Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La guia definitiva: els preus de cada bitllet de transport aquesta tardor
  • CA

La decisió de l’ATM sobre els bitllets integrats i l’aprovació metropolitana del descompte a la targeta rosa, ambdues aquest dimarts, tanquen el cicle d’anuncis polítics sobre el preu del transport públic aquesta tardor. De l’1 de setembre al 31 de desembre de 2022 la gran majoria d’abonaments per viatjar en transport públic oferiran importants rebaixes o fins i tot gratuïtat total.

La primera que va suggerir una rebaixa va ser l’alcaldessa Ada Colau, seguint la política que havia estrenat Alemanya per compensar la inflació a les classes baixes. La líder dels comuns va anunciar-ho per lliure a televisió al març i únicament per a la targeta T-Usual. La resta d’administracions catalanes van deixar la proposta en via morta, en no veure possible finançar-la. Al cap de dos mesos, l’Estat va anunciar, també en solitari, un primer descompte del 50% que la Generalitat va haver de secundar tot i que li costi una sagnia pressupostària. Finalment aquest juny el president espanyol Pedro Sánchez va sorprendre al Congrés amb l’anunci de gratuïtat per als abonaments de Renfe.

La multiplicitat d’administracions implicades i els anuncis seqüenciats han generat desconcert entre molts ciutadans. Els descomptes aniran finalment del 30% fins al 100%, segons l’operador i les característiques del bitllet. També hi haurà alguns títols, ben pocs, que queden exclosos de l’oferta. Una limitació, però, que els usuaris més espavilats driblaran amb els títols multiviatge. Aquesta guia definitiva aspira a clarificar d’una vegada per totes com queden els preus del transport públic aquesta tardor, perquè els lectors puguin decidir quin els convé més segons trajectes i preferències.

El preu de cada bitllet integrat

  • T-Casual: la targeta més usada, de 10 viatges, només tindrà un 30% de descompte. Costarà 7,95 euros en comptes d’11,35 euros a la zona tarifària 1.
  • T-Usual: amb un 50% de descompte, baixarà de 40 euros a 20 euros en la primera zona tarifària.
  • T-Jove: la targeta trimestral per a menors de 25 anys es rebaixarà de 80 a 40 euros en el primer anell tarifari.
  • T-Familiar: no tindrà cap descompte i costarà els mateixos 10 euros que ara.
  • T-Grup: no tindrà cap descompte i costarà els mateixos 79,45 euros que ara.
  • T-Dia: no tindrà cap descompte i costarà els mateixos 10,50 euros que ara.
  • T-4 (Targeta Rosa): gaudirà del 50% de descompte i costarà 2 euros en lloc de 4.

Els bitllets de RENFE amb descompte

  • Bonotren: la targeta de 10 viatges en 90 dies serà gratis. No ha quedat aclarit encara si l’usuari haurà d’avançar els diners i l’Estat li retornarà a posteriori, o podrà aconseguir la targeta directament de franc. Actualment aquestes targetes per a una zona tarifària costen 10,25 euros, la de dues zones val 16,35 euros, la de tres zones són 24,20 euros, la de quatre zones arriba als 31,45 euros, la de cinc zones costa 38,20 euros i la de sis zones, 47,75 euros. Cal recordar que a l’àrea de Barcelona no es poden comprar Bonotrens d’una zona, per estimular la compra dels títols integrats de l’ATM.
  • Abonament mensual: aquest títol nominatiu –vinculat a un DNI– gaudirà de la bonificació completa. Avui el seu cost va dels 25,55 euros per una zona als 83,85 euros per 6 zones. Cal recordar que a l’àrea de Barcelona no es poden comprar abonaments d’una zona, per estimular la compra dels títols integrats de l’ATM.
  • Abonament trimestral: també serà de franc aquest títol nominatiu de viatges il·limitats durant 90 dies, és a dir, pot arribar a cobrir tot el període de descomptes. Avui per avui el seu preu va dels 92,15 euros per una zona als 249,30 euros per 6 zones. Cal recordar que a l’àrea de Barcelona no es poden comprar abonaments d’una zona, per estimular la compra dels títols integrats de l’ATM.
  • Viatges en AVANT, els AVE per a trajectes de Mitja Distància: tindran un 50% de descompte. Només vàlids pels trajectes Barcelona-Tarragona-Lleida, Barcelona-Girona i Barcelona-Figueres Vilafant.

Els bitllets senzills, exclosos dels descomptes

  • Bitllet senzill de TMB: seguirà costant 2,40 euros i només és vàlid per metro, bus i funicular de Montjuïc.
  • Bitllet senzill de Rodalies Renfe: seguirà costant 2,40 euros.
  • Bitllet d’anada i tornada de Rodalies Renfe: seguirà costant 4,80 euros.
  • Bitllet senzill de FGC: seguirà costant 2,40 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa