Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Renunciaries a l’entrega a domicili per la contaminació?

L’explosió de la compra on line durant la pandèmia ha canviat la mobilitat a les ciutats. Milers de comandes s’envien cada dia a domicili i generen molts trajectes superflus, a causa de les entregues fallides o la tornada al magatzem en buit. Aquests viatges se sumen a un trànsit ja molt dens a Barcelona, el que agreuja les congestions en hora punta i els índex de contaminació.

L’Ajuntament ha presentat un acord amb part del sector privat per “endreçar” aquesta mobilitat emergent, a partir d’una idea central: afavorir la proliferació de punts de recollida. És a dir, l’administració vol que cada cop més consumidors escullin recollir ells mateixos la comanda en espais de proximitat: lockers d’ampli horari en aparcaments públics, comerços que col·laboren amb les empreses d’enviaments i taquilles refrigerades als mercats. Les recollides en persona anirien en detriment de les entregues a casa, que sovint no troben al beneficiari perquè en aquell moment no hi és o perquè l’adreça era incorrecta.

No obstant, la comoditat de rebre la comanda directament a casa ha estat fins ara un dels grans ganxos de l’e-commerce, que no ha escatimat ofertes d’enviament gratuït o descomptes. El teletreball i els períodes de confinament encara ho han afavorit més, perquè l’usuari de les plataformes on line ha passat més temps al seu domicili i ha pogut assumir més marge horari en la recepció dels paquets. L’entrega en un horari pactat, en canvi, sol tenir un recàrrec i és menys estesa, malgrat que asseguraria molt més a comerç i client un enviament eficient.

Make an Online Course

Els lockers de recollida poc a poc s’estenen però no són encara un element quotidià a Barcelona. L’expansió de l’oferta de taquilles demostrarà quin potencial té aquesta alternativa en logística d’última milla. Podrà realment substituir un nombre important de trajectes? La demanda acceptarà el canvi de bon grat? Té un sostre? En pocs anys hi haurà resposta a aquestes preguntes, per la via dels fets.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Montse a febrer 16, 2022 | 09:30
    Montse febrer 16, 2022 | 09:30
    El tema de les taquilles està bé, sobretot per les persones que treballen, tot i que també té el seu risc pel tema robatoris. Però ja em dura l'Ajuntament, porta el menjar a casa, sobretot menjar fresc i cru. No és bona idea deixar-ho en cap lloc logístic, per a que t'ho portin amb bicicleta. La mensajería de paquets si, però no pel menjar fresc.
  2. Icona del comentari de: Ebrenc a febrer 16, 2022 | 12:44
    Ebrenc febrer 16, 2022 | 12:44
    Clar, renunciarem a entrega de Amazon a casa per no contaminar, mentre el seu propietari Bezos fa viatges a l'espai per capritx o es fa desmontar un pont a Roterdam per a que passi el seu iot...totes estes campanyes de no menjar això o de no rentar allò, mentre es permet fer estos desproposits a quatre mil·lionaris aburrits, són absurdes, contaminen el mateix un 1% de persones al mon que el 99% restant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa