Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 11 zones on la Guàrdia Urbana multarà motos mal aparcades aquest agost

L’Ajuntament de Barcelona continua la lluita, discreta i lenta, contra les motos aparcades de forma irregular en voreres. Aquest 18 de juliol comença la 12a campanya d’avisos i sancions als infractors, que tindrà lloc a 11 zones concretes de la capital. Escampades pels 10 districtes, es tracta d’espais que el consistori ha considerat prioritaris per tenir voreres estretes i molta presència de motos estacionades.

La campanya té 3 fases successives: informació, avisos i multes. Així, busca advertir als usuaris habituals de cada zona per dissuadir l’aparcament en vorera tot l’any, més que no pas escarmentar infractors de forma aleatòria. Fonts de l’àrea municipal de Mobilitat han explicat al TOT Barcelona que la pressió s’està fent volgudament a poc a poc i per onades, a fi d’evitar un traspàs d’usuaris de la moto cap al cotxe –que encara ocupa més espai públic–, i acompanyada de la creació de més llocs d’estacionament. “Pedagogia, infraestructura i autoritat”, recepten.

I és que Barcelona és una ciutat de motos: en té tantes com Madrid i València juntes i lidera el rànquing estatal. La tònica general és usar-les per anar de porta a porta, perquè tradicionalment hi ha hagut laxitud en l’aparcament informal a la vorera. De fet, 8 de cada 10 motoristes aparca malament segons un estudi recent de Catalunya Camina i Eixample Respira. El creixement exponencial de vehicles ha posat en qüestió la viabilitat de la política de tolerància aplicada fins ara, perquè entra en conflicte amb la prioritat de pas pels vianants.

Molts motoristes de la ciutat desconeixen que la normativa només permet deixar la moto en voreres de més de 3 metres d’amplada. Si fan entre 3 i 6 metres, cal col·locar-la en paral·lel a la vorera, entre els escocells dels arbres i a més de 2 metres de distància de qualsevol pas de vianant o parada d’autobús. Tampoc pot entorpir la sortida de pàrquings, papereres o contenidors i cal deixar mig metre lliure respecte al límit amb la calçada. En cas que l’amplada superi els 6 metres es pot aparcar en semibateria deixant 3 metres lliures de pas.

Les 11 zones de multes a motos mal aparcades

Els onze espais escollits per aquesta campanya inclouen diversos carrers cadascun. L’Ajuntament ha publicat una llista orientativa al web de diversos districtes, per advertir als veïns. El territori on la pressió serà més intensiva és la Vila de Gràcia.

 • Ciutat Vella: Pintor Fortuny, carrer del Carme i Jardins del Dr Fleming
 • Eixample: Entorns de l’escola El Roser, a Consell de Cent amb Casanova
 • Sants-Montjuïc: oest del Poble Sec i carrer Lleida
 • Les Corts: carrer Taquígraf Serra entre Entença i Nicaragua
 • Sarrià-Sant Gervasi: carrers Guillem Tell, riera de Cassoles i Via Augusta a l’alçada del barri d’El Farró
 • Gràcia: plaça Lesseps, carrer Carolines, riera de Cassoles, carrers Torrent de l’Olla, Providència, Escorial i Cardener, travessera de Gràcia, carrer de Sardenya i carrer de Camèlies
 • Horta-Guinardó: barri de la Teixonera
 • Sant Andreu: carrers Ciutat d’Asunción, Sao Paulo, Sant Adrià i Ferran Junoy
 • Sant Martí: entorns del Mercat del Clot

Tres fases consecutives

La primera fase anirà a càrrec d’informadors. Explicaran als usuaris de la zona què diu la normativa d’aparcament i quines alternatives hi ha a prop per no deixar la moto sobre una vorera inapropiada. Per facilitar la col·laboració dels afectats, hi haurà ofertes i gratuïtat temporal per a motos en aparcaments municipals subterranis propers als 11 punts de la campanya. També hi haurà, en paral·lel, millores de la senyalització i reordenament de les places d’aparcament perquè hi càpiguen més motos a les calçades.

La segona fase ja la protagonitza la Guàrdia Urbana, tot i que encara no comportarà sancions. Comença el 25 de juliol. La policia local advertirà als qui no deixin correctament estacionada la seva motocicleta o ciclomotor. Els recordarà la normativa i també el risc de ser multats.

Motocicletes aparcades en calçada a Barcelona / Foto: Jordi Play

Finalment, l’1 d’agost arribarà la tercera fase. La Guàrdia Urbana sancionarà i retirarà vehicles mal aparcats durant una setmana. Un cop finalitzada la campanya, el patrullatge ordinari de la policia i dels vigilants de l’Àrea Verda vetllarà perquè no tornin els incompliments massius.

“L’objectiu és recuperar les voreres pels desplaçaments a peu, alliberant-les d’obstacles i d’altres elements que puguin suposar un problema per la mobilitat de les persones, especialment d’aquelles que tenen una mobilitat reduïda o que s’han de desplaçar amb cotxets”, diu el consistori. Reivindica, a més, que des de 2019 ha habilitat 8.534 noves places d’estacionament per a motos en calçada, el que fa pujar el total de la ciutat fins a 77.899 llocs on aparcar legalment sobre l’asfalt. “A dia d’avui encara en hi ha 4.744 places d’aparcaments en vorera, tot i que l’objectiu és anar-les baixant a calçada de manera progressiva”, reconeix el consistori. Entre les de calçada i les de vorera, l’espai reservat a motos suposa el 40% de l’estacionament a la via pública.

Més notícies
Cotxes i motos circulen per un punt de la Ronda del Mig de Barcelona / Pau Cortina (ACN)

Barcelona té tantes motos com les de Madrid i València sumades

Notícia: Barcelona té tantes motos com les de Madrid i València sumades
Comparteix
La capital catalana lidera el rànquing de ciutats de l'estat espanyol amb més vehicles de dues rodes
Notícia: Barcelona té tantes motos com les de Madrid i València sumades - Mobile
Motocicletes aparcades a Barcelona / Jordi Play

Els accidents mortals repunten a Barcelona i posen el focus en les motos

Notícia: Els accidents mortals repunten a Barcelona i posen el focus en les motos
Comparteix
El primer semestre de 2022 van perdre la vida 11 persones en sinistres de trànsit
Notícia: Els accidents mortals repunten a Barcelona i posen el focus en les motos - Mobile
Motos aparcades sobre una vorera al barri de Gràcia

8 de cada 10 motos incompleixen l’ordenança d’aparcament a Barcelona

Notícia: 8 de cada 10 motos incompleixen l’ordenança d’aparcament a Barcelona
Comparteix
Un estudi de Catalunya Camina i Eixample Respira assenyala que el 84 % de les motocicletes estan mal estacionades
Notícia: 8 de cada 10 motos incompleixen l’ordenança d’aparcament a Barcelona - Mobile
Una veïna ha de baixar de la vorera per esquivar les pilones / Twitter

El fracàs d’unes pilones antimotos: les retiren 24 hores després de posar-les

Notícia: El fracàs d’unes pilones antimotos: les retiren 24 hores després de posar-les
Comparteix
Només servien per entorpir el pas dels vianants i les motos les esquivaven
Notícia: El fracàs d’unes pilones antimotos: les retiren 24 hores després de posar-les - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Carles Gràcia a juliol 16, 2022 | 21:52
  Carles Gràcia juliol 16, 2022 | 21:52
  Sra Kolau, llavors vostè pretén que on no hi hagi lloc.alternatiu per aparcar motos, les aparquem, a on?. Si alliberem aquestes zones, tensionarem d' altres...sou uns genis, Kolau i Cia, només.feu.accions per emprenyar a més.ciutadans, facilitats ni una, només aneu a la.cosa fàcil, ara bé, afronteu l'incivisme, okupes, xusma maleducada, neteja.etc.etc.això si demandaque el.ciutadà...
 2. Icona del comentari de: Albert bcn a juliol 16, 2022 | 21:57
  Albert bcn juliol 16, 2022 | 21:57
  Sra Colau, a prop dels llocs quede indiquen multaran motos, NO HI HAN ALTERNATIVES AL.CARRER...no cal fer.polítiques sense sortir.d'un despatx o power point, s'ha de trepitxar carrers. Prou.de.criminalitzar motos
 3. Icona del comentari de: Ept a juliol 17, 2022 | 10:33
  Ept juliol 17, 2022 | 10:33
  Sra alcaldesa preocúpate de arreglar las calles en mal estado por vuestra dejaded y limpiar de jentuza y okupas Tu de vivir en el casco antiguo a vivir en San Gervasi y eso de donde sale
 4. Icona del comentari de: Anònim a juliol 17, 2022 | 10:35
  Anònim juliol 17, 2022 | 10:35
  Sra alcaldesa preocúpate de arreglar las calles en mal estado por vuestra dejadez y limpiar de jentuza y okupas Tu de vivir en el casco antiguo a vivir en San Gervasi y eso de donde sale
 5. Icona del comentari de: Àlex Martínez a juliol 17, 2022 | 11:23
  Àlex Martínez juliol 17, 2022 | 11:23
  Pro motos en voreres estretes. Prou motos en contra direcció. Prou motos que circulen per les voreres. Les voreres són per a les persones, no pas una secció de lliure aparcament per a motos.
 6. Icona del comentari de: Àlex Martínez a juliol 17, 2022 | 11:24
  Àlex Martínez juliol 17, 2022 | 11:24
  Prou motos en voreres estretes. Prou motos en contra direcció. Prou motos que circulen per les voreres. Les voreres són per a les persones, no pas una secció de lliure aparcament per a motos.
 7. Icona del comentari de: Carles Ferrari a juliol 17, 2022 | 15:36
  Carles Ferrari juliol 17, 2022 | 15:36
  Heu montat tot un [email protected] d'empreses i on es deixem les bicis ,motos i patinets??? Som collonuts començament la casa per la teulada..... Primer els calers i després ja farem.... Visc al Poblenou i tenim un allau de problemes degut al vostre progrés....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa