Els barcelonins suspenen Colau per primer cop i es dispara la preocupació per l’encaix de Catalunya

La inseguretat s'estabilitza com a primera preocupació al baròmetre municipal però frena l'ascens

El baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona porta sorpreses. En primer lloc, destaca el primer suspens d’Ada Colau des de la seva arribada a l’Alcaldia: l’enquesta li dona una nota de 4,8 de valoració ciutadana i queda en segona posició després d’Ernest Maragall, que amb un 5 és l’únic líder municipal que aprova. De fet l’alcaldessa queda en tercera posició, superada per primer cop pel seu soci de govern Jaume Collboni (PSC) que rep un 4,8. Elsa Artadi es queda a una sola dècima de Colau, tot i portar només cinc mesos de regidora. Manuel Valls rep un exigu 3,3, però és un dels polítics més coneguts per la ciutadania. En canvi el 91,5% dels barcelonins diu que coneix a la cap de files de Ciutadans, Luz Guilarte.

El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú), ha justificat el suspens de Colau perquè l’alcaldessa “té una valoració més polaritzada i això fa que la mitjana surti més baixa”. “Ja havia passat en altres barometres”, ha sostingut. També ha atribuït en part la mala nota als aldarulls i protestes per la sentència, que segons Martí han provocat una “baixada generalitzada de la valoració dels polítics”. Tot i la insistència de la premsa, no ha fet cap autocrítica i ha defensat que “hi ha prou elements de context per explicar” el 4,7 que ha rebut l’alcaldessa: “No hi donem major significació”.

 
 

El 55% de la ciutadania aprova la gestió municipal sense gran entusiasme, amb un descens de les valoracions positives (42,8%) i un increment de les negatives (43,6%), en una enquesta de valoracions polítiques més baixes –a tots els partits i institucions– respecte les darreres edicions. En canvi els barcelonins s’han acostumat al govern BComú-PSC i l’avalen una mica més de la meitat dels consultats (55,2%), després que al juny expressessin la preferència per un govern Maragall-Colau. En intenció de vot, les respostes reflecteixen el mateix pòdium de les eleccions municipals de maig, amb ERC en primera posició seguida molt de prop pels comuns i en tercer lloc més lluny els socialistes.

El temor a inseguretat es cronifica, el malestar polític es dispara

En el rànquing de preocupacions ciutadanes, la inseguretat s’estabilitza com a primera preocupació al baròmetre amb un 29,1%. Creix 1,7 punts respecte al juny i fa rècord històric, però deixa enrere els creixements verticals de més de deu punts durant el darrer any. En canvi, es dispara la preocupació per l’encaix de Catalunya i Espanya i per la política en general, que s’han fet amb la segona i tercera posició. L’enquesta s’ha fet just després de la sentència de l’1 d’Octubre, la darrera quinzena de novembre. En contrast, preocupacions estrella del passat mandat s’han dissipat. L’habitatge cau a la quarta posició amb un 6,5% de respostes tot i la bombolla dels lloguers i el turisme baixa fins al setè lloc amb un 3,6% quan era la primera fa tan sols dos anys i mig.

ERC es reivindica i JxCat demana canvis

En dues rodes de premsa posteriors, ERC i JxCat han valorat els resultats del baròmetre i han carregat contra la gestió municipal. Elisenda Alamany (ERC) ha presumit del lideratge republicà: “ERC segueix sent la primera força de la ciutat i Maragall és el líder més ben valorat i l’únic que aprova”. També ha posat el focus en el pacte de govern amb els socialistes que va prioritzar l’alcaldessa en lloc de l’acord que li oferia ERC: “Mai Ada Colau havia tingut una valoració tan baixa i això mereix una reflexió, el PSC ha aconseguit més protagonisme que ella”, ha dit. També ha lamentat el “pessimisme” ciutadà que dibuixa l’enquesta, amb una clara preocupació per l’economia i la cerca de feina davant els auguris d’una nova crisi. Sobre la inseguretat, ha criticat que la persecució estival de manters i la gestió d’Albert Batlle “no han donat resultat” i ha reclamat “noves receptes” davant la percepció d’inseguretat.

El regidor de JxCat Jordi Martí Galbis ha fet una valoració “molt negativa” dels resultats del baròmetre i ha confiat que serveixin de punt d’inflexió. També ha demanat que Barcelona sigui “tractor de l’economia” catalana i que no quedi al marge “d’aportar solucions” al conflicte entre Catalunya i Espanya. S’ha estranyat que l’habitatge hagi retrocedit tant com a preocupació ciutadana i ha subratllat el 43,6% de ciutadans que han considerat “dolenta o molt dolenta” la gestió municipal: “Estem a un punt del rècord històric, la pitjor valoració va ser la de l’últim any de govern socialista, el 2010”, ha advertit.

D’altra banda, Luz Guilarte (Cs) ha criticat els resultats, que enmarca en “la situació de la ciutat” sense “brillantor”. “No ha canviat res des de l’arribada del PSC, al contrari, han abonat la gestió dels comuns”, ha lamentat. “No ens sorprèn que tant Colau com Collboni suspenguin com a governants perquè la gestió de la ciutat no és la seva prioritat, sinó pujar-se al carro del separatisme amb un tripartit de facto amb ERC”, ha insistit.

El regidor i portaveu del PP, Óscar Ramírez, ha assegurat que els resultats del baròmetre vaticinen que el govern de BComú i el PSC “batrà tots els rècords negatius”. Els populars estan preocupats perquè gairebé el 68% dels barcelonins considera que la ciutat ha empitjorat i ha acusat el govern municipal d’intentar “amagar els resultats aprofitant les festes de Nadal”. Ramírez també ha criticat Colau per no resoldre la crisi habitacional. “Aquella activista de les samarretes verdes que venia a canviar la situació de l’habitatge a Barcelona segueix sense poder remuntar el problema”, ha dit.

Més informació

Comentaris

  Colau 27/12/2019 2:07 pm
  L´aprofitada al 1000%. Tot val con tal de tenir un sou de ministra.
  un tipo que vive en Tabarnia 27/12/2019 3:17 pm
  no direu que comença a pujar el coeficient de intel.ligencia a Barna?
  Observador 27/12/2019 4:12 pm
  Barcelonins: L'heu votada, a la colau,oi?. doncs ara us toca aguantar-la
  Pere IV 27/12/2019 6:57 pm
  L'esclerosi mental dels qui han necessitat cinc anys per "suspendre-la" és només equiparable a la indigència intel.ectual que demostraren votant-la.
  A l'aguait 28/12/2019 12:16 pm
  Poc a poc van caient les cortines de la simulació.

Nou comentari