Unes 600 famílies a Barcelona esperen un sostre estable per poder refer la seva vida després d’un desnonament. És la llista d’espera de la Mesa d’Emergència de Barcelona, que porta anys col·lapsada com han denunciat en múltiples ocasions les entitats socials de la ciutat. El govern Colau surt a l’atac i recrimina al Govern català, per carta, que no mobilitzi prou pisos per resoldre el tap.

La regidora Lucía Martín (Bcomú) ha enviat una carta a la consellera Violant Cervera (JxCat) on li recrimina els magres resultats del pla Reallotgem, anunciat al desembre de 2020. Segons recorda Martín a la missiva, a la que ha tingut accés aquest diari, la Generalitat preveia captar entre 1.300 i 1.500 habitatges a tot Catalunya amb una inversió de 21 milions d’euros, dels quals 4,5 eren per procurar-li 300 pisos a la capital. Un any i mig després, assegura, “el programa només ha facilitat un lloguer estable a una quinzena de famílies”.

A més, sosté que els criteris per accedir-hi són excloents. Cita un informe fer per l’Ajuntament sobre 400 desnonaments ocorreguts entre el 13 de setembre i el 3 de novembre de 2021 i assegura que “només 68” dels casos “complien els requisits del programa”. 

Manifestants contra el desnonament d'una dona i els seus quatre fills menors a la Bordeta / ACN
Manifestants contra el desnonament d’una dona i els seus quatre fills menors a la Bordeta / ACN

En aquest sentit, Martín demana a Cervera que inverteixi els 4,5 milions d’euros del Reallotgem que tocarien a Barcelona en programes municipals que segons ella “sí que funcionen”. Enumera polítiques com la compra de pisos al mercat lliure a través del tanteig i retracte, la construcció pública d’habitatges i allotjaments provisionals o la Borsa d’Habitatge Social. Fa valdre que la Mesa d’Emergència és en un 60% responsabilitat del Govern català i aprofita per recordar-li que l’Ajuntament ha comprat 1.300 pisos en 7 anys “mentre la Generalitat no arriba als 500” a Barcelona, a més de 2.000 pisos municipals en obres enfront una quarantena de l’administració catalana.

La Generalitat defensa el pla

Per contra, la Generalitat ja va defensar el seu pla Reallotgem el passat novembre. En una intervenció al Parlament, la consellera Violant Cervera va posar en valor aquesta línia d’actuació de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya enfront l’ineficàcia de la moratòria estatal per teòricament havia d’impedir els desnonaments. “Tot i l’interès per part d’alguns sectors de mostrar que no funciona, la realitat és que hem rebut la petició de més de 36 adhesions en només dos mesos i s’han evitat 328 desnonaments dels 570 previstos entre setembre i octubre”, argumentava.

També feia referència al criteri d’accés que exclou els desnonaments aturats –que no s’han consumat– o amb data fixada més enllà de 30 dies. Argumentava que podrien quedar subjectes a un lloguer social obligatori un cop aprovat l’avantprojecte de Llei d’Habitatge al Parlament.  “Incloure’ls al Reallotgem quan podran vehicular-se pel futur amb un lloguer social és empetitir la dimensió del programa i restar opcions a atendre més casos en el futur”, advertia.

Més notícies
Protesta per exigir que Blackstone negociï lloguers socials en un hotel que pertany al fons d'inversió / Sindicat de Llogateres

Famílies en risc de desnonament ocupen l’entrada d’un hotel a Barcelona

Notícia: Famílies en risc de desnonament ocupen l’entrada d’un hotel a Barcelona
Comparteix
Irrompen a un establiment del fons d'inversió Blackstone, a qui reclamen que negociï lloguers socials
Notícia: Famílies en risc de desnonament ocupen l’entrada d’un hotel a Barcelona - Mobile
Habitació d'un equipament d'acollida / Clara Soler Chopo

Es dispara la despesa per allotjar desnonats i gent desvalguda a Barcelona

Notícia: Es dispara la despesa per allotjar desnonats i gent desvalguda a Barcelona
Comparteix
L’Ajuntament passa en quatre anys de pagar 9,3 milions d'euros a quasi 21 milions en pensions i hotels per a gent en risc de quedar-se al carrer
Notícia: Es dispara la despesa per allotjar desnonats i gent desvalguda a Barcelona - Mobile
La regidora Lucía Martín ACN

L’Ajuntament va desnonar el veí mort del Bon Pastor per rellogar habitacions

Notícia: L’Ajuntament va desnonar el veí mort del Bon Pastor per rellogar habitacions
Comparteix
L'home es va suïcidar aquest dilluns, el dia que havia de ser desnonat per ordre judicial
Notícia: L’Ajuntament va desnonar el veí mort del Bon Pastor per rellogar habitacions - Mobile
Un operatiu dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu

Un home se suïcida a Barcelona quan anava a ser desnonat per l’Ajuntament

Notícia: Un home se suïcida a Barcelona quan anava a ser desnonat per l’Ajuntament
Comparteix
La víctima ocupava un pis propietat de l'Ajuntament de Barcelona
Notícia: Un home se suïcida a Barcelona quan anava a ser desnonat per l’Ajuntament - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tururut-ginjola a juliol 30, 2022 | 11:21
    Tururut-ginjola juliol 30, 2022 | 11:21
    Ara apressarà als demés que paguin els plats trencats que els okupes que ella va afavorir ja estiguin instal.lats. Típica manera de fer dels inútils de l'actual consistori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa