Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament amenaça amb fer d’ariet contra el tall de Meridiana
  • CA

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha llançat una advertència clara als partits independentistes sobre el tall de Meridiana: s’ha acabat la discreció municipal. El primer tinent d’alcaldia i líder socialista ha aprofitat una moció de Valents per deixar enrere la moderació amb la que havia criticat la protesta, que fa dos anys que talla cada dia l’artèria de trànsit. 

“Hem estat escrupolosament institucionals però la nostra paciència s’ha acabat: el que abans eren negociacions i trucades discretes, ara seran públiques”, ha advertit Collboni. Ha elogiat que “el coratge polític” del nou conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per haver prohibit el tall viari malgrat que a la pràctica no es compleixi del tot. Fins ara el consistori, ha argumentat, “no volia fer-ho més gran” amb declaracions incendiàries com les que feia l’oposició constitucionalista, però ha defensat que ja no donarà més marge al Govern. “Ara ho hem de rematar”, ha exigit. 

“Els carrers no són vostres”, ha dit parafrasejant el conegut lema de les manifestacions per la sentència de l’1 d’Octubre. “Però vostès ho han cregut massa temps. Ni es prenien la molèstia de comunicar el tall. Tenien no només la impunitat sinó el suport polític, per això ha durat 2 anys”, ha criticat, adreçant-se en especial a JxCat i subratllant que en aquell moment Elsa Artadi no era a la sala de plens. “És que hi ha comerciants i veïns de primera i de segona? El que val per Sant Antoni no val per Meridiana?”, li ha etzibat. 

Suport jurídic inconcret

La proposició aprovada –amb els únics vots en contra d’ERC i JxCat– demanava al consistori que els afectats directes pel tall puguin rebre assessorament jurídic gratuït per part del consistori, a fi de presentar denúncies o reclamacions. Eva Parera ha agraït el suport del govern i ha justificat la mesura recordant que “s’està subvencionant Irídia per donar suport gratuït a veïns per denunciar a la policia”.

Més enllà del titular, però, aquest servei no ha quedat definit i fonts municipals consultades pel TOT Barcelona tampoc han sabut concretar-lo. “S’estudiarà” i poc més. Al ple tampoc hi ha hagut més detall: “Si hi ha hagut danys materials tenen tot el dret al rescabalament i l’Ajuntament estarà al seu costat”, ha asseverat Collboni.

En qualsevol cas, la significació de la votació ha estat sobretot política. El govern municipal pràcticament no va queixar-se en públic quan Meridiana Resisteix va tallar l’avinguda el primer dia en què entrava en vigor la prohibició d’Interior. I va comptar amb la presència de la presidenta del Parlament i dirigent de JxCat, Laura Borràs, a més del suport del Consell per la República presidit per Carles Puigdemont. El to usat aquest divendres per Collboni era tota una advertència al Govern. Les crítiques de Cs i PP al tall no han tingut cap efecte real fins ara, però si a l’ariet s’hi sumen PSC i Comuns la pressió al bipartit català serà molt superior.

Colau: “Ús abusiu”

Una hora més tard, al mateix ple, l’alcaldessa Ada Colau ha respost a un pregunta directa de Ciutadans sobre el tall i l’ha definit com un “ús extensiu i abusiu del dret a manifestació”. “Respectem el dret a manifestació, però s’ha produït un abús que ha perjudicat a milers de veïns i sobretot comerciants”, ha defensat, sense arribar a la bel·ligerència de Collboni. Sí que ha elevat el to per criticar la intervenció de Luz Guilarte (Cs), que ha titllat als manifestants de “dictadors” i ha acusat el consistori de connivència amb el tall: “Està mentint, usant el patiment dels veïns i portant-lo cap a la seva crítica genèrica a aquest govern”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa