Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’AMB no rep cap oferta per a la promotora de pisos públics i Colau en culpa el Govern

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut que l’AMB no ha rebut cap oferta del sector privat per entrar a la promotora de pisos públics Habitatge Metròpolis Barcelona i n’ha culpat la Generalitat. Fa un mes el Govern va aprovar un nou decret d’habitatge “vergonyós”, ha etzibat Colau, que s’ha “carregat el model d’habitatge protegit català”. La setmana passada l’operador públic va anunciar sobtadament l’ampliació per quatre mesos del termini de presentació d’ofertes, que en principi s’acabava aquest mateix dilluns.

Colau ha acusat la Generalitat de “deslleialtat” institucional perquè han aprovat el decret “sense consultar el món local ni els moviments socials” i n’ha exigit la retirada immediata. L’alcaldessa, visiblement enfadada, ha assegurat que, si el Govern no s’avé a retirar el decret i negociar un nou redactat, ha de ser el Parlament qui s’encarregui de tombar-lo. “Sembla que s’hagin posat d’acord amb els promotors privats per intentar devaluar la mesura del 30% per la porta del darrere”, ha dit.

Incertesa en els preus

L’Ajuntament ha denunciat que el nou decret “trenca” amb les categories que fins ara fixaven el preu de l’habitatge protegit (HPO) –general, concertat i especial– i agrupa tots els pisos públics en un mateix mòdul que encara no té els preus fixats. El decret dona sis mesos a la Generalitat per aprovar el reglament de preus, que afectarà a totes les promocions que es comencin a partir de l’entrada en vigor i que es basarà en criteris de mercat com la ubicació, els costos de construcció o el valor del sòl.

I aquesta incertesa en els preus és el motiu que ha esgrimit el gerent d’Habitatge, Javier Burón, per justificar la pròrroga del termini de presentació d’ofertes per a l’operador mixt, que ha de construir 4.500 pisos de protecció oficial de lloguer en els pròxims 10 anys. “Els promotors saben perfectament quins són els costos per construir HPO, però durant aquests sis mesos que té la Generalitat per aprovar el reglament no saben quins seran els ingressos“, ha explicat, ni tampoc els criteris que han de tenir en compte per estudiar la viabilitat del projecte conjunt de l’AMB i l’Ajuntament, que segurament hagués quedat desert i que ara ja queda per al pròxim mandat.

Un decret que castiga els “pobres”

Colau ha retret al Govern que amb aquest decret “abandona totes les seves competències i obligacions en matèria d’habitatge”. Una de les grans crítiques de l’alcaldessa i candidata de BComú és que “liberalitza” el preu de l’habitatge de protecció oficial i “exclou la gent que més el necessita”. El text obre la porta a fixar els preus de l’HPO “en funció del barri on es construeixi”. És a dir, que els pisos públics de barris com Sarrià o Tres Torres serien molt més cars que els de Roquetes o de la Marina del Prat Vermell, de manera que les famílies amb les rendes més baixes es veurien obligades a buscar casa sempre als barris més empobrits. D’aquesta manera es crea una nova barrera d’accés.

“Després de tants esforços per potenciar la integració i la cohesió social, ara aproven un decret que afavoreix la segregació i impulsa habitatge protegit per classes mitjanes i altes”, ha lamentat Colau. Tampoc ha agradat a l’Ajuntament que la qualificació permanent de l’habitatge protegit –és a dir, que mai perd la seva condició d’HPO– només sigui efectiva quan el sòl i l’edifici són públics. Tal com està redactat ara, el decret “posa tota la pressió sobre els ajuntaments” sense dotar-los de pressupost per poder dur a terme una política d’habitatge més ambiciosa. “És una oportunitat perduda”, ha conclòs.

Més notícies
L'AMB i l'Ajuntament han prorrogat el concurs per trobar un soci privat quatre dies abans de tancar-se / Benito Cabeza

L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos

Notícia: L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos
Comparteix
L'Ajuntament evita donar explicacions i anuncia que Colau farà una roda de premsa sobre el tema el pròxim dilluns
Notícia: L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos - Mobile
La societat mixta preveu construir 4.500 habitatges de protecció oficial de lloguer a l'àrea metropolitana / ACN

L’AMB rebaixa a la meitat la inversió privada a l’empresa mixta per fer habitatge protegit

Notícia: L’AMB rebaixa a la meitat la inversió privada a l’empresa mixta per fer habitatge protegit
Comparteix
El soci privat que s'integrarà a Habitatge Metròpolis Barcelona invertirà com a màxim 104 milions, molt per sota dels 200 milions inicials
Notícia: L’AMB rebaixa a la meitat la inversió privada a l’empresa mixta per fer habitatge protegit - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Papitu a abril 01, 2019 | 16:09
    Papitu abril 01, 2019 | 16:09
    L’equidistant es permet el luxe de parlar de “deslleialtat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa