L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos

L'Ajuntament evita donar explicacions i anuncia que Colau farà una roda de premsa sobre el tema el pròxim dilluns

L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han prorrogat sobtadament el termini de presentació d’ofertes per trobar un soci privat per Habitatge Metròpolis Barcelona, la societat que ha de construir 4.500 habitatges de protecció oficial de lloguer en la pròxima dècada. En principi, el termini acabava el pròxim 1 d’abril, però a última hora han decidit ampliar-lo fins al 31 de juliol, és a dir, que donen quatre mesos addicionals al sector privat per presentar les seves ofertes.

Consultats per aquest diari, ni l’AMB ni l’Ajuntament han donat una explicació oficial sobre els motius que els han portat a posposar la resolució del concurs. Fonts municipals han explicat que el pròxim dilluns l’alcaldessa de Barcelona i també presidenta de l’AMB, Ada Colau, farà una roda de premsa per aclarir els motius, però “en cap cas la pròrroga ve motivada per la falta d’ofertes del sector privat”, han assegurat. La resolució, per tant, queda ajornada fins després de les eleccions del 26 de maig.

Modificació del plec de condicions

La pròrroga, que s’ha publicat a la pàgina web de l’AMB, es va formalitzar un dia després de celebrar-se el ple del consell metropolità, que va tenir lloc dimarts. A l’ordre del dia hi havia dos punts dedicats a Habitatge Metròpolis Barcelona on s’informava de la incorporació de certa documentació al plec de condicions, entre la qual hi ha uns aclariments i les traduccions jurades a l’espanyol i a l’anglès del plec, a més de l’ampliació del redactat de dos articles, però sense concretar.

HMB, que de moment és una societat conjunta de l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, busca un soci privat perquè entri al capital social de l’empresa i injecti fons per construir 4.500 habitatges de protecció oficial de lloguer en els pròxims 10 anys, que tindran un cost estimat d’entre 400 i 450 milions d’euros, segons els càlculs de l’ens metropolità. L’objectiu d’HMB és que l’inversor privat posi entre 57 i 104 milions d’euros entre el 2019 i el 2025, una quantitat que les administracions públiques igualaran per finançar la construcció dels edificis. La resta de diners provindria de crèdits o de l’emissió de bons.

Calendari de construcció fins al 2025

Les bases, publicades a finals de gener, estipulen que l’aportació inicial serà de 24 milions, 12 dels quals del soci privat i la resta a mitges entre l’AMB i l’Ajuntament. A partir d’aquí hi ha tres fases més que contemplen una inversió mínima de 92 milions (també a repartir al 50% entre administracions públiques i empresa privada) i un màxim de 184 milions, que farien un total de 208 milions. La xifra final dependrà de l’oferta guanyadora.

La idea d’HMB és començar a construir 550 habitatges tan bon punt se signi el contracte –amb la pròrroga serà més tard del que s’havia previst inicialment– i a cada fase addicional d’ampliació de capital correspondrà a una nova tongada d’habitatges. Així, el 2021 s’iniciarien 950 pisos, el 2023 en començarien 1.500 més i el 2025 uns altres 1.500. Segons el plec, el 75% de l’habitatge serà en règim general i el 25% en règim concertat. De fet, ja se sap on s’aixecaran les promocions de la primera fase: són dos solars a la Marina del Prat Vermell, un Sant Andreu i un a la Sagrera.

Més informació

Nou comentari