Ocupació efímera d’un edifici municipal al Raval per reallotjar famílies sense llum

La Guàrdia Urbana va recuperar l'edifici abans que s'hi instal·lessin els veïns afectats per un incendi

Activistes del Sindicat d’Habitatge del Raval van ocupar un bloc de pisos municipal aquest divendres al carrer Robadors de Ciutat Vella (Barcelona), tot i que no han pogut mantenir-la per una intervenció de la Guàrdia Urbana durant el toc de queda. El col·lectiu pro-habitatge ha reconegut l’autoria de l’acció a les xarxes socials i ha assegurat que volia destinar la finca –que l’Ajuntament va comprar el 2014 i tot just havia acabat de rehabilitar– a reallotjar d’emergència un grup de famílies del mateix carrer, sense llum des de fa dues setmanes a causa d’un incendi.

“El trasllat de les famílies el teníem previst per aquest dissabte però durant el toc de queda la Guàrdia Urbana va entrar a l’edifici esfondrant-ne la porta i va soldar-hi una de metall”, confirma Joana Sales, portaveu del Sindicat d’Habitatge del Raval. “Seguirem picant pedra per la via amistosa o per l’altra”, avisa.

Fonts municipals, consultades per aquest diari, confirmen la breu ocupació i la recuperació municipal de la finca: “La Guàrdia Urbana va revisar pis per pis i va veure que hi havien entrat però que ja estava buit”.

Retrets al districte

El col·lectiu lamenta que les reunions mantingudes amb el districte durant dues setmanes no oferissin als afectats cap altra solució que reallotjar-los a Mundet, malgrat que algunes famílies tenen fills escolaritzats al Raval. “Ens negaven que hi hagués pisos buits al barri i ens vam veure en l’obligació de fer-hi alguna cosa per demostrar que no és així”, sosté Sales, que afirma que la finca de Robador 43 fa tres anys que és buida i “n’hi ha més”.

Després d’ocupar la seu del districte fa una setmana per fer-se sentir i no aconseguir una solució urgent, van decidir reallotjar-se ells mateixos. En un fil de piulades carreguen contra el districte de Ciutat Vella: “Ho vam demanar per les bones i no van fer cas”. Reclamen accelerar la reparació de l’edifici cremat, del que el consistori i el fons Cerberus són propietaris parcials. La reparació elèctrica del bloc incendiat, apunten al TOT Barcelona, pot durar “entre 8 i 10 setmanes” amb les baixes temperatures d’aquest mes de gener.

Festa al carrer

Veïns d’altres edificis del carrer Robador, que clamen des de fa anys per l’incivisme al carrer, han fet públics vídeos de la festa que emmarcava l’ocupació i que no aproven en absolut. La convocatòria feia passar l’acció com una festa al carrer, amb una foguera per simbolitzar la manca de calefacció als habitatges sense electricitat. Per als veïns d’aquest carrer, en canvi, la cita era una mostra d’irresponsabilitat perquè no s’hi respectaven prou les distàncies socials i en certs moments s’hi veien aglomeracions.

Aquest mateix sector veïnal ha carregat també aquesta setmana contra el districte de Ciutat Vella. Van reclamar a l’estiu un pla de xoc social i denuncien que 4 mesos després l’Ajuntament els ha respost amb un dossier de propostes buides i poc pressupost.

Fonts municipals asseguren al TOT Barcelona que “a la zona hi havia Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana”. La policia va decidir no desallotjar la vuitantena de persones que omplia el carrer “segons els principis de proporcionalitat, oportunitat i congruència”. “No hi havia un problema d’ordre públic i a més la concentració es va dissoldre de forma voluntària”, afegeixen.

Més informació

Nou comentari