Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El segon bloc de pisos-contenidor de Barcelona estarà construït a finals d’any
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la construcció d’un edifici de contenidors al Poblenou amb 42 allotjaments que estarà enllestit a finals d’any per 4 milions d’euros. També s’ha adjudicat el projecte de 40 habitatges a La Bordeta que s’acabarà a principis del 2023 per 6,7 milions d’euros. En total seran 84 nous habitatges d’aquest tipus que se sumaran als 12 del barri Gòtic que es van posar en marxa fa un any.

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín, ha destacat que aquest sistema constructiu permet reduir els terminis i ha justificat les diferències en el cost dels dos nous projectes d’edifici d’Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) per l’adequació del terreny de La Bordeta. Entre tots dos edificis tindran una capacitat per a unes 200 persones, amb 23 allotjaments d’un dormitori i 59 de dos, per oferir una alternativa residencial digna i respondre a l’emergència habitacional de la ciutat. Martín ha explicat que el consistori està treballant en buscar noves ubicacions per fer més edificis d’aquest tipus, però ha explicat que “no serà immediat”.

El procés ràpid de creació dels allotjaments provisionals a partir de contenidors marítims reciclats és un dels principals avantatges d’aquest tipus d’alternativa residencial, semblant a la que ja funcionen amb èxit a ciutats del món com Copenhaguen, Àmsterdam o Vancouver, ha destacat Martín.

El temps d’execució i construcció d’un edifici d’habitatges tradicional pot allargar-se entre 6 i 7 anys fins al lliurament de claus, i a l’edifici d’APROP del barri Gòtic en menys d’un any i mig de tramitació i fabricació ja hi vivien les primeres persones adjudicatàries.

Des de la perspectiva social, els APROP permeten l’allotjament de forma ràpida i pròxima als espais d’origen de la població en situació o risc d’exclusió residencial. Alhora, aquest model en substitueix d’altres menys eficients tant per la distància de les persones usuàries al seu barri d’origen com per la major precarietat de les solucions actuals.

APROP Glòries

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals que es construirà a Barcelona serà al solar del carrer de Bolívia, 33-41 interior, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, districte de Sant Martí, a l’entorn de la plaça de les Glòries.

S’ha adjudicat ja el contracte de redacció del projecte i construcció de l’edifici a l’empresa Constructora de Calaf, SL, i suposarà una inversió de 4 milions d’euros. En total, disposarà de 42 allotjaments, dels quals 35 tindran dos dormitoris, i la resta, un, el que significa una capacitat d’unes 110 persones. Aquest APROP consistirà de planta baixa i set plantes més.

El procés constructiu es basa en estructures formades per mòduls a partir d’antics contenidors marítims que arriben al solar ja preparats per dins. Per cada allotjament d’un dormitori es requereix un sol mòdul, mentre que pel de dos dormitoris, dos mòduls.

Actualment, el projecte es troba en fase de redacció, amb la previsió que abans de l’estiu puguin començar les obres de construcció, amb una durada prevista de 26 setmanes, per la qual cosa els treballs podran estar enllestits abans que acabi l’any. L’adjudicació dels allotjaments a les persones que hi residiran garantirà la mixtura social, de manera que la meitat aniran per a famílies a l’espera d’habitatge definitiu de la Mesa d’Emergències, i l’altra meitat es destinaran a joves, un col•lectiu amb especials dificultats en l’accés a l’habitatge.

APROP Bordeta

La proposta guanyadora per l’APROP Bordeta, d’entre les 26 propostes rebudes, ha estat “Loggia”, a càrrec de l’equip format pels arquitectes Judith Crespo Rueda (del despatx F9), Oihana García Acín (del despatx Ojo Estudio) i César Vivas Millaruelo (del despatx Vivas Arquitectos).

L’equip s’encarregarà de la redacció del projecte definitiu i de la direcció d’obres d’aquest edifici, que s’alçarà a l’avinguda del Carrilet, entre Riera Blanca i Badal. Els terminis que s’obren ara preveuen poder enllestir el projecte definitiu la pròxima tardor, iniciar aleshores la licitació de les obres, amb la previsió de començar l’execució de les obres al segon trimestre del 2022. La inversió global de l’Ajuntament per l’execució d’aquest APROP es calcula al voltant dels 6.750.000 euros.

L’edifici APROP de la Bordeta tindrà 40 allotjaments, 24 de dos dormitoris i 16 d’un, es repartiran en cinc per planta (tres i dos de cada tipologia, respectivament), i hi podran viure al voltant de 90 persones. L’edifici de constarà de vuit plantes d’allotjaments més una planta baixa i la primera destinades a equipaments.

Com en el cas de Glòries, la meitat dels allotjaments de l’APROP de la Bordeta es destinaran a famílies amb informe favorable de la Mesa d’Emergència a l’espera d’habitatge definitiu, mentre que per l’altra meitat s’obrirà una convocatòria específica per a famílies monoparentals inscrites al Registre de Sol·licitants d’habitatge públic, amb la previsió que també s’hi puguin inscriure noves persones.

Més notícies
Imatge d'arxiu del muntatge dels pisos-contenidor 'APROP' del Raval / XFDC
Barcelona llança un nou model de pisos públics prefabricats
Notícia: Barcelona llança un nou model de pisos públics prefabricats
Comparteix
L'Ajuntament licita la construcció de 212 pisos en 4 solars a Sant Martí
El proper edifici de pisos-contenidor, a Sant Martí
Notícia: El proper edifici de pisos-contenidor, a Sant Martí
Comparteix
L'Ajuntament publica la licitació del segon projecte 'Aprop', que contindrà 42 allotjaments temporals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa