Colau completa la privatització de Serveis Funeraris amb la venda de l’últim 15% d’accions

ERC i Manuel Valls donen suport a la venda de les participacions | Silenci sobre la funerària pública

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni completa la privatització progressiva de Serveis Funeraris de Barcelona (SFB). La sortida de l’Ajuntament de la societat público-privada es farà efectiva amb la posada a la venda de l’últim 15% d’accions que encara té el consistori a la mercantil, que gestiona 4 tanatoris a Barcelona i 3 més a l’àrea metropolitana i presta 14.000 serveis anuals. El govern municipal de Pasqual Maragall va crear aquesta societat mercantil el 1997 i un any més tard en va vendre el 49% al Grup Mémora. Durant el mandat de Xavier Trias es va dissenyar la venda del 51% restant, però només se’n va executar el 36%. Actualment Mémora controla el 85% de l’accionariat.

La sortida completa de SFB ha estat aprovada aquest dimecres a la tarda en la comissió d’Economia, amb els vots a favor del govern BComú-PSC i dels grups d’ERC i de Manuel Valls. Els dos grups de l’oposició han avalat la poca capacitat decisòria actual en l’empresa, principal argument esgrimit per l’executiu barceloní. El regidor Eloi Badia (BComú) ha argumentat també que és un actiu financer en devaluació, perquè no genera dividends i el preu de la venda accionarial va quedar fixat el 2011. Cs i JxCat hi han votat en contra i el PP ha fet reserva de vot fins al plenari de final de mes. 

El paquet de 195 accions que ara posseeix l’Ajuntament –a través de l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals– sortiran a subhasta pública pròximament. En cas que quedés deserta, s’assignarien a l’accionista majoritària Mémora. 

Silenci sobre la funerària pública

L’oposició que ha votat en contra ha criticat la decisió, que considera “desconcertant” i “irresponsable” perquè no s’ha produït per ara cap pas endavant en la creació de la funerària pública que van anunciar els comuns el passat mandat. “No abandonem totes les línies de treball possibles per a uns serveis funeraris assequibles”, va replicar Badia. Fa just un any, al ple de febrer de 2019, ERC i el PSC –aleshores a l’oposició– van tombar la constitució d’un nou operador públic i la venta del 15% de Serveis Funeraris. Els socialistes consideraven aleshores que el consistori no sabia gestionar bé les seves accions ni la presència al consell d’administració de SFB; mentre que els republicans es van queixar que no s’havia fet realitat l’acord perquè l’ajuntament oferís cerimònies funeràries de baix cost al cementiri de Montjuïc. 

Més informació

Nou comentari