Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Buch, sobre la comissaria de plaça Catalunya: l’espai ofert és “interessant” però no prou segur
  • CA

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, s’ha pronunciat aquest dimecres sobre l’espai que ha ofert l’Ajuntament de Barcelona per acollir una comissaria o una oficina de denúncies a prop de la plaça Catalunya. En una compareixença davant la comissió d’Interior del Parlament, ha dit que no és que no sigui una ubicació “interessant”, però cal “resoldre una sèrie de mesures de seguretat”. És més, ha remarcat que és un espai inapropiat tant per al treball policial com també per a la seguretat laboral dels agents.

[r:1]

Com va avançar aquest dilluns el TOT Barcelona, el projecte està encallat entre l’Ajuntament i la Generalitat. El conseller ha dit que està “absolutament d’acord” amb la necessitat d’una comissaria conjunta al centre de la ciutat, però que encara s’està negociant la ubicació amb el consistori. “No podia ser al subsòl de la plaça Catalunya per mesures de seguretat i ara no podem sortir del foc per caure a les brases, no podem sortir d’un lloc que no reuneix una sèrie de condicions i anar a un altre que tampoc les reuneix”, ha argumentat.

Ha recordat que l’alerta antiterrorista està al nivell quatre sobre cinc i que cal extremar les mesures de seguretat “encara més del normal”. S’ha mostrat confiat en resoldre la negociació “el més aviat possible” perquè ha dit que és “absolutament necessària”. Precisament Buch visita aquest dijous al matí l’Ajuntament de Barcelona, per celebrar-hi la Junta de Seguretat i donar a conèixer totes les dades del Pla Barcelona Ciutat Segura. Ha reivindicat que el pla “ha funcionat” com considera que demostra que s’hagin reduït els furts a la ciutat i especialment a Ciutat Vella.

Havia d’obrir a la tardor

L’obertura d’aquesta oficina compartida de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana porta mesos als llimbs. Concretament s’ha quedat encallada entre l’Ajuntament i la Generalitat, que no avancen en la concreció d’un espai idoni. Tot i ser un lloc tan cèntric, la plaça Catalunya que no té cap comissaria realment a prop: la de l’Eixample és la plaça Espanya i la de Ciutat Vella, al carrer Nou de la Rambla tocant al Paral·lel. 

Batlle defensava en un primer moment que es podia reobrir la vella comissaria dels Mossos al vestíbul de la parada de metro de la plaça Catalunya. Interior, en canvi, apuntava a la necessitat de trobar un espai alternatiu, en més bones condicions i que no fos sota terra. El tinent d’alcaldia ho va acabar acceptant i a l’agost va anunciar que ja havia trobat un local alternatiu i que comptava que a la tardor podria estar operatiu. 

Tres districtes acaparen els fets delictius

Sobre la seguretat a Barcelona, ​​ha defensat que els districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc “representen el 75% dels fets delictius” a la ciutat, de manera que entre ells es reparteixen el 64% dels efectius policials. Ha subratllat que Ciutat Vella és on més han disminuït i que els aldarulls després de la publicació de la sentència de l’1-O a l’octubre han deixat a Barcelona “una pressió molt forta de desordres públics amb el conseqüent creixement dels fets relacionats amb els danys, les lesions” i altres delictes.

Entre gener i juliol de 2019, abans d’aplicar el pla Barcelona Ciutat Segura, hi va haver 136.110 delictes (un 7,7% més que el 2018), mentre que entre agost i desembre, amb el pla en vigor, van haver 93.148 fets delictius (3,5% i 3.371 delictes menys), ha explicat. També ha destacat que han crescut els robatoris amb força en vehicles, que havien estat molt importants en les dècades dels 80 i els 90 però pràcticament van desaparèixer a partir de l’any 2000, i ho ha relacionat amb el consum i el pagament de drogues.

Retrets creuats per les protestes independentistes

El diputat de Cs Jean Castel ha criticat que no s’ha sancionat a moltes persones que van ser identificades durant els aldarulls en les protestes després de la sentència de Tribunal Suprem (TS) sobre l’1-O.

Des d’ERC, José Rodríguez ha dit que els índexs de victimització han crescut en altres ciutats grans d’Europa, i ha afirmat que el tall diari a la Meridiana ha afavorit els bars de la zona, en resposta al que havia dit el diputat del PSC Carles Castillo, que ha considera que causa pèrdues als comerciants. Castillo ha aplaudit el pla Barcelona Ciutat Segura i ha afirmat que el tall diari de la Meridiana ha causat una caiguda del 40% dels ingressos als comerciants, pel que ha demanat a Buch que prengui mesures.

JxCat i comuns, a favor de no destinar esforços només a Barcelona

Per part de JxCat, Ferran Roquer ha demanat que les properes promocions de Mossos es destinin a municipis més enllà de Barcelona, ​​i ha assenyalat que els furts es concentren en determinades zones comercials i properes a l’transport públic, i especialment en turistes. Per part de CatECP, el diputat Marc Parés ha assenyalat com a positiu l’enfocament preventiu de l’estratègia de seguretat, i també ha demanat que no només es concentrin els esforços a la capital catalana.

La diputada d’el PP Esperanza García ha retret a Buch que afirmés anteriorment que la inseguretat a Barcelona només era una percepció, i ha celebrat que hi hagi “pres consciència que hi ha una situació real d’alarma a la ciutat”.

Més notícies
Interior troba poc segur l’espai ofert per l’Ajuntament com a comissaria de la plaça Catalunya
Notícia: Interior troba poc segur l’espai ofert per l’Ajuntament com a comissaria de la plaça Catalunya
Comparteix
La direcció general dels Mossos enviarà aquesta setmana un informe a Batlle amb les reformes que reclama per acceptar el local
Imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana
Batlle preveu obrir a la tardor un espai alternatiu a la comissaria de plaça Catalunya
Notícia: Batlle preveu obrir a la tardor un espai alternatiu a la comissaria de plaça Catalunya
Comparteix
Disposar d'una oficina de denúncies al centre és "un espai absolutament necessari i imprescindible", segons el tinent
Dos nois menors detinguts a l'estació de metro de plaça Catalunya per un robatori, al febrer / S.B.
Interior descarta reobrir la comissaria del metro i demana a l’Ajuntament un local a peu de carrer
Notícia: Interior descarta reobrir la comissaria del metro i demana a l’Ajuntament un local a peu de carrer
Comparteix
El director dels Mossos escriu a Batlle per comunicar-li la decisió |L'antiga oficina de denúncies no es considera segura i no la volen utilitzar ni provisionalment
Unanimitat al Parlament per reclamar que es reobri la comissaria dels Mossos de la plaça Catalunya
Notícia: Unanimitat al Parlament per reclamar que es reobri la comissaria dels Mossos de la plaça Catalunya
Comparteix
Tots els grups aproven una moció del PSC que proposa que també hi hagi guàrdia urbana i seguretat privada del metro
Collboni exigeix la reobertura de la comissaria dels Mossos a plaça Catalunya
Notícia: Collboni exigeix la reobertura de la comissaria dels Mossos a plaça Catalunya
Comparteix
Alerta que les comissaries més properes estan saturades perquè han de rebre denúncies de fets que ocorren al centre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa