Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern retira el decret d’habitatge i dona oxigen a l’operador mixt de Colau
  • CA

La retirada a última hora del decret d’habitatge de la Generalitat ha donat una mica d’oxigen a l’operador mixt promogut per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que fa uns dies va haver de posposar l’entrada d’un soci privat per la falta d’ofertes. Colau va qualificar el text de “vergonyós” perquè es “carregava” el model català d’habitatge protegit. De retruc, segons la líder de BComú, posava bastons a les rodes a l’empresa públic-privada que l’AMB i l’Ajuntament fa mesos que volen posar en marxa i que és una de les mesures estrella per ampliar el parc de pisos públics.

El Govern ha justificat la seva decisió per la “falta de suport” al Parlament i el deixa en un calaix fins després de les eleccions municipals del maig. El passat 1 d’abril s’acabava el termini perquè els promotors presentessin ofertes per entrar a l’operador mixt, però l’absència de propostes va obligar a prorrogar quatre mesos el període per entregar la documentació. Colau va culpar llavors el decret i va al·legar que afegia una gran “incertesa” al mercat amb nou sistema de preus del sistema d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) que no s’especificava al text.

L’operador mixt, al congelador

Després de conèixer la decisió de la Generalitat, Colau ha demanat al Govern que “treballi polítiques d’habitatge ambicioses amb els ajuntaments i les entitats socials”. No ha comentat res sobre l’operador mixt, que es quedarà al congelador fins al pròxim mandat, igual que el decret. Tanmateix, la retirada del text hauria de millorar el clima de seguretat que demana el mercat.

Un cop recuperat el marc anterior, l’AMB i l’Ajuntament confien que el sector privat respondrà a les expectatives creades durant la fase d’exploració del mercat i presenti ofertes per entrar a Habitatge Metròpolis Barcelona ara que el termini expira el 31 de juliol. HMB ha de construir 4.500 pisos públics de lloguer –la meitat a Barcelona i l’altra meitat a l’àrea metropolitana– durant la pròxima dècada en una operació valorada en uns 400 milions d’euros i que requereix una aportació de capital privat d’entre 57 i 104 milions d’euros fins al 2025.

Collboni també celebra la retirada

El candidat socialista, Jaume Collboni, ha celebrat que el canvi de postura del Govern i també ha demanat obrir converses per redactar-ne un de nou “a partir del diàleg i el consens amb els sectors implicats, els ajuntaments i els grups parlamentaris”. El líder del PSC a Barcelona ha allargat la mà a la Generalitat per negociar la nova proposta, sempre que doti de més recursos els ajuntaments.

Més notícies
L’AMB no rep cap oferta per a la promotora de pisos públics i Colau en culpa el Govern
Notícia: L’AMB no rep cap oferta per a la promotora de pisos públics i Colau en culpa el Govern
Comparteix
L'alcaldessa acusa Territori de carregar-se el model d'habitatge protegit amb un decret "vergonyós" que castiga "les famílies més vulnerables"
Calvet defensa el decret criticat per Colau perquè “facilita l’accés a l’habitatge assequible”
Notícia: Calvet defensa el decret criticat per Colau perquè “facilita l’accés a l’habitatge assequible”
Comparteix
L'alcaldessa va qualificar la norma de "vergonyosa" i va acusar la Generalitat de "deslleialtat" institucional
La candidata de la CUP, Anna Saliente, amb regidors de la formació anticapitalista. | ACN
La CUP renya Colau per confiar en el sector privat per impulsar l’habitatge públic
Notícia: La CUP renya Colau per confiar en el sector privat per impulsar l’habitatge públic
Comparteix
La formació proposa la creació d'una operadora 100% pública i no mixta, com la de l'alcaldessa
La societat mixta preveu construir 4.500 habitatges de protecció oficial de lloguer a l'àrea metropolitana / ACN
L’AMB rebaixa a la meitat la inversió privada a l’empresa mixta per fer habitatge protegit
Notícia: L’AMB rebaixa a la meitat la inversió privada a l’empresa mixta per fer habitatge protegit
Comparteix
El soci privat que s'integrarà a Habitatge Metròpolis Barcelona invertirà com a màxim 104 milions, molt per sota dels 200 milions inicials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa