Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau torna a marginar el lloguer en nou solars per a habitatge protegit

El govern municipal de Barcelona ha descartat augmentar la proporció de pisos de lloguer previstos en nou solars que estan pendents de construir i que a l’últim plenari del mandat passat es van posar a disposició de l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB) per fer-hi habitatge protegit. El PP va presentar al·legacions per reclamar que només s’hi construïssin pisos de lloguer i el ple d’aquest dilluns les havia de rebutjar a instàncies del govern, però finalment han decidit ajornar la votació perquè als expedients no s’havia donat reposta a les esmenes dels veïns.

Els projectes tornen a estar encallats en la burocràcia municipal. En total, està previst construir-hi uns 680 pisos protegits, dels quals menys d’un terç (uns 200) seran de lloguer, segons els càlculs del TOT Barcelona. La majoria (400) es destinaran a habitatges en dret de superfície –és una compra per 75 anys, però el sol és públic i passat aquest temps passen a mans de l’Ajuntament– i la resta seran per promoure l’habitatge cooperatiu. 

Però sense el canvi de nom a favor de l‘IMHAB no es pot engegar la maquinària. Els nou solars –quatre a Sants-Montjuïc, dos a Sant Andreu i tres més repartits entre l’Eixample, Horta-Guinardó i Sant Martí– són de propietat municipal i al ple del març es va aprovar la seva cessió, però encara no s’ha pogut desbloquejar.

De fet, l’IMHAB va licitar sis d’aquests terrenys a finals de juny, just un mes després de les eleccions, però el concurs està pendent d’adjudicació perquè oficialment no n’és el titular, segons han confirmat a aquest diari fonts municipals. Quan el ple –que serà, com a molt d’hora, a finals l’octubre– hagi desestimat les al·legacions del grup popular i dels veïns es podrà formalitzar el canvi de nom. La resta de grups, tot i criticar la escassetat de pisos de lloguer, hi donaran suport per no endarrerir més les promocions.

Un procés complex

La cessió d’aquests solars, que es va aprovar al març, està sent més accidentada i complexa del que el govern d’Ada Colau havia previst. L’aleshores regidor i portaveu del PP, Xavier Mulleras, va presentar al·legacions a tots els expedients per forçar els comuns a revisar-los i promoure més pisos de lloguer. L’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar també va intentar esmenar els projectes perquè en els dos solars que toquen al seu barri, al passeig Torras i Bages, tampoc no hi haurà lloguer.

“Sempre parlen del lloguer i quan toca no es veu un compromís clar per destinar tots els solars municipals disponibles a aquesta tipologia d’habitatge”, critiquen en una conversa amb el TOT Barcelona. “Considerem que l’emergència habitacional que es viu a Barcelona justificaria una mesura d’aquestes característiques”, afegeixen. De moment no han rebut resposta a les seves al·legacions i per això els expedients tornen a estar aturats.

Hi ha un cas especialment controvertit. És un solar situat a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya 15-17, al barri de la Clota, on en un primer moment estava previst fer-hi una barreja de pisos de lloguer i de dret de superfície, però en la licitació de l’Institut Municipal d’Habitatge el lloguer ha desaparegut dels plecs sense cap explicació oficial.

Una comissió estranya

Durant l’última comissió d’Economia i Hisenda, el regidor de Presidència, Jordi Martí, va passar de puntetes pel fet que no es destini el 100% dels pisos nous a lloguer social o assequible i va defensar que les nou promocions respecten les directrius del Pla pel Dret a l’Habitatge. Martí va aprofitar per renyar el PP per presentar al·legacions –i, en conseqüència, endarrerir el procés– per un aspecte que es podria haver tractat en l’àmbit polític.

La comissió, que es va treure de sobre la qüestió amb força rapidesa, va deixar moments xocants, com quan el nou líder del PP barceloní, Josep Bou, va anunciar que el seu grup feia una reserva de vot –és a dir, que s’esperarà al pròxim ple per decidir– respecte a les al·legacions del seu partit perquè venien del mandat anterior, l’etapa d’Alberto Fernández Díaz.

[r:4]

Per la seva banda, els grups municipals d’ERC, JxCat o Cs van aprofitar per recriminar al govern que s’ompli la boca amb el lloguer assequible i després no faci res per canviar el model d’habitatge protegit de Barcelona, que sempre ha afavorit la venda. “El sòl públic s’ha d’associar a lloguer assequible”, va reclamar el regidor d’ERC i president de la comissió d’Economia, Jordi Castellana.

El Pla pel Dret a l’Habitatge, aprovat el 2016, estableix que les promocions d’obra nova de l’IMHAB hauran de tendir cap a una proporció 80-20 favorable al lloguer, mentre que en els expedients que ara començaran a veure la llum la relació és del 30-70 en favor d’altres tipologies de construcció, inclosa la cessió d’ús per a cooperatives.

“Fent cohabitatge en sòl públic l’únic que s’aconsegueix és bloquejar un solar durant 75 anys, mentre que amb el lloguer assequible desenes de famílies vulnerables o sense recursos podrien viure en pisos dignes mentre la seva situació econòmica no els permetés trobar una casa millor”, lamenta l’AV de Sant Andreu de Palomar.

[r:1]

L’entitat considera que tant l’escassa dedicació al lloguer d’aquestes noves promocions com el fracàs de l’operador mixt Habitatge Metròpolis Barcelona, que ha de construir 4.500 pisos protegits de lloguer en una dècada, demostren la necessitat de replantejar l’estratègia municipal per fer front a la crisi que viu la ciutat.

Més notícies

El sector immobiliari gira l’esquena a l’operador d’habitatge de Colau

Notícia: El sector immobiliari gira l’esquena a l’operador d’habitatge de Colau
Comparteix
El concurs per donar entrada a un soci privat a Habitatge Metròpolis Barcelona ha quedat desert després de rebre una sola oferta que no s'ajustava al plec
Notícia: El sector immobiliari gira l’esquena a l’operador d’habitatge de Colau - Mobile

L’Ajuntament duplica la compra de pisos perquè no fa prou habitatge protegit d’obra nova

Notícia: L’Ajuntament duplica la compra de pisos perquè no fa prou habitatge protegit d’obra nova
Comparteix
Ha adquirit més de 800 habitatges a Barcelona en els últims 4 anys, un número similar als que ha entregat d’obra nova
Notícia: L’Ajuntament duplica la compra de pisos perquè no fa prou habitatge protegit d’obra nova - Mobile

Només 834 de les 2.600 claus lliurades aquest mandat són pisos d’obra nova

Notícia: Només 834 de les 2.600 claus lliurades aquest mandat són pisos d’obra nova
Comparteix
La resta són la suma d'altres entregues, com 566 pisos adquirits, 340 buits i 880 més que el regidor Montaner atribueix a "la rotació del parc de lloguer"
Notícia: Només 834 de les 2.600 claus lliurades aquest mandat són pisos d’obra nova - Mobile

El lloguer perd la batalla dels nous pisos públics a Barcelona

Notícia: El lloguer perd la batalla dels nous pisos públics a Barcelona
Comparteix
Les adjudicacions de 2015, 2016 i 2017 no responen a la modalitat prioritària del govern d’Ada Colau, que ho atribueix als projectes impulsats per Hereu i Trias
Notícia: El lloguer perd la batalla dels nous pisos públics a Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Yayo a setembre 30, 2019 | 07:54
    Yayo setembre 30, 2019 | 07:54
    Que lectura más sesgada de la realidad. , orientada por intereses o amores o odios a un partido y otro hacen que no leáis correctamente la realidad, la sesesio en uso coperativa es la gran solucion en muchos países europeos y es una mezcla ejemplar entre la seguridad y protección que da una compra y la versatilidad el precio controlado que puede ofrecer un piso de alquiler. Es la gran solcio que han encontrado ciudades nórdicas y vienna para contener el precio de los pisos. Está claro q
  2. Icona del comentari de: Tonet a setembre 30, 2019 | 12:25
    Tonet setembre 30, 2019 | 12:25
    On dieu "venda" hauríeu de dir cessió d'ús o del dret de superfície, per la qual les fundacions o cooperatives que s'hi acullen paguen la construcció o rehabilitació de l'edifici i en disposen 75 anys, que després torna a l'Ajuntament. A diferència d'abans -quan manaven PDCat amb el suport de PP- que es venien els sòls públics i els habitatges públics per a que uns anys més tard els habitatges deixessin d'estar protegits. La qüestió és perquè no se'n fan més i de tota mena, i la

Nou comentari

Comparteix