Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La bretxa del lloguer a Barcelona: 1.269 euros separen Pedralbes de la Marina

8,2 quilòmetres per a un recorregut de 13 minuts en cotxe. 55 minuts en transport públic. És la distància que separa l’avinguda Pearson del carrer de Micaela Chalmeta, l’un a Pedralbes i l’altre a la Marina del Prat Vermell. Els dos barris de Barcelona on la bretxa del preu lloguer és més brutal. Dos extrems que eixamplen la fotografia de dues cares d’una mateixa ciutat cada vegada més allunyades.

Llogar un habitatge al barri de Pedralbes té un cost mitjà de 1.699,09 euros mensuals, amb una superfície mitjana de 116 m2. És gairebé el doble de la mitjana de Barcelona, que el 2021 va ser de 918,84 euros, segons dades de la Generalitat i l’INCASÒL. Fer-ho a la Marina del Prat Vermell-AEI Zona Franca costa 430,59 euros (amb una superfície mitjana de 71 m2), més de la meitat del preu mitjà de la capital. Certament, el nivell de renda familiar disponible és també una altra bretxa social: a Pedralbes és de 51.394 euros mentre que a la Marina és de 12.466 euros.

Aquests dos barris són els extrems de la ciutat. A la part baixa del preu dels lloguers també hi ha Baró de Viver, Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana, que estan en poc més de 500 euros mensuals. A la part alta, acompanyen Pedralbes els barris de les Tres Torres (1.544 euros), Sant Gervasi-Galvany (1.365 euros), Vila Olímpica de Poblenou (1.308 euros) i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (1.236 euros).

Només tres districtes superen la mitjana

Si ens fixem en els districtes, Sarrià-Sant Gervasi és el més car amb un lloguer mitjà de 1.245 euros, i el més econòmic és Nou Barris, amb 684 euros mensuals. Curiosament, només tres districtes tenen preus per sobre de la mitjana dels 918 euros de Barcelona. A més de Sarrià-Sant Gervasi hi ha Les Corts (1.054 euros) i la Dreta de l’Eixample (1.007 euros).

Però Barcelona és un cas particular, on les diferències socials arrelen més profundament en la configuració dels barris? "Barcelona té dues velocitats econòmiques, socials i culturals, però San Francisco, Boston i totes les grans urbs també. És inevitable i no hi ha factors particulars per a Barcelona, sinó que és una dinàmica de totes les grans ciutats que, com la capital catalana, generen una productivitat brutal i atrauen moltes persones perquè hi ha feina, bons salaris, professions més qualificades i tota mena de sinergies. I de resultes d'aquest èxit, neixen els problemes d'accessibilitat a l'habitatge, les grans diferències entre barris i l'expulsió de la ciutat de veïns que ja no poden pagar els lloguers al seu barri", argumenta en conversa amb el TOT Barcelona el catedràtic d'Economia Aplicada de la UPF José García Montalvo.

Els lloguers baixos són rendibles per al propietari

De fet, aquest expert remarca que les diferències en el preu del lloguer en barris són "una conseqüència del tipus de persones que atrau". Així, prossegueix Montalvo, "un barri car atrau gent amb un bon sou, i un barri barat, gent amb rendes més baixes". "I així es va configurant el mercat immobiliari", sosté. A més, les zones amb lloguers més alts capten més inversions tant públiques com privades, de manera que la bretxa entre barris "no para d'accentuar-se de forma inevitable".

García Montalvo també posa èmfasi en el fet que el parc d'habitatge existent en cada barri acaba determinant aquest "cercle viciós", ja que "els pisos petits, sense ascensor i més modestos es venen a preu baix al mercat, de manera que comprar-ne un en un barri desafavorit és molt rendible". "Compres un pis per 80.000 euros i el llogues per 430: la rendibilitat és més alta que la dels pisos que estan a la venda a preus desorbitats, que per molt que els lloguis a 1.700 euros trigaràs molt més a recuperar la inversió", reflexiona.

1.269 euros separen el preu del lloguer entre el barri més car i el més barat PIXABAY

Una bretxa difícil de corregir

Ara bé, García Montalvo considera que les polítiques públiques ho tenen francament difícil per fer més petita la bretxa de l'accés a l'habitatge. Posa en qüestió que decisions com obligar a reservar un 30% dels pisos d'una promoció a lloguer assequible siguin eficients: "Pot comportar tota mena de problemes econòmics i de convivència en un edifici". I remarca que "això no és gratis per a una administració, que ha de compensar el constructor per expropiar-li aquest 30% que ja ha pagat a preu X pel solar en un determinat barri".

Posa un exemple: "Si es construeix un bloc de lloguer a Pedralbes, un 30% dels veïns pagarien per exemple 500 euros de lloguer i la resta 1.300. Entesos, però les despeses de comunitat no les paguen com la resta? És obligat per llei, i en aquests casos poden ser gairebé com el seu lloguer perquè disposen de molts serveis", diu Montalvo. També també addueix diferències culturals o d'hàbits socials que hi ha "entre persones de rendes molt diferents i que poden ser difícils de compaginar".

De moment, a Barcelona ni tan sols es podrà limitar el preu del lloguer màxim, després que el Tribunal Constitucional hagi tombat la llei catalana. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que presentarà esmenes a la llei espanyola del lloguer de forma directa als ministres implicats perquè considera que aquesta llei concernirà especialment la capital. I és que és la ciutat de l’Estat amb més persones que viuen de lloguer, més de 500.000, o el que és el mateix, el 40% de la seva població resident.

Més notícies
Pisos dels porxos d'en Xifré, a Barcelona / Pepe Navarro

Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista

Notícia: Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista
Comparteix
Segons les últimes dades oficials de la Generalitat, els preus han baixat un 0,5%
Notícia: Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista - Mobile
Finca del carrer Alfons el Magnànim, 44, al barri del Besòs i el Maresme / Jordi Play

L’aluminosi i les ocupacions segresten l’habitatge a la Pau i Besòs-Maresme

Notícia: L’aluminosi i les ocupacions segresten l’habitatge a la Pau i Besòs-Maresme
Comparteix
Molts veïns amb rendes baixes no poden afrontar rehabilitacions bàsiques, i els bancs deixen de la mà de déu els pisos que els han ocupat
Notícia: L’aluminosi i les ocupacions segresten l’habitatge a la Pau i Besòs-Maresme - Mobile
Sortida de sol a Barcelona durant el gener de 2022 / Alfons Puertas

Un barri barceloní, al TOP 10 dels més cars de l’Estat

Notícia: Un barri barceloní, al TOP 10 dels més cars de l’Estat
Comparteix
Segons el rànquing d'Idealista, a Sarrià es paguen 7.387 euros per m2, el tercer més car darrere de Recoletos (Madrid) i el casc antic de Donostia
Notícia: Un barri barceloní, al TOP 10 dels més cars de l’Estat - Mobile
Bloc de pisos a La Verneda i la Pau / Laura Guerrero

Enuig municipal per l’anul·lació de la llei catalana de preus del lloguer

Notícia: Enuig municipal per l’anul·lació de la llei catalana de preus del lloguer
Comparteix
El Tribunal Constituional ha sentenciat aquest dijous que la norma envaeix competències estatals
Notícia: Enuig municipal per l’anul·lació de la llei catalana de preus del lloguer - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a abril 05, 2022 | 09:34
    fat boy abril 05, 2022 | 09:34
    Doncs a mi em sembla que pintar una paret o arreglar un lavabo trencat costa el mateix en un pis de 1700 euros de lloguer que en un de 450 i que la possibilitat de que deixin de pagar es molt mes alta en un de 450 que en un de 1700, aixi que no veig el benefici de llogar pisos de 450 euros mensuals, mes aviat em sembla una activitat de risc i font de mal rollo constant sobretot quan l'administracio promociona que sigui impossible treure bandarres que han decidit instalar-se per la cara, es per aixo que crec que qui vulgui lloguer barat se n'haura d'anar a viure a una cova a la muntanya perque simplement els propietaris s'afartaran de fer el canelo i es vendran els pisos barats que ara destinen al lloguer. Es el que te aplicar politiques demagogiques a problemes complexos, com quan Mao va fer una croada contra els ocells que es menjaven les collites, en van matar tants que l'any seguent van tenir unes plagues d'insectes que van menjar-se molta mes collita que els ocells. I aqui passara igual. A part que aixo ja ho va fer el Franco amb els pisos buits, resultat?, la gent empadronava els familiars als pisos buits. Que facin pisos socials en lloc de tants tancs i tantes olimpiades i panots de disseny.
  2. Icona del comentari de: ADA màgica a abril 05, 2022 | 12:03
    ADA màgica abril 05, 2022 | 12:03
    molt bé colau! :)

Nou comentari

Comparteix