La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha assegurat aquest dimarts que el consistori espera que el PSOE rectifiqui i no tombi l’obligació de reservar un 30% de les noves promocions privades per fer habitatge protegit a la ciutat. Aquesta setmana el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha filtrat que l’esborrany de la nova llei d’Habitatge permetrà fer una reserva de pisos socials, però amb un matís important.

A canvi d’obtenir aquests pisos, els ajuntaments hauran de compensar els promotors la pèrdua d’edificabilitat a preu de mercat, una condició que, de facto, farà que la norma sigui poc efectiva. Molts ajuntaments no disposen de suficients recursos per rescabalar a les constructores totes les promocions que es fan, i menys en una ciutat com Barcelona. L’alternativa serà limitar la construcció d’habitatge protegit als barris més pobres, on el preu dels pisos és més baix i, per tant, més barats de compensar, però en aquest cas es perdria una de les essències de la mesura del 30% impulsada pel govern d’Ada Colau, que era repartir l’habitatge per tota la ciutat.

Grua i operaris treballant en una construcció a Barcelona / ACN
Grua i operaris treballant en una construcció a Barcelona / ACN

Tràmit “intens i llarg”

Martín ha explicat durant una roda de premsa sobre una nova línia d’ajuts a la rehabilitació que el consistori espera que la nova llei d’Habitatge que prepara el govern espanyol “doni cobertura” a la mesura del 30% i ha recordat que el text no ha passat pel Consell de Ministres i que després haurà de passar un tràmit parlamentari que serà “intens i llarg”, ja que Podemos i els comuns esperen fer valer els seus vots a l’executiu de Pedro Sánchez per salvar una de les iniciatives estrella de Colau i, de pas, fer-la extensiva a tot l’estat.

Segons l’esborrany que prepara el ministeri de Transports, la nova llei permetrà fer una reserva del 30% per a les noves promocions, però a canvi els ajuntaments hauran de compensar econòmicament i a preu de mercat l’edificabilitat perduda. Per fer-ho, el govern espanyol treballa en diverses eines: els ajuntaments podran o bé pagar directament la diferència de preu o bé augmentar l’edificabilitat per compensar el 30% perdut pels promotors. L’última opció és fer una cessió de sol en un altre lloc però amb un valor equivalent a la pèrdua de les constructores.

Ajudes a la rehabilitació

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou programa d’ajuts de 37 milions d’euros per rehabilitar edificis i millorar la seva eficiència energètica. El consistori subvencionarà el 90% d’aquesta convocatòria, que està consorciada amb la Generalitat, i espera que això permeti mobilitzar 110 milions d’euros i generar fins a 6.000 llocs de feina. Des del 2016 s’han destinat 127 milions d’euros a la rehabilitació d’edificis que en totals han mobilitzat 370 milions. “Cal diversificar l’ocupació i necessitem palanques que generin llocs de treball qualificats, especialitzats i no vinculats al monocultiu turístic”, ha explicat Martín.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Esquerres per la puta miseria a octubre 13, 2021 | 18:14
    Esquerres per la puta miseria octubre 13, 2021 | 18:14
    A Barcelona no s'ha fet cap promocio del 30% en 5 anys. Colau nomes creix en rates, okupe, drogates i violadors. TOT UN EXIT COMUNA DEL PSOE.VALLS.MARAGALL
  2. Icona del comentari de: Blake a octubre 13, 2021 | 19:55
    Blake octubre 13, 2021 | 19:55
    El comunisme ni a Cuba el volen. Doncs aquí tampoc. Fora comunistes de les institucions!

Nou comentari

Comparteix