Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Àrea Metropolitana exigeix a TMB que acabi amb l’opacitat sobre els sous dels directius

L’Agència de Transparència de l’AMB reclama aTMB que millori en matèria de transparència pel que fa a les dades dels sous dels directius. L’òrgan de l’adminstració, que potencia la transparència a les institucions des de la seva creació al 2015, ha elaborat un informe en què demana a l’empresa de transports que publiqui la “retribució real efectiva” dels directius. El document en què TMB detalla els sous de la cúpula de l’empresa precisa el salari fix, els complements i la retribució bruta anual màxima. No es publica la dada dels diners que acaben rebent, sinó que hi ha la informació del sou màxim brut.

Entre el salari fix i la retribució anual màxima hi ha diferències de fins a més de 20.000 euros, i l’AMB requereix a TMB que especifiqui quina és la quantitat real que perceben els seus directius. El document de l’Agència de Transparència, titulat Informe bàsic sobre el compliment de les obligacions de publicitat activa de Transports Metropolitans de Barcelona, detalla també que “entre 60 i 80 directius” de l’empresa no consten en la llista de la cúpula que TMB ha publicat. Tampoc se n’han publicat els sous. L’AMB fa la recomanació d’establir amb claredat la categoria de directiu a TMB per potenciar la transparència. 

Sobre la quantitat de directius, l’Agència de Transparència de l’AMB destaca que hi ha fins a una vuitantena de llocs de treball que TMB defineix com a “director/a” però que no apareixen a la llista de directius. A més, apunta, no s’especifica a quina empresa del grup TMB pertanyen els directius. La companyia de transports està formada per Ferrocarril Metropolità de Barcelona i Transports de Barcelona, que controlen el metro i el bus de TMB; Projectes i Serveis de Mobilitat, que gestiona el telefèric de Montjuïc; Tranports Metropolitans de Barcelona, que porta productes tarifaris a través d’Hola Barcelona; i la Fundació TMB.

L’AMB també veu mancances en la informació facilitada per l’empresa pel que fa a les funcions dels directius. A més, afirma que “s’han de publicar els criteris que utilitza TMB per determinar la consideració de càrrec directiu”.

“Dèficits notables” en matèria de transparència

L’informe també reclama a TMB l’actualització de les dades dels sous dels directius de l’empresa. L’empresa de transports ha seguit la recomanació de l’organisme municipal i al març va publicar les dades actualitzades. Tot i així, no va atendre la petició de l’AMB que sol·licitava el detall de la retribució total i l’especificació dels “conceptes variables”. 

En les conclusions, l’informe també posa de relleu els problemes de “localització” de la informació al portal, dels quals diu que són “recurrents”. A més, critica l’ús d’enllaços a documents PDF per aportar informació ja que “no garanteix la plena accessibilitat”. L’AMB sentencia que la documentació publicada per TMB presenta “dèficits notables”.

“Marge ampli per a la millora”

El sistema que ha utilitzat l’Agència de Transparència ha estat el de Monitorització de la Informació, la Publicitat Activa i la Transparència (MIPAT). Mitjançant aquest format ha conclòs que TMB publica el 65% de la documentació que podria fer pública, cosa que deixa, en paraules de l’AMB, “marge ampli per a la millora”. 

El mateix sistema revela que la informació publicada per TMB és nul·la o parcial en diversos aspectes: resultats dels processos de provisió de personal, les dades d’execució trimestral del pressupost, la relació estructurada de proveïdors, adjudicataris i contractistes especificant el volum pressupostari contractat, la relació de convenis de col·laboració, les subvencions i els ajuts atorgats, la identificació i perfil dels alts càrrecs i del personal directiu i eventual i els plans i programes. Destaca, de nou, la manca de transparència en dades sobre els directius. 

El sistema de transparència de l’AMB es basa, segons explica l’informe, en “l’observació directa” de la informació publicada a la pàgina web de l’organisme analitzat en cada cas. Una vegada recollida la informació, el MIPAT la compara amb els paràmetres de valoració de l’Agència de Transparència. Acabat el procés, es valora els resultats amb tants per cent: un 100% seria el compliment total, el 66,6% adequació elevada, un 33,3% un assoliment parcial i un 0% seria transparència nul·la. 

Taula en què l'AMB especifica el grau d'assoliment de transparència de TMB en diversos aspectes. | AMB

Taula en què l’AMB especifica el grau d’assoliment de transparència de TMB en diversos aspectes. | AMB

En cas que el tant per cent resultant de l’anàlisi sigui de resultat baix, l’AMB trasllada recomanacions i propostes “per tal de corregir les mancances detectades, incrementar la qualitat de la informació publicada i avançar cap a la plena aplicació de la legislació en matèria de transparència”, segons es llegeix a l’informe. 

TMB defensa que no vol “ocultar res”

Respecte a la falta de la dada de “retribució real efectiva” que reclama l’AMB, fonts de TMB precisen que l’empresa ha facilitat les dades del 2018 en el mateix format que quan ho va fer al 2016, l’última vegada que va publicar els sous dels directius. Així, no ha especificat el salari real que tenen els directius per “facilitar la fiscalització, no per ocultar res” i perquè es puguin comparar les dades.

Quant als fins a 80 directius que l’Agència de Transparència avisa que no estan a la llista, fonts de l’empresa matisen que “els directius són els membres del Consell de Direcció”, que estan al llistat públic. 

Finalment, des de TMB reivindiquen la dada d’un 65% de compliment en matèria de transparència, ja que destaquen que s’ha aconseguit en molt poc temps. Al març de 2016 la companyia va posar en marxa el portal de transparència, recorden les fonts de TMB. A més, posen en valor que la direcció de l’empresa té entre els seus objectius “augmentar” el grau de “compliment”, i per això va posar en marxa al febrer de 2018 l’Àrea de Bon Govern, segons ressalten. 

Més notícies

TMB nega que hi hagi “problemes greus” en els serveis alternatius a la L1 del metro

Notícia: TMB nega que hi hagi “problemes greus” en els serveis alternatius a la L1 del metro
Comparteix
Fonts de l'empresa pública defensen que les crítiques arriben o bé per "incomprensió" o per "tergiversació"
Notícia: TMB nega que hi hagi “problemes greus” en els serveis alternatius a la L1 del metro - Mobile
Ernest Maragall i Max Zañartu en un autobús llançadora substitutori pel tall de la L1 del metro. / D.C.

Maragall renya TMB per “l’actitud de suficiència” i demana “rectificacions” pel tall de la L1

Notícia: Maragall renya TMB per “l’actitud de suficiència” i demana “rectificacions” pel tall de la L1
Comparteix
El líder d'ERC ha fet un recorregut per la part afectada i ha desitjat que els ajuntaments afectats parlin i trobin solucions
Notícia: Maragall renya TMB per “l’actitud de suficiència” i demana “rectificacions” pel tall de la L1 - Mobile

JxCat demana a Colau i TMB que rectifiquin el pla d’alternatives pel tall de la L1 del metro

Notícia: JxCat demana a Colau i TMB que rectifiquin el pla d’alternatives pel tall de la L1 del metro
Comparteix
El regidor Jordi Martí ha definit aquest dilluns de "caòtic" i ha assegurat que s'està "triplicant" el temps dels desplaçaments dels viatgers
Notícia: JxCat demana a Colau i TMB que rectifiquin el pla d’alternatives pel tall de la L1 del metro - Mobile

La CGT denuncia “caos” per “la mala gestió de TMB” del tall per obres de la L1 del metro

Notícia: La CGT denuncia “caos” per “la mala gestió de TMB” del tall per obres de la L1 del metro
Comparteix
El sindicat s'afegeix a les veus que avisen que no es pot suplir el recorregut amb una sola llançadora
Notícia: La CGT denuncia “caos” per “la mala gestió de TMB” del tall per obres de la L1 del metro - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa