El grup municipal d’ERC exigeix al govern de comuns i PSC que defensin la reserva del 30% per a habitatge protegit, que està en perill després que el ministeri de Transports hagi filtrat que l’esborrany de la futura llei estatal d’Habitatge pretén regular la mesura incloent una compensació econòmica per als promotors que a la pràctica farà inviable la norma. Els republicans volen que Ada Colau i Jaume Collboni pressionin els seus partits, que governen en coalició a Madrid, per evitar que es tombi la mesura.

“L’aplicació d’aquesta mesura no vulnera les competències legislatives de rang superior, ja que dona compliment a objectius definits en les legislacions de sòl, d’urbanisme i d’habitatge, vinculades als principis de desenvolupament territorial i urbà sostenibles i pel dret a l’habitatge digne”, explica la regidora republicana Eva Baró. La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha assegurat aquesta setmana que el text de la nova llei encara és provisional i que encara hi ha temps per modificar-lo, tant al Consell de Ministres com durant el tràmit parlamentari, que es presenta “intens i llarg”.

Mesura polèmica

Barcelona va aprovar el 2018 una polèmica i revolucionària Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que obliga els promotors privats a reservar un 30% dels pisos que construeixin a habitatge protegit. La norma, que està recorreguda per diverses associacions del sector immobiliari, no preveu cap rescabalament per als promotors perquè l’objectiu és que es coresponsabilitzin en l’ampliació del parc d’habitatge públic a la ciutat.

Segons l’esborrany que prepara el ministeri de Transports, controlat pel PSOE, els ajuntaments podran exigir una reserva per a habitatge protegit al sector privat, però a canvi hauran de compensar els promotors per la pèrdua d’edificabilitat. El govern espanyol contempla tres opcions: pagar directament la diferència a preu de mercat, augmentar l’edificabilitat per compensar aquesta pèrdua o fer una cessió de sol en una altra ubicació de la ciutat amb un preu equivalent.

Si la nova llei tira endavant tal com està redactada ara mateix, els ajuntaments es quedaran sense marge per aplicar aquesta reserva, ja que les compensacions seran molt elevades i reduiran al mínim la construcció d’habitatge protegit amb aquesta fórmula. Una altra opció és que els ajuntaments limitin la reserva als barris més pobres, on els pisos són més barats i les compensacions serien més baixes, amb la qual cosa es perdria l’essència de la mesura aprovada a Barcelona, que pretenia escampar l’habitatge protegit a tots els barris de la ciutat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Catalunya junqueril, rates i gana a octubre 15, 2021 | 17:41
    Catalunya junqueril, rates i gana octubre 15, 2021 | 17:41
    Erc son un partit de tontets, rucs i ongs. Junqueras dels menas, la Catalunya mendicant dels 8.000.000 de pidolaires. Miseria i rates

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa