Interior descarta reobrir la comissaria del metro i demana a l’Ajuntament un local a peu de carrer

El director dels Mossos escriu a Batlle per comunicar-li la decisió |L'antiga oficina de denúncies no es considera segura i no la volen utilitzar ni provisionalment

El que es coneix popularment com l’antiga comissaria dels Mossos d’Esquadra del metro, que en realitat era una oficina de denúncies, no es reobrirà ni tan sols provisionalment. El director general de Policia de la Generalitat, Andreu Martínez, ha escrit al tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, per comunicar-li la decisió.

El que proposa Martínez és que l’Ajuntament busqui un local en superfície a l’àrea de la plaça Catalunya per ubicar-hi el que ha de ser una oficina conjunta de Mossos i Guàrdia Urbana per atendre les víctimes dels furts i robatoris que es produeixen a la zona, moltes de les quals són turistes.

La qüestió ja es va abordar fa una setmana, a la Junta Local de Seguretat. En la roda de premsa posterior, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ja va deixar clar que preferien un local arran de carrer en lloc de ficar policies i víctimes de delictes en les antigues dependències de l’estació de metro de la plaça Catalunya, sota terra. Però Batlle tenia pressa i va mantenir una posició segons la qual l’oficina del metro es reobriria provisionalment amb la màxima immediatesa, mentre es buscava un local millor per a l’emplaçament definitiu. 

[r:1]

L’estira-i-arronsa, subtil en públic, va deixar la qüestió oberta. Però els informes dels responsables operatius dels Mossos, que han avaluat les prestacions i la seguretat que es pot garantir a la vella oficina i han descartat totalment reobrir-la, ni tans sols de manera provisional. Caldria invertir diners i temps a fer-hi reformes i igualment no compliria els estàndards de seguretat en un moment d’alerta antiterrorista de nivell 4 sobre 5.

Per això, en la carta adreçada a Batlle, Martínez subratlla que “l’accessibilitat de l’oficina policial conjunta requereix que s’instal·li a la superfície, a peu de carrer, i no al subsòl”. “La proximitat a la ciutadania és clau en aquest tipus d’instal·lacions policials, com ja ho és en el cas de l’oficina conjunta de la Barceloneta”, afegeix el director dels Mossos.

Per a Interior, el fet que l’oficina sigui al carrer, a més, té un efecte dissuasiu per a possible delinqüents a la zona i genera percepció de seguretat. Però el factor definitiu ha sigut que els comandaments del cos han considerat que un local sota terra podria convertir-se en una ratera i la faria vulnerable davant d’eventuals atacs terroristes. “La seguretat de la ciutadania que hi accedeix i la dels treballadors públics que hi seran adscrits ha de ser una de les prioritats essencials en un establiment policial cèntric a la capital del país, i molt especialment en un nivell d’alerta terrorista de 4 sobre 5”, argumenta Martínez en la carta a Batlle. I afegeix: “En una instal·lació al subsòl amb forta afluència de públic (…) entenen que la seguretat no quedaria garantida“, remata.

Més informació

Nou comentari