Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
  • CA

L’excés de treballadors que no van al lloc de feina i que actuen com a alliberats sindicals ha estat reduïda per una sentència judicial. Concretament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que condemna TMB i quatre sindicats de bus per haver incomplert la llei respecte als alliberats sindicals. La sala social ha estimat un recurs interposat per la CGT per l’abús de treballadors que es dediquen exclusivament a activitats sindicals.

Els sindicats que surten mal parats són la UGT, CCOO, el Sindicat Independent de Transports (SIT) i l’Associació de Conductors d’Autobusos de Barcelona (ACTUB). La sala considera que el conveni mitjançant el qual TMB justificava les concessions a aquests sindicats en forma d’hores per als seus alliberats vulnera el decret de l’1 d’octubre de 2012, format per mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i el foment de la competitivitat. Segons la sentència, la sala considera que el decret té “jerarquia normativa” per sobre del conveni de TMB.

Així, condemna cinc sindicats a reduir les hores d’alliberats sindicals. CCOO i UGT perden el mateix nombre d’hores: 12.156. El primer sindicat disposa d’un total de 17.177 i el segon 17.657. El SIT haurà de reduir 8.824 hores del total de 14.325 que tenen. A més, la CGT, que va interposar la demanda, haurà de disminuir 1.666 hores de les 5.200 totals i l’ACTUB 1.666 de les 4.720 totals. En global, els sindicats deixaran de tenir 16 persones dedicades exclusivament a la feina sindical.

Des de la CGT, Saturnino Mercader matisa que el seu sindicat sempre ha “rebutjat” a permetre que els alliberats treballin també en caps de setmana. Així doncs, afegeix, la reducció d’hores que hauran d’aplicar no els afectarà tant com a altres sindicats. 

La sentència, datada del 7 de novembre, arriba després que el jutjat social número 17 desestimés la demanda presentada per la CGT. El sindicat ha celebrat la decisió del TSJC, i ha atacat UGT, CCOO i SIT perquè les concessions pel que fa a alliberats “sempre han estat a canvi de favors de la direcció de TMB”.

TMB recorrerà

La companyia de transports recorrerà la sentència al Tribunal Suprem, segons han indicat fonts de TMB a aquest diari. Fonts de TMB argumenten que l’acord entre sindicats i empresa que el TSJC ha anul•lat “permetia racionalitzar i fer més eficaç” la tasca de representació dels treballadors. Permetre que els sindicats amb més membres a TMB –UGT, CCOO, SIT, ACTUB i CGT– tinguessin més alliberats era una forma, segons les mateixes fonts, de fer possible la presència dels sindicats als cinc centres de treball del bus, situats en diversos punts de l’àrea metropolitana.

Aquesta “solució”, tal com la qualifiquen des de TMB, havia estat validada pel jutjat social 17, que després el TSJC ha contradit. Amb la fórmula que s’aplicava fins ara, sosté TMB, s’havia evitat haver de crear cinc comitès d’empresa del bus i una coordinadora, tal com contempla l’estatut dels treballadors.

Per tot plegat TMB prepara un recurs de cassació al Suprem ja que la sentència és “perjudicial per a l’interès públic i dels propis treballadors”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa