La contaminació de l’aire costa gairebé 1.300 euros l’any a cada barceloní

La despesa sanitària i social derivada de la pol·lució és gairebé el 4% del PIB de la ciutat

La contaminació de l’aire costa 1.256 euros l’any a cada barceloní. Segons un informe de l’Aliança Europea de Salut Pública amb dades del 2018, Barcelona és la 17a ciutat europea amb més costos socials directes i indirectes associats a la contaminació de l’aire amb més de dos milions d’euros. A nivell europeu, la llista l’encapçalen Londres, Bucarest, Berlín, Varsòvia i Roma. Segons l’estudi, els costos associats a la contaminació de l’aire a Barcelona ascendeixen fins a gairebé el 4% del PIB de la ciutat.

Barcelona és la segona ciutat de l’Estat amb més costos derivats de la contaminació de l’aire, només superada per Madrid per més d’un milió d’euros. No obstant, en cost per càpita se situa en primera posició seguida de Guadalajara amb 1.183 euros l’any per habitant i de Madrid amb 1.069 euros per resident. De mitjana, la contaminació de l’aire costa 926 euros als residents en ciutats de l’Estat.

L’estudi de l’Aliança Europea de Salut Pública analitza els costos socials relacionats amb la salut de la contaminació de l’aire en 432 ciutats europees de 30 països, els 27 de la Unió Europea més el Regne Unit, Noruega i Suïssa.

Com es calcula?

Entre aquests costos n’hi ha que estan directament relacionats amb la salut, com les admissions a hospitals o tractaments per malaltia pulmonar obstructiva crònica, entre altres malalties associades a la contaminació. L’anàlisi també quantifica l’impacte indirecte de la pol·lució, per exemple, amb la reducció de l’esperança de vida o els dies de feina perduts.

Els costos derivats de la contaminació de l’aire a les 432 ciutats analitzades ascendeixen a 166.000 milions el 2018. Segons l’estudi, la contaminació va tenir un cost social de 1.250 euros per als habitants de ciutats europees, gairebé un 4% del PIB de les ciutats.

Més informació

Nou comentari