Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Famílies del Raval sense llum per un incendi: “No volem que passi com a Badalona”
  • CA

Divendres passat va incendiar-se l’edifici del número 21 del carrer Robadors, al Raval, i des de llavors només fan vida a l’edifici dues unitats familiars. La resta han estat reallotjats a altres pisos des de llavors i no volen tornar-hi perquè al seu bloc –que la meitat és propietat de l’Ajuntament– no hi ha servei de llum, asseguren des del Sindicat d’Habitatge del Raval. Davant d’aquesta situació, desenes de veïns s’han presentat al districte de Ciutat Vella per exigir una reunió amb el regidor del districte, Jordi Rabassa, i reclamar un canvi ferm. “Volem una solució clara”, comentaven els activistes mentre pujaven a la sala de plens del districte.

Abans, al vestíbul de l’edifici municipal, algunes de les famílies havien exposat el drama amb què conviuen. “No volem que això es converteixi en un cas com el de Badalona i que passi el mateix. Alhora, ahir vam veure com morien dues persones en plena onada de fred. Això és inaguantable i poder-se escalfar és un dret“, defensava la Yoli, una de veïnes del bloc. Ella viu des de fa 3 anys ocupant un habitatge buit d’una gran entitat financera que es nega a oferir lloguer social tot i que la llei ho exigeix, insisteix. Hi viu amb la seva parella i el seu fill de 12 anys. Des del passat 8 de gener, però, no hi poden tornar perquè no tenen servei de llum.

Abans, els ocupants –tres pisos dels 10 de l’edifici– tenien la llum punxada i podien tirar endavant amb aquest pedaç. Tanmateix, ara ja tampoc poden optar per aquesta via. Des del Sindicat d’Habitatge del Raval defensen que aquestes persones no punxarien l’electricitat “si des de l’Ajuntament es donessin opcions per a les persones vulnerables”.

Segons detalla un informe municipal emès 10 dies abans de l’incendi al qual ha tingut accés aquest diari, l’Ajuntament tenia constància que l’edifici tenia fins a set “patologies” que calia abordar. Una d’elles tenia a veure amb la llum: s’havien de “reparar comptadors” d’una zona del bloc i “revisar tota la instal·lació elèctrica”. El preu calculat per resoldre aquest problema de subministrament elèctric eren 3.371 euros. Tan sols 10 dies després, l’incendi es va originar als comptadors de l’escala i des de llavors la majoria de famílies no hi han pogut tornar.

Ara, per solucionar el trencaclosques precari del número 21 del carrer Robadors, una comitiva de veïns s’ha tancat amb Rabassa per inentar aconseguir un compromís ferm. El principal objectiu era que l’Ajuntament accepti que ha de fer una rehabilitació integral de la finca i que, mentre duri, s’ofereixi una alternativa habitacional digna. No ho han aconseguit. Després d’una conversa poc més de 30 minuts, el moviment veïnal ha marxat sense decebut, sense concrecions.

El regidor del districte, però, explica a aquest diari la posició del govern: “Ens hem compromès a seguir interlocutant amb les veïnes, a seguir treballant amb la tinència de Drets Socials per trobar reallotjaments temporals urgents i a elaborar un calendari d’adeqüació de les instal·lacions elèctriques”.

De moment, la Yoli la seva família han estat reallotjades a Horta-Guinardó, lluny del seu barri i lluny, també, del centre escolar del seu fill. “El que volem és tornar al nostre entorn, però no ens ho deixen clar”, explica la dona.

Els 10 pisos de l’edifici es reparteixen entre diferents propietats, però el propietari majoritari és l’Ajuntament. El següent propietari amb més immobles és Unimm –entita financera adquirida pel BBVA anys enrere– que es nega a fer un lloguer social a famílies com la de la Yoli tot i que el decret 17/2019 ho contempla, remarca la veïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa