Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau pressiona l’oposició amb una auditoria de les factures de Serveis Funeraris

El govern municipal d’Ada Colau mantindrà el ple extraordinari d’aquest dimecres sobre el projecte de funerària pública, malgrat la previsió de manca de suports suficients. El regidor Eloi Badia ha anunciat als grups de l’oposició i poc després als mitjans de comunicació que la convocatòria segueix endavant i que en paral·lel l’Ajuntament ha iniciat una auditoria a Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) per detectar eventuals irregularitats en la facturació. Els resultats no es coneixeran fins a finals de març, però la investigació afegeix pressió als partits contraris al projecte estrella dels comuns, en especial al PSC i al PDECat, que tenen els vots decisius per decantar la majoria.

ERC va anunciar divendres que s’abstindria i avui per avui només la CUP dona suport a BComú en els dos expedients que demà votarà el ple de Barcelona: la venta a l’empresa Mémora del 15% d’accions que l’ajuntament conserva a SFB i la constitució d’un servei públic nou a través de la societat municipal Cementiris de Barcelona. Aquesta operadora, defensen els comuns, seria el vehicle amb el que oferir a curt termini enterraments assequibles a 1.800 euros –mesura pactada amb ERC– i obrir el proper mandat fins a 20 sales de vetlla pròpies –acordades amb la CUP–. “Si no es crea el servei, no es poden dur a terme aquestes activitats acordades”, ha defensat Badia.

També ha justificat que la inspecció és tècnica i no política, perquè l’ha obert d’ofici l’Oficina del Consum i el que el govern municipal “no en marca el calendari”. “Podíem haver esperat i no dir res fins tenir els resultats, però és més transparent explicar abans de la votació quina és la situació actual”, ha declarat. “Tampoc seria ètic que els resultats de l’auditoria influissin en la votació del projecte, si ajornessin la votació fins al ple d’abril”, ha afegit. El regidor ha precisat que Consum analitzarà els darrers 4 mesos de facturació “per saber si s’ha canviat el sistema de facturació i per clarificar el catàleg de preus”, tot i que ha reconegut que la investigació neix de dos casos dels passats mesos de juliol i desembre.

[r:4]

Es tracta de dues queixes recollides per la Síndica de Greuges de Barcelona, referents a cobrament de serveis no sol·licitats o agrupació de conceptes en les factures. Els tècnics ja han visitat l’empresa en dues ocasions, el passat dijous i aquest mateix dilluns, per demanar documentació. Si les irregularitats es demostressin, ha dit Badia, l’ajuntament “activaria els mecanismes oportuns” i afrontaria les responsabilitats que es derivessin de la seva condició de soci minoritari de Serveis Funeraris. Pel que fa a Cementiris, el regidor ha defensat que no s’hi ha fet cap auditoria específica sobre facturació perquè la Síndica no hi ha detectat indicis d’irregularitats i el govern municipal “ja ha treballat” internament la clarificació de la facturació. 

Preguntat per la provable falta de suports al ple, Badia ha defensat que el seu partit havia rebut “l’encàrrec de la ciutadania de dissenyar el millor projecte possible” de funerària pública i que la votació els permetrà afrontar les eleccions “amb la feina feta”. “No votar-ho seria una mala rendició de comptes”, ha sostingut.

Oposició i treballadors de SFB posen el crit al cel

L’anunci de l’auditoria ha indignat aquesta tarda a PDECat, PSC i PP, que titllen la inspecció de “greu irresponsalitat” i de “populisme” en vigílies del ple extraordinari. Sònia Recasens (PDECat) ha assenyalat que l’empresa disposa ara de només 10 dies per respondre i veu l’auditoria “absolutament precipitada”. “S’estan extralimitant per pressionar el ple de demà”, ha denunciat. “Si tenien res a denunciar ho havien d’haver fet a les dues cadires que tenen al consell d’administració de SFB, on es va aprovar el canvi de facturació”, ha recalcat. Carmen Andrés (PSC) ha coincidit en què “l’únic objectiu de l’anunci és pressionar els partits i orientar l’opinió pública” en contra de l’empresa mixta. Ha criticat es llancin “ombres de dubte” en base a “una mostra de quatre factures sobre un total de 4.500” i ha reiterat que els socialistes votaran en contra de la funerària pública “per manca de confiança”. Finalment Javier Mulleras (PP) ha acusat a Badia de fer de “piroman polític”: “Crea un incendi per escalfar el ple de demà, és una irresponsabilitat actuar així sense saber la veracitat de les acusacions”.

També s’han queixat treballadors de Serveis Funeraris, que consideren que el govern municipal posa en dubte la seva professionalitat. “Ens sentim maltractats”, ha assegurat Jordi Fernández, portaveu del comitè d’empresa. “Estem al·lucinant, és esperpèntic que s’obri ara aquesta investigació quan al Consell d’Administració el govern municipal d’Ada Colau ha estat informat, no ha posat cap pega i ha votat a favor de cada canvi de gestió, facturació i tarifes de l’empresa”, ha lamentat Octavi Vidal, president del comitè d’empresa. També ha donat un toc d’atenció personal a Badia, de qui ha assegurat que “en tot el mandat només ha vingut a dos o tres reunions del consell”. 

Més notícies

ERC refreda el seu suport a la funerària pública i la cessió d’espai al CAP Raval Nord

Notícia: ERC refreda el seu suport a la funerària pública i la cessió d’espai al CAP Raval Nord
Comparteix
Ernest Maragall anuncia que els republicans s'abstindran als dos projectes com a toc d'atenció a Ada Colau per "electoralisme"
Notícia: ERC refreda el seu suport a la funerària pública i la cessió d’espai al CAP Raval Nord - Mobile

Colau ajorna la votació sobre la funerària pública

Notícia: Colau ajorna la votació sobre la funerària pública
Comparteix
El govern municipal espera convèncer el PSC o el PDeCAT de votar 'sí' amb els informes que està preparant
Notícia: Colau ajorna la votació sobre la funerària pública - Mobile

El PSC enterra abans del ple la funerària pública de Colau

Notícia: El PSC enterra abans del ple la funerària pública de Colau
Comparteix
El projecte de BComú compta amb el suport d'ERC, la CUP i els dos regidors no adscrits però necessita encara un grup municipal més
Notícia: El PSC enterra abans del ple la funerària pública de Colau - Mobile
El govern municipal vol portar a plenari la creació d'una funerària municipal / Nikodem Nijaki

Colau intentarà aprovar ‘in extremis’ la creació de la funerària municipal

Notícia: Colau intentarà aprovar ‘in extremis’ la creació de la funerària municipal
Comparteix
El govern municipal portarà la mesura al plenari després d'anys de negociacions infructuoses amb els grups de l'oposició
Notícia: Colau intentarà aprovar ‘in extremis’ la creació de la funerària municipal - Mobile
Cementiri de Montjuïc. | Europa Press

La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona

Notícia: La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona
Comparteix
Maria Assumpció Vilà critica la "manca de transparència" de Cementiris de Barcelona
Notícia: La Síndica de Greuges denuncia “irregularitats” en la funerària pública de Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa