Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Tunejar” edificis com a alternativa d’accés a l’habitatge pels joves

Com un error del sistema, però volgut i amb una idea clara. Aquest podria ser el resum de què planteja WikiHousing, una iniciativa que pretén “hackejar” o “tunejar” edificis que ja existeixen, amb la vista posada a augmentar el parc d’habitatges que hi ha a la ciutat i facilitar que les noves generacions es puguin emancipar. I són pioners. “És el primer projecte a Barcelona on joves pensen i fan el seu propi habitatge”, declara David Juárez, membre d’Straddle3, una de les organitzacions que ha impulsat aquest pla.

Els pensadors de la idea faran “una aventura d’un any que culminarà amb l’autoconstrucció i la cogestió d’un prototip real d’habitatge assequible i ecològic”. Com una remunta, però en versió reversible, ecològica i autodissenyada. Esperen comptar amb la complicitat de mig centenar de persones d’entre 18 i 30 anys. De fet, ara mateix estan a la recerca d’aquests voluntaris, a qui es formarà en aspectes bàsics d’arquitectura, innovació, disseny, fusteria i metal·listeria, entre altres. A finals d’any començarà la fase decisiva, la d’experimentar amb el prototip d’habitatge que hauran creat els futurs residents joves.

“El que farem és aixecar una planta [d’un edifici]. Dues unitats, al voltant dels 35 metres quadrats”, pronostica Suárez, tot i que matisa ràpidament que el projecte està en una fase molt embrionària i que encara pot mutar molt. Per això caldrà ajustar les voluntats del grup de participants, a més de la resta d’organitzacions que hi participen, com són la Societat Orgànica i La Hidra Cooperativa. També compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, La Papiro, T/ejido, Aiguasol i diversos membres del col·lectiu ATRI. Un cop feta la prova, hi ha la possibilitat que els dos pisos modulars es puguin instal·lar per sempre.

El que sí que tenen clar i marquen com a línia vermella és que no volen que aquest projecte suposi una font més d’emissió de gasos contaminants. És per això que l’etiqueta ecologista hi és molt present, defensen. Dit d’una altra forma, volen apostar per materials com la fusta, fàcilment reciclables, aprofitables, modelables i beneficiosos per la salut. També plantegen la introducció de sistemes d’energia passius, sistemes que per si sols aprofitin el màxim l’energia solar o eòlica per adquirir electricitat, per exemple.

Construcció d'un habitatge modular amb valors sostenibles / Andrés Flajszer
Construcció d’un habitatge modular amb valors sostenibles / Andrés Flajszer

A hores d’ara no està decidit quin serà l’edifici pilot que es convertirà en el banc de proves d’aquesta iniciativa. En qualsevol cas, el bloc en qüestió podria estar ubicat en llocs com Sants, les Corts, Ciutat Vella o Poblenou, indiquen els impulsors. Sigui com sigui, qui té molt a dir aquí és l’Ajuntament, perquè l’edifici on es farà l’experiment serà públic. De moment, però, el consistori opta força pel silenci i es limita a dir que ho “veu amb bons ulls”. Tot just han començat les reunions de treball i encara queda molt per definir i acordar.

Els experts, com a mínim, ho troben captivador. “És un dels espais d’innovació més interessants a Barcelona, per les necessitats i les altres alternatives que tenim”, assegura David Hernández, professor del departament de Teoria i Història de l’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “Quan no hi ha sol hem de pensar en el vol. Els terrats i els solars buits són oportunitats que, des de l’arquitectura, no es poden descartar, en cap cas”, convé.

Provisionalitat com a valor afegit

La provisionalitat de l’equipament és un valor clau, defensen els impulsors del projecte. És per això que lloen les possibilitats de disposar d’un pis un dia i l’endemà recuperar l’espai per a qualsevol altra funcionalitat, atenent les necessitats de les persones. I l’acadèmic sintonitza amb aquesta idea. “Els processos de densificació són naturals en grans ciutats, però fins ara no hi havia recursos tècnics perquè fossin reversibles”, explica Hernández. Aquestes noves tecnologies, diu, “faciliten que en un moment de necessitat s’hi puguin instal·lar [pisos] i, en un altre moment, desinstal·lar i moure cap a un altre lloc”.

En cap cas es pot pensar que aquesta és la solució definitiva a la manca d’habitatge, adverteix l’acadèmic. “Es tracta més aviat de fer la lectura de què és possible ara”, considera el professor de la UPC. “A nivell percentual, seria molt difícil resoldre el problema de l’habitatge a Barcelona, però les solucions no són úniques, sinó que han de ser múltiples“, declara. Aquí entra un còctel de mesures com la creació d’habitatge públic, l’aposta per implicar als actors privats per augmentar l’oferta de pisos, posar topalls màxims als preus del lloguer o evitar desnonaments de famílies vulnerables.

Més notícies
Nama Traore (e) i Abdel Sadiki (d) a un balcó de l'habitatge cooperatiu La Balma / David Melero

La Balma, el primer habitatge cooperatiu amb joves extutelats

Notícia: La Balma, el primer habitatge cooperatiu amb joves extutelats
Comparteix
Abdel Sadiki i Nama Traore van arribar sols al país quan eren menors d’edat i ara han pogut accedir a un pis digne a preu baix i arrelar-se al barri del Poblenou
Notícia: La Balma, el primer habitatge cooperatiu amb joves extutelats - Mobile
El projecte s'inspira en altres iniciatives que ja funcionen, com La Louvre de París / La Louvre

El primer supermercat cooperatiu de Barcelona obrirà les portes a l’Eixample

Notícia: El primer supermercat cooperatiu de Barcelona obrirà les portes a l’Eixample
Comparteix
És una iniciativa sense afany de lucre en la qual els clients també són treballadors
Notícia: El primer supermercat cooperatiu de Barcelona obrirà les portes a l’Eixample - Mobile
Inauguració de La Chalmeta, un bloc d'habitatge cooperatiu de 32 pisos inaugurat el 5 de març de 2022 al barri de la Marina del Prat Vermell / Ajuntament de Barcelona

Nova vida al barri de la Marina amb 32 pisos d’habitatge cooperatiu

Notícia: Nova vida al barri de la Marina amb 32 pisos d’habitatge cooperatiu
Comparteix
Els habitants del bloc podran estar-s'hi fins a 75 anys sense patir increments de preu
Notícia: Nova vida al barri de la Marina amb 32 pisos d’habitatge cooperatiu - Mobile
Solar al carrer del Pla dels Cirerers, a Nou Barris, on es construirà l'edifici d'habitatge cooperatiu / Street View

L’habitatge cooperatiu arriba a Nou Barris per trencar esquemes

Notícia: L’habitatge cooperatiu arriba a Nou Barris per trencar esquemes
Comparteix
La Fundació La Dinamo acaba d'obrir una convocatòria perquè col·lectius de veïns puguin engegar un projecte d'habitatge protegit
Notícia: L’habitatge cooperatiu arriba a Nou Barris per trencar esquemes - Mobile

Nou comentari

Comparteix