Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dues veïnes sense reallotjament garantit, la cara B de l’Espai Barça

Al TOT Barcelona hem volgut compaginar la cobertura de la cursa electoral amb 10 reportatges de problemes de diferents barris de la ciutat. Dels grans debats irresolts, a les dificultats quotidianes de la vida a Barcelona: la lletra petita dels reptes del proper mandat.

El seu problema s’ha anat amagant a sota la catifa. “Ja ho resoldrem”, els han repetit uns i altres a l’ombra del desencallament del gran projecte de l’Espai Barça. El cas, però, és que encara no saben on viuran d’aquí a cinc anys. Són dues veïnes de l’edifici conegut com el Picadero, al número 63 de la Travessera de les Corts, que cal tirar a terra per donar pas al projecte del club. Formen part de la vida diària que encara hi ha al bloc de deu plantes del costat del Camp Nou, però aviat deixaran de fer-ho. El projecte definitiu va ser aprovat per l’Ajuntament i ratificat per la Generalitat, ja està en marxa i la resta de veïns han arribat a un acord amb els propietaris. A elles, però, que són llogateres i no propietàries, no els han donat cap solució. Fa dècades que viuen a l’edifici i ningú no aclareix si es farà càrrec del seu reallotjament.

Les dues veïnes, que prefereixen mantenir el seu nom i la seva veu allunyades dels mitjans, transmeten la seva preocupació a través de la presidenta de la coordinadora d’entitats veïnals de les Corts, Adela Agelet. Segons explica la portaveu del conjunt de set associacions de veïns de l’entorn, una de les llogateres té 65 anys i viu al mateix pis des del 1987. L’altra en té una cinquantena i “fa vint anys” que s’hi va instal·lar. Així, totes dues van fer el seu projecte de vida sense l’avís efectiu d’un pla d’expansió del Barça que les faria fora de casa. No passa el mateix amb la resta d’inquilins de l’edifici, “que ja haurien entrat avisats en entrar-hi a viure”, detalla Adelet. 

Més enllà dels contractes, els drets

“Se senten soles davant d’un gegant”, diu la representant que està en contacte setmanal amb les afectades. Parla del Barça. El mateix que provoca que centenars de milers de persones, amb bufandes i botzines, transitin per davant del seu portal cada any i facin pujar els decibels que entren per la finestra en dia de partit important. Ha tingut un paper inesborrable a les seves vides i ara, asseguren, no se’n fa responsable de la part que li pertoca: reallotjar-les en un nou pis. I és que els seus drets no estan clars, asseguren des del club i l’Ajuntament.

Informacions com les de Betevé, quatre mesos enrere, asseguraven que les veïnes deien que tenien un contracte indefinit de lloguer, mentre que alguns documents ho desmenteixen. El text de la Modificació del Pla General Metropolità diu que “les informacions disponibles apunten al fet que la totalitat dels contractes d’arrendament formalitzats amb anterioritat al 2013 tenien una durada de 5 anys, mentre que els posteriors tenen una durada de 3 anys”. Així, neguen que hi hagi cap contracte de renda antiga blindat per part de ningú, tampoc de les afectades. Una condició que s’ajusta a la perfecció al seu calendari i no repercuteix en els seus plans, ja que la urbanització de la Travessera de les Corts està previst iniciar-la d’aquí a un mínim de cinc anys. Serà per acabar d’integrar l’anomenada zona 18, on s’hi projectaran oficines, un hotel de prop de 200 places i botigues vinculades al club.

Preguntada per aquesta qüestió, Agelet garanteix que les dues veïnes que es resisteixen a marxar no havien estat correctament advertides i que s’han assabentat els últims mesos de la seva situació. A la més gran, li caducaria el contracte en dos anys, i a la segona, en un. “Però això no és just, no se les pot deixar fora d’un lloc on han viscut mitja vida per un projecte sobrevingut”, es queixa la presidenta de la coordinadora d’associacions veïnals de les Corts.

La foto que aplega Josep Maria Bartomeu i la resta del partits, a excepció de la CUP, després de l'acord. / ACN (Aleix Freixas)

La foto que aplega Josep Maria Bartomeu i la resta del partits, a excepció de la CUP, després de l’acord. / ACN (Aleix Freixas)

Fonts del club, mentrestant, expliquen a aquest diari que tenen constància de la situació de les veïnes, però que qui ho ha de resoldre és la propietat, que és amb qui el Barça assegura haver arribat a un acord, sense especificar-lo més. Les inquilines, però, no veuen clar aquest canvi de cromos, ja que la propietat tampoc no els ofereix una nova ubicació, i han decidit assessorar-se amb advocats privats que han contractat darrerament.

A més, l’Ajuntament –”l’altre gran responsable, perquè va signar l’acord”, insisteix Adela Agelet– tampoc no ha pogut aclarir, de moment, l’abast de la reclamació de les dones, asseguren fonts del consistori al TOT Barcelona. El motiu és que les llogateres van optar per la via privada tot i l’oferiment de l’ajuda municipal, mantenen des del districte.

Malgrat això, des del districte de les Corts refermen que “vetllaran perquè es respectin tots els drets dels afectats” i supervisaran els següents passos del F.C.Barcelona, que és qui es va comprometre com a promotor de la nova obra amb els “residents i propietaris dels habitatges”. De moment, estan pendents de finalitzar el tràmit de “reparcel·lació”, un procés en què s’estudia el valor d’uns terrenys de diferents propietaris. Aquest està previst que examini definitivament el cas i l’intenti resoldre, tot i que els terminis s’estrenyen i les veïnes cada vegada tenen menys marge: “Estan desesperades i el pas del temps beneficia als de sempre”, insisteix Agelet. 

Més notícies

Els promotors de l’edifici ‘fantasma’ Estel renuncien a la meitat dels pisos de luxe

Notícia: Els promotors de l’edifici ‘fantasma’ Estel renuncien a la meitat dels pisos de luxe
Comparteix
La transformació de l'antiga seu de Telefónica es reactiva a finals de mes per deixar enrere 12 anys d'infortunis
Notícia: Els promotors de l’edifici ‘fantasma’ Estel renuncien a la meitat dels pisos de luxe - Mobile

Vallcarca s’afarta de les escales mecàniques que mai funcionen

Notícia: Vallcarca s’afarta de les escales mecàniques que mai funcionen
Comparteix
La baixada de la Glòria és una artèria clau pel barri i una ruta d'accés al Park Güell que cada mes utilitzen 100.000 persones entre veïns i turistes
Notícia: Vallcarca s’afarta de les escales mecàniques que mai funcionen - Mobile

La inseguretat i el tràfic encenen el debat sobre la prostitució al Raval

Notícia: La inseguretat i el tràfic encenen el debat sobre la prostitució al Raval
Comparteix
Veïns del carrer d'en Robador, molestos amb el treball sexual, demanen més sancions als clients | Les prostitutes repliquen que les condemnarien a la precarietat
Notícia: La inseguretat i el tràfic encenen el debat sobre la prostitució al Raval - Mobile

Un menjador social muntat per dues germanes sobreviu a l’administració

Notícia: Un menjador social muntat per dues germanes sobreviu a l’administració
Comparteix
El projecte espontani que va néixer de veure veïns menjant de les escombraries ha hagut de suportar deutes de fins a 60.000 euros
Notícia: Un menjador social muntat per dues germanes sobreviu a l’administració - Mobile

Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada

Notícia: Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada
Comparteix
L'esclat de la bombolla immobiliària va frenar un projecte de 2.000 habitatges sobre el cultiu i ara l'actual govern i una part del veïnat voldrien aparcar aquella idea
Notícia: Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada - Mobile

Inquietud veïnal a Sants pel risc de danys a un refugi de la Guerra Civil

Notícia: Inquietud veïnal a Sants pel risc de danys a un refugi de la Guerra Civil
Comparteix
La construcció d'un edifici per a Càritas al costat de l'església de Santa Maria afecta dues sortides i motiva una recollida de firmes
Notícia: Inquietud veïnal a Sants pel risc de danys a un refugi de la Guerra Civil - Mobile
El mercat de la Vall d'Hebron. | A. L.

Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron

Notícia: Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron
Comparteix
Un ascensor exterior situat a la façana que dona a la Teixonera ha sigut un dels entrebancs
Notícia: Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ingrid a maig 25, 2019 | 13:25
    Ingrid maig 25, 2019 | 13:25
    Lo importante es el Barça , la gente que reviente . Los noruegos no tienen clubes campeones sino estado del bienestar maravilloso .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa