Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Calvet defensa el decret criticat per Colau perquè “facilita l’accés a l’habitatge assequible”
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha acusat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de “mentir” sobre les conseqüències del decret llei sobre habitatge aprovat a principis de març després que la líder del consistori en demanés la retirada immediata. En una roda de premsa, Calvet ha defensat la normativa i ha carregat contra Colau perquè, a parer seu, “no abandona el populisme” i demostra amb les seves crítiques que “no s’ha llegit bé el decret” i que “li pot més l’oportunisme partidista i electoral que fer d’alcaldessa”. “Tenim la sensació que tot el que no ha fet en quatre anys ho pretén gesticular en tres mesos”, ha afirmat abans de qualificar el mandat de l’alcaldessa com “quatre anys perduts” en matèria d’habitatge a Barcelona, ja que, diu, no ha començat cap promoció pública nova.

[r:1]

Calvet ha defensat punt per punt un decret llei que, ha dit, “facilita l’accés a l’habitatge assequible” atorgant més capacitat per promocionar sense tocar les condicions de les famílies per accedir-hi i que ajuda a mobilitzar els actius públics per transformar-los en habitatge.

En la seva intervenció, el titular de Territori ha volgut deixar clar que la normativa simplificarà el procés d’endegar promocions d’habitatge protegit i que reduirà a un els mòduls de costos per fixar el preu màxim de venda o renda, que fa dotze anys que estan congelats. La regulació fixarà nous preus que tindran en compte les característiques de l’immoble i la seva ubicació. Una variació, ha remarcat, que no afectarà al preu final que pagaran els adjudicataris del pis assequible, que, per llei, només poden destinar entre un 10 i un 18% dels seus ingressos mensuals al lloguer.

En cas que les persones que visquin en un pis protegit no puguin pagar el preu establert pel mòdul, les administracions es faran càrrec de la diferència amb fórmules similars a les ajudes implícites o l’avalloguer, ha explicat. D’aquesta manera, el lloguer final que paguen les famílies no serà més car, una de les crítiques de l’alcaldessa. “No s’ha llegit bé el decret”, ha retret en diverses ocasions el conseller.

D’altra banda, Calvet ha respost a les crítiques que afirmen que el decret llei “desvirtua” la reserva del 30% de les noves promocions o rehabilitacions a habitatge social afirmant que, al contrari, la normativa “fa possible” aquesta mesura que ha tirat endavant l’Ajuntament de Barcelona. Uns pisos que, un cop construïts, seran habitatges de protecció oficial de manera permanent.

Una qualificació que tindran totes les noves promocions amb “excepcionalitats lògiques”, ha dit Calvet. Així doncs, ha defensat que les promocions d’habitatge de protecció oficial voluntàries sobre sòls privats no han de tenir qualificació permanent per estimular la construcció de pisos assequibles. “El que hem de fer és posar-ho fàcil i no difícil als promotors”, ha afirmat.

Pel que fa a les acusacions de “segregació” que podria comportar la regulació diferent de preus de mòdul segons la ubicació, Calvet ha recordat que “és evident” que a les grans ciutats hi ha diferències de preu del sòl entre barris. Segons el conseller, les declaracions de l’alcadessa de Barcelona són “gesticulacions” i mostres de “queixa constant”.

En la compareixença, Calvet ha acusat Colau de no haver dit la veritat sobre les aportacions de la Generalitat al Consorci de l’Habitatge de Barcelona i en les xifres de promoció pública a Barcelona. A més, ha tret pit de l’actuació del Govern en matèria d’habitatge a la capital catalana, tot subratllant que, per la via del tempteig i retracte, la Generalitat ha comprat 135 habitatges mentre que l’Ajuntament n’ha comprat 42 aquest 2018.

En aquest sentit, el conseller ha apuntat que el govern municipal de Barcelona no ha començat cap promoció pública nova, totes les que s’han entregat o s’hi està treballant provenen de sòls mobilitzats en mandats anteriors. Així, ha apuntat que dels 3.400 pisos assequibles promesos, l’executiu de BComú ha adjudicat 539 unitats, totes iniciades per altres governs. “Per tant, han sigut quatre anys perduts i ara en tres mesos entre el 30% i queixar-se del decret llei permet gesticular una mica més? Que no enganyi ningú”, ha reblat

Més notícies
L’AMB no rep cap oferta per a la promotora de pisos públics i Colau en culpa el Govern
Notícia: L’AMB no rep cap oferta per a la promotora de pisos públics i Colau en culpa el Govern
Comparteix
L'alcaldessa acusa Territori de carregar-se el model d'habitatge protegit amb un decret "vergonyós" que castiga "les famílies més vulnerables"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa