Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol obligarà Colau a compensar els promotors per la reserva del 30%
  • CA

La futura llei d’Habitatge que prepara el govern espanyol té en el punt de mira un dels projectes estrella del govern d’Ada Colau: l’obligació dels promotors a destinar el 30% dels pisos a habitatge social. Segons avança aquest dimarts la Vanguardia, el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana està treballant amb un esborrany de llei que contempla la mesura, però obligarà els ajuntaments a compensar els promotors.

El text que està redactant el ministeri preveu que els ajuntaments puguin exigir una reserva de pisos a les constructores, però a canvi els haurà de compensar econòmicament i a preu de mercat per l’edificació perduda. Aquest rescabalament podrà ser directe, és a dir, pagant per la diferència de preu; o indirecte, ja sigui incrementant l’edificabilitat en el 30% que perden els promotors o amb una cessió de sol en una ubicació diferent.

Un obrer en un bloc de pisos de nova construcció d’obra nova al carrer Joan Maragall / ACN

La nova llei complica el futur

Amb aquesta mesura, el govern espanyol pretén donar cobertura a la iniciativa del govern Colau, ja que anul·laria els recursos presentats pel sector immobiliari al·legant que la legislació actual no permet obligar a destinar un 30% dels nous pisos a habitatge social, però al mateix imposa unes condicions més dures per evitar que els promotors perdin diners.

“Els ajuntaments podran imposar la reserva del 30% per a habitatge protegit als nous edificis que es facin en el sol consolidat de la trama urbana sempre que vulguin, però també sempre que puguin compensar els promotors“, expliquen fonts del ministeri. El govern espanyol considera que sense aquest rescabalament la mesura és expropiatòria i, a més, perjudica la construcció d’habitatge protegit perquè molts promotors prefereixen no construir en aquestes condicions.

Fins a ara, la reserva del 30% ha tingut efectes molt limitats a Barcelona. Segons publica El País, l’Ajuntament calcula que pot obtenir un centenar de pisos socials amb les promocions afectades per la mesura, però moltes constructores han escapat de l’obligació perquè es van anticipar als plans del govern municipal i van demanar la llicència poc abans que la norma entrés en vigor.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a octubre 12, 2021 | 13:18
    Tripartit no, gràcies octubre 12, 2021 | 13:18
    Això ja lliga més: entre tots pagarem els pisos on la Colau hi ficarà els que ella preveu que la votaran en agraïment
  2. Icona del comentari de: Barceloní. a octubre 13, 2021 | 08:28
    Barceloní. octubre 13, 2021 | 08:28
    El fotut és que ho pagarem els ciutadans; la Colau s'ho mirarà de fora estant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa