Ampli acord per legalitzar la Sagrada Família malgrat la ‘patata calenta’ de la façana de la Glòria

Els vots de BComú, PDECat, Cs i PP han donat llum verda al pacte pel quan la catedral de Gaudí es regularitza a través de dos plans urbanístics

La Sagrada Família tindrà llicència d’obres després de 130 anys d’insòlita al·legalitat. El ple municipal ha validat amb un ampli suport de més de dos terços –29 dels 41 regidors– l’acord al que van arribar el govern barceloní i el patronat del temple modernista. Els vots de BComú, PDECat, Cs i PP han donat llum verda al pacte pel quan la catedral d’Antoni Gaudí regularitzarà la seva situació a través de dos plans urbanístics, que també li permetran construir amb garanties la capella de l’Assumpta al carrer Provença. A canvi la Sagrada Família aportarà 32 milions d’euros al transport públic de la ciutat i es comprometrà amb el manteniment dels carrers que l’envolten. 

No obstant, l’acord té una mancança evident per l’oposició i pels veïns del barri: no aborda l’espinosa construcció de la façana o portal de la Glòria al carrer Mallorca, que afectaria blocs de pisos autoritzats en fals durant el tardofranquisme. La totalitat de l’oposició ha retret al govern municipal que hagi deixat de banda “el més difícil” i quedi de nou pendent de resoldre per al següent mandat. 

[r:1]

“Regularitzar el que ja existeix era la part fàcil, deixen la feina difícil pel proper govern”, ha protestat Jordi Martí (PDECat). Koldo Blanco (Cs) ha fet mofa de la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, que poca abans havia presentat l’acord com un “moment històric”: “Tan històric no serà quan l’alcaldessa i el primer tinent d’alcalde han abandonat el plenari!”, ha ironitzat, en referència a l’absència temporal d’Ada Colau i Gerardo Pisarello de la sala. Ha explicat que el seu grup votaria a favor perquè el govern els havia acceptat un prec per convocar d’urgència la comissió veïnal que fa seguiment de les obres del temple.

[r:3]

ERC també s’ha abstingut en aquest punt del plenari, en el que tampoc ha votat ni a favor ni en contra de la iniciativa ciutadana sobre el CAP Raval Nord i anunciar que faria el mateix dimecres sobre la funerària pública. “És un acord a mitges i una patada endavant, deixen una patata calenta al proper govern”, ha criticat Jordi Coronas. El PSC ha estat més contundent amb el seu ‘no’ i ha arribat a assegurar que amb aquest acord l’ajuntament “es fa còmplice del mobbing immobiliari als veïns” que viuen davant del temple. “El que és historic és el regal que hem fet un privat i abans que acabi el mandat els emplaço a parlar amb els veïns”, ha exigit Carmen Andrés.

[r:5]

Alberto Villagrasa (PP) ha coincidit en què l’abast limitat de l’acord “és el més fàcil”, però li ha donat suport per no donar les culpes al govern actual “de 130 anys” d’irregularitat administrativa. Finalment Pere Casas (CUP) ha lamentat que els dos plans urbanístics aprovats “obren la porta al desnonament de les veïnes en favor del parc temàtic en el que s’ha convertit la Sagrada Família”. La formació anticapitalista ha votat en contra pel “xantatge” que al seu entendre suposa validar alhora els plans i la llicència d’obres.

Més informació

Nou comentari