Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau recicla un solar per a pisos contenidor per fer-hi habitatges amb hipoteca
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha apostat per reciclar un solar que havia de destinar-se als pisos contenidor del projecte APROP per fer-hi habitatge protegit “en règim de venda de dret de superfície”. Així ho detalla l’acta de l’últim ple municipal, que va aprovar el desbloqueig d’un paquet de nou solars. És a dir, en lloc de sostres provisionals per reallotjar desnonats inscrits a la mesa d’emergència social, s’hi faran pisos públics amb hipoteca. El terreny està ubicat al carrer Mossèn Amadeu Oller 17-21, dins del recinte de Can Batlló (Sants-Montjuïc), i pot acollir fins a 40 pisos. A finals del 2018 es va seleccionar per formar part de la prova pilot de pisos contenidor, però va quedar desert perquè l’empresa guanyadora del concurs es va retirar a l’últim moment.

El concurs només va aconseguir adjudicar un dels tres projectes previstos i aquest abril el gerent del districte de Sants-Montjuïc ja va reconèixer que el solar perdia punts per acollir pisos per a la mesa d’emergència. L’essència del programa APROP és la rapidesa de construcció i ara per ara no hi ha ni data per tornar a licitar els dos solars que van quedar deserts. Només la prova pilot de Ciutat Vella està en marxa i a punt perquè hi entrin a viure famílies vulnerables.

Projectes ràpids i àgils

Davant la perspectiva que la nova licitació trigui mesos, el govern municipal ha apostat per posar-lo en mans de l’IMHAB perquè comenci a desenvolupar el projecte en règim de dret de superfície. Si mentrestant es desbloquegés el pressupost municipal i es destinés una partida suficient –els dos projectes estavellats tenien un cost d’uns 7 milions d’euros–, encara es podria rescatar. En qualsevol cas, es tracta d’iniciatives que, en part, són excloents. Si es construeixen els pisos contenidor serviran per donar sortida a famílies de la mesa d’emergència, però no es podrà ampliar el parc d’habitatge públic amb pisos definitius. I a viceversa.

Fonts municipals ha explicat al TOT Barcelona que la cessió del solar a l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB), que es va formalitzar a finals d’octubre i amb més de mig any de retard–, és un simple tràmit que “no porta implícit descartar la instal·lació de l’allotjament temporal”. Segons la regidoria d’Habitatge, aquesta mena de pisos contenidor estan pensats per aixecar-se en solars destinats a habitatge protegit, però que per una raó o una altra encara no s’han desenvolupat. “Una de les característiques que els defineixen és el caràcter reciclable: es poden desmuntar els mòduls i traslladar-los a una nova ubicació”.

El dret de superfície, a examen

El govern d’Ada Colau es va comprometre a no construir més habitatge públic de venda i en els últims anys ha fet una aposta clara pel lloguer, però també ha seguit fent pisos en dret de superfície. Aquesta modalitat manté la propietat del sol per a l’Ajuntament i facilita una recuperació ràpida de la inversió municipal, però ven l’usdefruit de l’habitatge durant 75 anys al beneficiari, que sol comprar-lo a través d’una hipoteca tradicional i per tant és poc assequible per a les classes més baixes. Transcorregut el període contractat, el pis hauria de tornar a adjudicar-se. En l’última bateria de promocions aprovades, entre les quals s’inclou el solar del carrer Mossèn Amadeu Oller, el 60% dels pisos estaven destinats a dret de superfície, amb la novetat que una bona part (264) es faran a través de cooperatives d’habitatge.

El 40% restant es divideix entre pisos de lloguer (165, el 23,5%) i el que els comuns anomenen “règim equivalent”, que inclouria les cessions d’ús per fer habitatge cooperatiu, una fórmula que l’Ajuntament considera “semblant al lloguer indefinit però amb un preu molt més assequible”. En tots dos casos, en un primer moment els futurs inquilins hauran d’estar inscrits en el Registre de sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona. No obstant, la cessió d’ús és una modalitat molt nova i encara no ha resolt per complet què passa si els beneficiaris perden al cap dels anys la condició de sol·licitants vulnerables, per exemple perquè la seva situació econòmica o familiar hagi millorat substancialment. 

Els APROP de Ciutat Vella, gairebé a punt

En contrast amb el fracàs de les promocions APROP de Sants-Montjuïc i Sant Martí, la de Ciutat Vella, ubicada al carrer Nou de Sant Francesc número 10, està gairebé enllestida. L’Ajuntament va anunciar a finals d’agost l’inici de les obres, que tindrien un termini d’execució rècord de dos mesos i mig. Són 12 pisos contenidor destinats a la mesa d’emergència, que es construeixen en una fàbrica i en una setmana estan muntats a l’estructura de l’edifici. La part que més temps ha requerit ha sigut la façana i la coberta de suport a l’hort urbà, que han necessitat tres setmanes.

Els altres dos projectes que s’havien de dur a terme sumaven 82 pisos més: 40 s’havien d’ubicar al recinte de Can Batlló –ara reciclat per HPO– i 42 més al carrer Bolívia, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. La idea de l’Ajuntament era utilitzar aquests allotjaments temporals per donar sortida als solars destinats a habitatge públic mentre no es concreten els projectes definitius, que segons els casos poden trigar entre tres i cinc anys a veure la llum. De moment, la iniciativa està estancada, tot i que tant entitats veïnals com de defensa de l’habitatge consideren que són una solució d’emergència útil, però que arriba tard. 

Més notícies
Colau compta com a lloguer públic els solars destinats a habitatge cooperatiu
Notícia: Colau compta com a lloguer públic els solars destinats a habitatge cooperatiu
Comparteix
L’Ajuntament utilitza una fórmula ambigua per inflar les estadístiques d’habitatge de lloguer assequible
El lloguer no arribarà ni a un terç de les nou promocions que tramita l'Ajuntament / Gencat
Colau torna a marginar el lloguer en nou solars per a habitatge protegit
Notícia: Colau torna a marginar el lloguer en nou solars per a habitatge protegit
Comparteix
Problemes amb els expedients han obligat a endarrerir l'inici dels projectes | En total està previst construir 680 habitatges, dels quals només 200 seran de lloguer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa