Al TOT Barcelona hem volgut compaginar la cobertura de la cursa electoral amb 10 reportatges de problemes de diferents barris de la ciutat. Dels grans debats irresolts, a les dificultats quotidianes de la vida a Barcelona: la lletra petita dels reptes del proper mandat.

 

Els veïns de Vallcarca i de la Salut tenen moltes incerteses en el seu dia a dia. El preu del lloguer està pels núvols, una desena de solars buits llangueixen des del 2002 i sovint es debat quan i com s’acabarà una rambla que havia de portar verd i de moment només ha deixat ciment. Però si hi ha una cosa que no admet gaires dubtes és que les escales mecàniques de la baixada de la Glòria, que connecten l’avinguda Vallcarca amb el Park Güell, tenen una alta probabilitat d’estar espatllades. “Tu què dius?”, pregunta un home a la seva parella quan està a punt d’arribar al final del primer tram d’escales. “Jo dic que sí”, li respon ella. Però no. El segon tram torna a estar aturat. Un cop més, hauran de pujar-lo per les escales convencionals. Per sort no van gaire carregats.

“Quan no és una cosa és una altra”, es queixa Beatriz Bosque, que ha viscut tota la vida al barri i té les cames avesades de tant anar amunt i avall pels carrers amb pendent. Les escales mecàniques de la baixada de la Glòria són les més antigues de Barcelona –amb data d’inauguració preolímpica (1987)– i compleixen una funció vital al barri. Són l’espina dorsal per tota la gent que viu enfilada al turó del Carmel. I també pels centenars de turistes que cada dia van en processó cap al Park Güell. En total, es calcula que unes 100.000 persones les fan servir cada mes. “Dels sis trams d’escales que hi ha, n’hi ha un que fa setmanes que no funciona i un altre que vénen a arreglar-lo cada dos per tres”, critica Bosque.

Molta gent gran fa servir les escales de la baixada de la Glòria per anar a comprar / XFDC

Molta gent gran fa servir les escales de la baixada de la Glòria per anar a comprar / XFDC

Un problema greu per a la gent gran

La seva mare, de 86 anys, té problemes de maluc i li costa caminar. Cada passejada és una aventura. “Molta gent gran o amb criatures petites surten al matí i quan tornen passades unes hores es troben que les escales s’han tornat a espatllar”, diu una botiguera que té el local als peus de la baixada de la Glòria. Es passa el dia veient persones girar cua per buscar una ruta més llarga però amb menys pendent. No és una reivindicació nova. Hi ha notícies que daten del 2004 –durant l’últim mandat de Joan Clos– que descriuen exactament el mateix problema. Llavors l’Ajuntament s’escudava en “un contracte de concessió de totes les escales mecàniques de la ciutat” que s’estava negociant. També deia que les escales eren massa antigues i que s’havien de canviar.

Unes explicacions que els veïns han escoltat moltes vegades en aquests últims 15 anys. L’any passat, després de diverses setmanes amb aturades gairebé diàries, fins i tot es va organitzar una concentració que va aplegar una cinquantena de veïns i després de moltes converses amb el districte es va resoldre l’averia. Però tard o d’hora les escales sempre es tornen a espatllar. “Ara feia uns mesos que anaven prou bé”, recorda amb certa nostàlgia Bosque. El maig del 2018 l’Ajuntament va adjudicar un nou contracte de manteniment que estipulava condicions més exigents per a l’empresa –com enviar els tècnics per revisar les avaries en un màxim de dues hores– i tot i això no ha millorat gaire. Les escales són molt antigues, diuen.

El segon tram d'escales necessita una reparació important / XFDC

El segon tram d’escales necessita una reparació important / XFDC

Fonts municipals han explicat al TOT Barcelona que ja hi ha plans per als dos trams que no funcionen. El primer, entre l’avinguda Vallcarca i Mare de Déu del Coll, té un “problema mecànic” i la reparació està prevista per a finals de mes. El segon, que connecta Sostres i Verdi, “s’ha de canviar completament” i està previst que les obres també es licitin a finals de maig. “L’obra ja està pressupostada en 260.000 euros”, afegeixen les mateixes fonts.

Els diners surten del Pla Estratègic del Park Güell, que inclou 178 mesures per reduir l’impacte del turisme i millorar la mobilitat dels barris de l’entorn del parc. Els veïns fa massa temps que viuen en el bucle de reparacions i pedaços i, fins que no vegin que se soluciona el problema del tot, no pensen deixar-ho estar. Sobretot perquè qualsevol avaria a les escales mecàniques té una repercussió immediata en la mobilitat del barri.

El soroll, un problema afegit

Coses de la vida, quan les escales mecàniques estan espatllades hi ha alguns veïns que dormen tranquils. Literalment. Les escales són tan antigues que fan molt soroll. Funcionen des de les 7.00 del matí fins a les 11.00 de la nit, uns horaris molt necessaris per als veïns que hi passen, però que incomoden als que tenen la finestra de casa seva a la mateixa baixada de la Glòria. “A l’estiu hi ha soroll constant”, lamenta una veïna. El sistema que alenteix les escales quan no hi ha usuaris té una utilitat relativa: es fan servir pràcticament tot el dia. Quan no són veïns, són turistes que busquen el Park Güell.

El soroll és tan fort que hi ha gent que s’ha mudat per aquesta raó. El 2013 la Síndica de Greuges va donar la raó a un veí que li va demanar empara en la seva reclamació d’una compensació econòmica a l’Ajuntament “davant la manca de resposta eficaç dels serveis municipals” per solucionar el soroll de les escales mecàniques. L’afectat, que va viure a la baixada de la Glòria entre l’octubre del 2010 i l’abril del 2012, va decidir canviar de casa, fart de la molèstia constant. Segons va denunciar llavors la Síndica, un informe municipal del 2011 reconeixia nivells de soroll de fins a 69 decibels, per sobre del límit de 55 dB durant el dia i 45 dB durant la nit. 

Nou comentari

Més notícies
L'avinguda Vallcarca té pendent una reforma integral des de fa gairebé dues dècades / XFDC

La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca

Dues associacions de veïns del barri tenen visions molt contraposades de com s’ha de plasmar un projecte que està pendent des del 2002

Un milió d’euros per a l’ascensor del metro de Vallcarca, amb doble accés i tres parades

Connectarà el vestíbul amb les avingudes de Vallcarca i de la República Argentina, situades a diferent cota

Els promotors de l’edifici ‘fantasma’ Estel renuncien a la meitat dels pisos de luxe

La transformació de l'antiga seu de Telefónica es reactiva a finals de mes per deixar enrere 12 anys d'infortunis