Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un 1 de maig amb accent polític: propostes creuades entre els candidats

A les portes de la campanya electoral, les declaracions d’aquest primer de maig han tingut en clar accent polític. Colau ha acusat la dreta de “vol tornar sempre enrere” i ha carregat contra Junts per Catalunya per no donar suport a la llei de l’habitatge liderada per l’executiu de Pedro Sánchez. No ha estat l’única que ha aprofitat el dia per desglossar el seu ideari polític. Collboni i Maragall han volgut detallar algunes de les seves propostes encarades als treballadors, Sirera ha carregat contra l’actual govern municipal i Grau contra els sindicats majoritaris.

Colau (Comuns): “La gent no arriba a final de mes”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha secundat les reivindicacions dels sindicats durant la manifestació de Barcelona. Colau ha tret pit de les polítiques del govern de coalició a Madrid i ha detallat que és més necessari que mai “apujar els salaris” perquè “cada cop costa més arribar a final de mes”. En aquest sentit, Colau ha enumerat diverses accions governamentals com la pujada del salari mínim, la reforma laboral o la llei de l’habitatge com a “conquestes” que s’han fet “en els darrers anys” L’alcaldessa també ha deixat clar que Barcelona serà “la primera ciutat a aplicar amb contundència la llei de l’habitatge”.

Ada Colau, aquest matí a la manifestació de l'1 de maig | ACN
Ada Colau, aquest matí a la manifestació de l’1 de maig | ACN

Collboni (PSC): “Ens unim per plantar cara a la dreta del PP i de Trias”

El candidat socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que posarà la Guàrdia Urbana “a disposició” d’Inspecció de Treball per garantir que s’apliquen les reformes en matèria de drets laborals. El líder socialista, partit que ha liderat la policia municipal durant aquest darrer mandat, ha explicat que uns 3.500 agents del cos podrien “donar suport” als inspectors perquè la normativa de treball s’apliqui “a peu de carrer”. De fet, tal com apunta l’ACN, la Urbana ja hauria començat una prova pilot al respecte. En relació a la jornada reivindicativa, Collboni ha dit que les forces progressistes i els sindicats s’uneixen per “plantar cara a la dreta del PP a Espanya, i de JxCat a Barcelona amb Trias”.

Maragall (ERC): “Els partits d’esquerres s’han perdut a Barcelona”

El republicà Ernest Maragall ha proposat, poques hores abans de la manifestació, un salari mínim de ciutat de 1.500 euros. En aquest sentit, ha afirmat que “els partits d’esquerres s’han perdut pel camí a Barcelona, barallant-se entre elles i repartint-se el poder” i que tot plegat ha situat la ciutat “molt lluny de l’expectativa que hauria de suposar un govern d’esquerres que governa també a l’Estat”.

Trias (TriasxBCN): “Barcelona ha de garantir salaris de primera”

Xavier Trias s’ha pronunciat amb una piulada a les xarxes socials. L’exalcalde ha assegurat que “des de Barcelona hem de lluitar per garantir salaris de primera” i ha dibuixat una Barcelona “que creï activitat econòmica sostenible i garanteixi el progrés social de tothom i que exerceixi lideratge en la lluita contra la pobresa”.

Sirera (PP): “Barcelona necessita menys ideologia i millor gestió”

El candidat del PP, Daniel Sirera, ha aprofitat el festiu per criticar Ada Colau amb un vídeo. L’acusa d’haver “oblidat els treballadors” des que va “pujar al cotxe oficial”. Sobre la ciutat, ha criticat les polítiques de mobilitat i ha assegurat que “crear ocupació a Barcelona és una tortura fiscal i burocràtica”. Per últim, Sirera acaba el vídeo reivindicant una Barcelona que necessita un “canvi de veritat” amb “menys ideologia i millor gestió”.

Manifestació pel dia del treballador de 2022 | Aina Martí, ACN
Manifestació pel dia del treballador de 2022 | Aina Martí, ACN

Grau (Cs): “CCOO i UGT es representen a ells mateixos”

Anna Grau ha dirigit les crítiques cap al govern català, després de la polèmica recent per les opcions, i ha lamentat que CCOO i UGT “han abandonat el treballador real” per pensar “només és ells mateixos”: “Són corretges de transmissió” del poder polític. Grau ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa en què també ha anunciat que no es queda a la manifestació perquè “ha de treballar”.

Changue (CUP): “Exigim la derogació de la llei d’estrangeria”

La CUP ha aprofitat la jornada per presentar “11 propostes per aturar el xoc de la crisi i dibuixar un horitzó emancipador per a la majoria”. Entre aquestes, destaquen la demanda d’una renda bàsica universal i la petició perquè l’energia, l’aigua i les telecomunicacions siguin gestionades per empreses públiques. La candidata a l’Ajuntament, Basha Changue ha exigit la derogació de la llei d’estrangeria. “Deixa sense drets laborals a les treballadores més precaritzades”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa