element de conflicte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa