Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB, condemnada per denegar un canvi d’horari a una mare soltera amb bessons
  • CA

L’empresa del metro de Barcelona, que forma part del grup TMB, acaba de ser condemnada per un jutjat de Barcelona per haver denegat a una mare soltera amb bessons un canvi d’horari dintre de la jornada reduïda, que ja tenien pactada des del 2015. En la sentència, a la qual ha tingut accés el Tot Barcelona, la magistrada del jutjat social número 6 recorda a TMB que “les normes per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral” han de “prevaldre i servir d’orientació per resoldre qualsevol dubte interpretatiu” que hi pugui haver un cas d’aquest tipus. També considera que les suposades dificultats al·legades per l’empresa per concedir a la treballadora el canvi que demanava “no han quedat acreditades”.

D’aquesta manera, TMB rep l’ordre judicial de concedir a l’empleada el que demana i indemnitzar-la amb amb 3.215 euros, ja que veu un “dany i perjudici evident” en la denegació de l’empresa, per la “preocupació causada”.  

El cas es remunta al naixement dels fills bessons de la treballadora, que va demanar un canvi d’horari per poder fer-se’n càrrec. La treballadora té un contracte indefinit i és de la plantilla des del 2006. Està destinada al Centre de Control de Metro (CCM) i és mare soltera, cosa que l’obliga a compaginar la cura dels seus dos fills amb la feina. A principis del 2015, quan es va incorporar de nou al seu lloc de treball del metro després de la baixa per maternitat i lactància, va arribar a acords amb els responsables del CCM per gaudir d’una reducció de jornada per fer-se càrrec dels seus fills. L’acord es va anar renovant amb un pacte cada any, partint del que sol·licitava la treballadora, fins que el maig de l’any passat va demanar un canvi i l’empresa l’hi va denegar. 

La sentència dona la raó a la dona i obliga Ferrocarril Metropolità de Barcelona –de TMB– a permetre que treballi de les 9.30 hores a les 14 hores de dilluns de divendres (4 hores i mitja) i de les 7.59 hores a les 14 hores (6 hores) quan li toqui treballar els caps de setmana. Passa de treballar 6 hores de dilluns a divendres i 8 els caps de setmana a treballar-ne una hora i mitja menys entre setmana i dues hores menys dissabte i diumenge, que era el canvi que més li interessava per raons familiars.

La resolució judicial constata l’entesa que havia existit entre l’empleada entre el 2015 i el 2019. Si bé ella sol·licitava cada any un horari reduït entre setmana i els caps de setmana i festius, l’empresa es negava a permetre que treballés menys hores els dissabtes i diumenges i festius. “No li deixaven reduir-se la jornada els caps de setmana ni els festius”, constata en conversa amb el TOT Barcelona la secretària general de CCOO del metro, Mònica Benito. Aquest sindicat va assessorar l’empleada en el procés judicial.

Tot i així, l’empresa pactava amb la treballadora una jornada favorable entre setmana, cosa que ella acceptava. Així, entre el 2015 i el 2019 va gaudir de reduccions d’horari entre setmana d’entre el 18% i el 25% que li permetien cuidar dels seus fills i acudir a la feina. 

A principis del 2019, van acordar la reducció d’un 22% de dilluns a divendres, amb horari normal els caps de setmana i festius, però al maig ella va demanar el canvi ara concedit perquè, per circumstàncies familiars se li havien complicat els caps de setmana i necessitava més hores per atendre els fills. La companyia va denegar el canvi d’horari. Per fer-ho, segons recull la sentència, va al·legar “que no és possible atendre la sol·licitud per per dificultats per cobrir el servei”.  

La jutgessa va resoldre que TMB va vulnerar els articles 34.8 i el 37 de l’Estatut dels Treballadors en no permetre que la mare soltera tingués els horaris que sol·licitava. La sentència esmenta que la companyia va defensar que es poden denegar canvis d’horari en cas que existeixin “necessitats excepcionals i justificades”. L’empresa, però, no va poder demostrar l’existència d’aquesta situació. A més, TMB afegia que la persona encarregada de substituir la treballadora no havia passat el període de prova, fet que la jutgessa tampoc considera prou acreditat.

TMB estudia la sentència

Fonts de TMB afirmen a aquest diari que els serveis jurídics de la companyia estan estudiant el contingut de la sentència per decidir si recorreran o de quina forma s’aplicarà. De tota manera, defensen que l’empresa compleix en matèria de conciliació. “TMB manté actives totes les mesures”, argumenten, i afegeixen que “beneficien un gran nombre de treballadors”. 

Més notícies
Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Notícia: Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Comparteix
La sala social del TSJC obliga a reduir el nombre de persones dedicades exclusivament a l'activitat sindical
Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro
Notícia: Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro
Comparteix
La CGT i la UGT discrepen sobre la forma d'incloure un grup de treballadors al conveni col·lectiu
TMB, condemnada a indemnitzar 128 treballadors per un conflicte amb els dies de descans
Notícia: TMB, condemnada a indemnitzar 128 treballadors per un conflicte amb els dies de descans
Comparteix
Un jutge ordena a l'empresa pagar 104.000 euros per haver-los privat dels 'minis' | La companyia recorre la sentència
TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors
Notícia: TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors
Comparteix
El grup del transport públic presenta una denúncia contra una de les seves empreses i l'afer acaba amb una multa de 40.000 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa