Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El segon bloc de pisos-contenidor ja s’alça a Glòries
  • CA

La segona promoció de pisos socials municipals feta amb contenidors marítims ja està en marxa. Aquest dimecres s’han iniciat les obres per alçar el bloc en un solar de les Glòries, després que l’empresa concessionària dels treballs hagi adequat els cubicles al seu taller.

L’edifici resultant tindrà 7 plantes i a partir de setembre podrà acollir de forma temporal un centenar de persones vulnerables en 42 habitacles. Haurà costat prop de 5 milions d’euros. Consta de 77 mòduls i segons l’alcaldessa Ada Colau suposa un “salt d’escala” respecte a la prova pilot de Ciutat Vella, “més modesta” amb només 12 unitats. El proper bloc APROP està previst al barri de la Bordeta (Sants-Montjuïc) i el govern municipal té en perspectiva una dotzena més d’emplaçaments a Sant Martí i Sant Andreu.

Les obres, calcula el consistori, duraran unes 26 setmanes, molt per sota dels dos anys que sol durar construir un bloc de pisos estàndard i permanent. No obstant, la tramitació del projecte allarga notablement aquest període d’espera. El pla APROP, que és el nom oficial dels pisos-contenidor, es va presentar fa 4 anys (el febrer de 2018) i el primer bloc dels tres previstos –el més petit, al barri Gòtic– es va estrenar el 2019. De fet el segon bloc havia de ser al Poblenou i estrenar-se a finals de l’any passat. Les licitacions i els emplaçaments han passat per nombroses vicissituds. i fins i tot el primer bloc va ser ocupat abans d’estrenar-se.

L’adjudicatària, Constructora de Calaf, ha mostrat en vídeos timelapse com ha habilitat els contenidors des de l’estat inicial molt deteriorat per l’ús en vaixells de mercaderies. Ha més de restaurar-ne l’exterior, ha calgut fer-hi obertures per a finestres, reforços, envans i sostres, instal·lacions per als subministraments, endolls i una mà de pintura a les parets.

El primer dia a l’obra ja es col·loquen 11 contenidors a la primera planta. La resta s’aniran afegint per tandes de dos plantes, cada 10-15 dies. Mentre no arriben, els operaris van condicionant l’interior de la planta baixa, on hi haurà espais comunitaris com una bugaderia o una sala polivalent oberta a persones no residents, com els usuaris de l’hort urbà que hi haurà al costat.

Els APROP, ha dit Colau, són “una realitat que ha vingut per quedar-se”. “Més enllà de les burles que feien alguns a l’inici, la proposta ja ha aconseguit un munt de reconeixements internacionals”, ha presumit. Així, ha instat a la Generalitat a copiar-li el projecte, que creu que pot ajudar altres municipis, a més de reclamar-li incrementar el pressupost destinat a habitatge públic.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha remarcat que es tracta d’allotjaments provisionals i que els inquilins acabaran sent reallotjats pels Serveis Socials en pisos definitius. A tall d’exemple, ha indicat que 3 de les 12 famílies que es van instal·lar al bloc de Ciutat Vella fa dos anys ja n’han marxat perquè se’ls ha assignat un domicili permanent. Barcelona té escassetat de places d’emergència i sovint les famílies desnonades acaben anant de reallotjament precari en reallotjament precari durant mesos, com denuncien les entitats socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa