Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cop contra la modificació urbanística del Pla General Metropolità de Gràcia
  • CA

El sector immobiliari ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per a la millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia de Barcelona, l’aprovació definitiva de la qual va es va publicar el passat 4 de març al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Aquest col·lectiu considera que l’esmentada modificació preveu que les actuacions edificatòries d’habitatges plurifamiliars en sòl urbà consolidat o de gran rehabilitació d’edificacions de més de 400 m2 hauran de destinar un mínim del 30% del sostre edificable a habitatge protegit, fixant un sostre diferent respecte al que en el seu moment es va establir per a la resta de la ciutat (600 m2) “sense justificar el motiu d’aquesta diferència”.

“Ens trobem davant una limitació al dret de propietat i, per tant, ha de comportar la corresponent indemnització, tal com va establir recentment el Tribunal Constitucional”, sostenen. També subratllen que una qüestió molt important, que motiva el recurs, és el fet que l’estudi econòmic elaborat “no aclareix la viabilitat real de la nova norma, ni tampoc estableix la sostenibilitat per a les finances públiques”.

Al document, signat pel Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de  Barcelona i el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, també remarquen que la reserva en sòl urbà consolidat constitueix una càrrega nova sobre la propietat, ja que imposa un nou deure als propietaris d’aquest sòl.

Les entitats consideren que les grans tensions que registra avui l’accés a  l’habitatge per a una gran part de les famílies, té per origen “un greu desequilibri entre una oferta molt reduïda respecte d’una demanda creixent”, així com l’absència de polítiques públiques ben  dissenyades i dotades econòmicament, així com d’una paràlisi de la gestió de les administracions públiques amb els escassos recursos de què disposen.

Segons dades del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge (PTSH), l’Àmbit Metropolità de Barcelona té un potencial de reserves de sòl per construir més de 73.000 habitatges protegits, dels quals  20.000 a la ciutat de Barcelona. “És imprescindible mobilitzar aquestes reserves per incrementar l’oferta d’habitatge assequible”, assenyalen.

Així, consideren que cal capacitat de gestió, coordinació entre administracions i recursos econòmics per disposar d’un “mercat estable” que faciliti l’accés a l’habitatge de les famílies, i no pas el “continuat canvi de la regulació que afecta el sector de l’habitatge”, ja que crea “inseguretat jurídica, impossibilita la planificació i provoca l’efecte contrari”.

Pla consensuat amb ERC

Inicialment, el govern Colau va presentar el pla en solitari, però després va accedir a modificacions en el contingut, després que ERC hi exigís canvis, basats en dos eixos: una major i més efectiva protecció del patrimoni del districte i aportar previsions reals sobre habitatge de protecció oficial (HPO). “Les previsions d’HPO que feia el govern eren irreals i poc rigoroses”, segons va afirmar la republicana Elisenda Alamany, recordant que el govern preveia 2.000 HPO nous.

L’Ajuntament de Barcelona preveu protegir tres de cada quatre edificis de part del districte de Gràcia amb un nou pla urbanístic. El consistori ha començat a tramitar la modificació del planejament a la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Alhora, es revisa el catàleg patrimonial de forma, que segons l’equip de govern, s’afavorirà la rehabilitació “amb requisits i condicions” de més de 3.400 immobles preservats.

El govern defensa la vigència del pla

Per la seva banda, el govern municipal ha defensat la vigència del nou pla urbanístic del districte de Gràcia. Fonts municipals han explicat a Europa Press que “la mesura és vigent i compta amb el suport majoritari del plenari de l’Ajuntament”.

L’executiu de l’alcaldessa Ada Colau ha assegurat que el recurs no paralitza el pla i que està esperant veure quin recorregut té. També ha recordat que el pla vol garantir el dret a l’habitatge ia preus assequibles i ser una eina per evitar la gentrificació: “Va en la mateixa línia que la mesura del 30%, que és plenament vigent i compta amb un suport ampli d’entitats i moviment veïnal”.

Més notícies
El carrer d'Astúries, a la Vila de Gràcia / Vicente Zambrano González
Barcelona blindarà tres de cada quatre edificis de Gràcia
Notícia: Barcelona blindarà tres de cada quatre edificis de Gràcia
Comparteix
L'Ajuntament redueix de 158 a nou els habitatges que preveu expropiar a bona part del districte
Una plaça al barri de Gràcia / ACN
ERC empeny el govern Colau a suavitzar el macropla urbanístic de Gràcia
Notícia: ERC empeny el govern Colau a suavitzar el macropla urbanístic de Gràcia
Comparteix
ERC aconsegueix que es porti a votació a la Comissió d’Urbanisme una modificació del pla per reduir l'impacte
Solar ocupat per l'antiga fàbrica Mercedes Benz al barri del Bon Pastor JORDI PLAY
El Bon Pastor es juga el futur amb el solar de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz
Notícia: El Bon Pastor es juga el futur amb el solar de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz
Comparteix
Els veïns demanen un pla de mobilitat global i d’equipaments per parar el cop que auguren que suposarà la transformació urbanística, encara pendent d’aprovar
Activistes celebren l'aprovació de la reserva del 30% / XFDC
ERC colla Colau i Collboni perquè defensin la reserva del 30%
Notícia: ERC colla Colau i Collboni perquè defensin la reserva del 30%
Comparteix
Els republicans exigeixen al govern municipal que pressioni Madrid per salvar la norma

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa