Un pacte cada cop més lluny de les urnes

Si Colau i Collboni acaben fent un pacte ocult que no es vegi fins després de l'investidura, s'hauran fumat tots els mecanismes de la democràcia

Els anuncis que van fer ahir Barcelona en Comú i el PSC, sumats al silenci de Manuel Valls des que va deixar anar l’oferta per investir Ada Colau de franc, comencen a dibuixar un escenari que seria el pitjor dels mons possible. 

Si Colau acabés fent un pacte ocult i en diferit amb Jaume Collboni per fer-lo soci de govern un cop passada la investidura, un acord que necessàriament passaria també pels vots de Manuel Valls per ser alcaldessa, s’haurien fumat tots els mecanismes de la democràcia i la transparència. Si trien aquesta via, serà un pacte de despatxos i reservats de restaurants per subvertir un resultat electoral. I ho hauran fet sense explicar-lo, sense tenir el valor de dir obertament que es fa una operació que al capdavall és legal –inèdita a l’Ajuntament de Barcelona– per impedir que el cap de llista més votada, Ernest Maragall, arribi a l’alcaldia. 

Ahir, a la mateixa hora que Collboni anunciava que no investiria Colau si no hi ha un pacte de govern previ, l’alcaldessa comunicava a la coordinadora de Barcelona en Comú que es presentarà a la investidura… encara que no hi hagi un pacte de govern previ. I Valls continuava callat. L’únic escenari que fa viable que els bases dels comuns no saltin pels aires aquest divendres. 

Després, si Collboni acaba votant Colau, només haurà de dir que ho ha fet “per responsabilitat”: la “responsabilitat” d’impedir al preu que sigui que un independentista arribi a l’alcaldia de la capital del país. Ningú li retraurà que hagi incomplert el que ha dit aquest dijous al Consell de Federació Extraordinari del PSC de Barcelona: al capdavall, obtindrà a canvi mig govern municipal. 

I una vegada vegada més, l’independentisme haurà demostrat que no té ni idea del que és un estat. Especialment l’estat espanyol.

Més informació

Comentaris

  Juan Nada 07/06/2019 10:25 pm
  Aquesta obsessió dels periodistes per dir-nos que es i que no és democràcia es molt cansina. Només es busca polèmica gratuïta i crispació per cridar l'atenció, perque això es més fàcil que fer periodisme de veritat. Si vol criticar aquest pacte "a l'ombra" (que el mateix article admet que es totalment legal) endevant, pèro sense sensacionalisme barato si us plau!
  Francesc 08/06/2019 12:20 am
  Millor llistes úniques. Separats prendrem mal. Primer el país senyors d'ERC!!!
  Un pacte de nacionalistes espanyols anti-republicà 08/06/2019 12:16 pm
  Els comuns, com Valls i el Pont Aeri, prefereixen una monarquia ESPAÑOLA aporellista i155 que una república CATALANA lliure. Definitivament, s'han passat al "bando nacional". Fora caretes!

Nou comentari