Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Compromís d’enderroc per a l’edifici més conflictiu de la Mina

Els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià del Besòs, la Diputació de Barcelona i la Generalitat ultimen un nou pla per enderrocar l’edifici Venus de la Mina, l’edifici més conflictiu del barri. Són precisament les famílies que hi viuen qui ha liderat la lluita per aconseguir-ho, després d’anys suportant delinqüència i degradació cada dia a la seva escala de veïns. El pla s’aprovarà l’11 de febrer i dotat amb 30 milions d’euros. Inclou reallotjar les famílies, estudiant “cas per cas” la millor solució per a cada llar: reubicar, indemnitzar o facilitar un lloguer social a través d’una oficina tècnica. L’estimació és que a principis del 2023 algunes famílies ja puguin tenir un nou allotjament.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, s’ha reunit aquest divendres amb veïns de l’edifici i amb l’alcalde de Sant Adrià i els ha transmès que el seu departament ja ha transferit els 12,6 milions d’euros que hi destinarà. El Homrani ha considerat en declaracions als mitjans que “estem en el millor dels escenaris” i ha detallat que “hi ha un compromís d’inversió per poder fer realitat el projecte d’enderrocament de Venus i, el que és més important, de poder reallotjar totes les famílies que hi viuen”.

“La voluntat és que el dia 11 el Consorci del barri de la Mina –format per la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona- aprovi el nou pla” l”11 de febrer i “a partir d’aquí obrir una oficina tècnica per començar a treballar cas per cas per fer realitat aquest repte”. El conseller ha subratllat que “les eleccions no poden ser un topall a un projecte que porten quatre administracions i que porta molts anys sobre la taula”.

“Contents”, però “encara queda”

En el mateix sentit s’ha expressat Paqui Jiménez, representant dels veïns de l’edifici Venus, que ha celebrat que el nou pla s’aprovarà abans del 14-F. De fet, Jiménez s’ha mostrat alleujada perquè els comicis podien suposar “una gran incertesa”. “Teníem por que tornés a quedar penjat”, ha reconegut tot afegint que “el més important és que no quedarà en els llimbs perquè la part econòmica ja està pactada”. La portaveu veïnal ha dit que estan “contents” però ha recordat que “encara queda” molt camí perquè aquest projecte “sigui una realitat”.

En tot cas, Jiménez ha reconegut que “la informació que els han fet arribar és bona” i que “hi ha un bon pla de treball”. I ha destacat que s’analitzarà cada família de manera individualitzada “en funció de les necessitats”. “No és el mateix quan ets el propietari o quan vius en un pis que era del teu avi i que no has heretat perquè no has pogut fer l’herència…hi ha molta varietat”, ha reflexionat en veu alta. “Molts volem una altra sortida com que els donin els diners o que ens busquin un habitatge fora del barri”, ha explicat.

A l’espera de calendari

Per la seva banda, Josep Maria Monferrer, de la plataforma d’Entitats de La Mina, ha fet una “valoració positiva” del nou pla tot i que ha lamentat que ja es veurà “el temps que triguen” a què sigui una realitat. “Sempre han fet molts projectes i mai no hi ha hagut diners, per tant això és un pas endavant i ens tranquil·litza”, ha resumit. “Si hem d’aguantar cinc anys, els aguantarem, però que ho arreglin i que Venus se’n vagi fora”, ha exigit.

Fa 20 anys que les 243 famílies que alberga l’edifici Venus esperaven aquest moment, ja que l’enderroc i el reallotjament dels veïns en habitatges de substitució estaven previstos al Pla especial de reordenació i millora del barri del 2000. Finalment, el juny passat, la justícia els va donar la raó i va obligar les administracions a buscar una sortida justa per a ells.

Més notícies
Rodatge de la pel·lícula 'Centauro' de Netflix a la Mina / Twitter - Desdelamina

Netflix es fixa en la Mina per gravar un thriller d’acció

Notícia: Netflix es fixa en la Mina per gravar un thriller d’acció
Comparteix
L'edifici Venus, un dels escenaris de 'Centauro' | Veïns de totes les edats s'han apropat a veure la filmació
Edifici Venus, al barri de la Mina, pendent d'enderroc / ACN

Els veïns del bloc Venus amenacen amb tornar als tribunals

Notícia: Els veïns del bloc Venus amenacen amb tornar als tribunals
Comparteix
Temen que el cessament del secretari general d'Afers Socials de la Generalitat suposi un nou endarreriment en l’enderroc

Veïns de la Mina busquen mecenes per exigir judicialment l’enderroc del bloc Venus

Notícia: Veïns de la Mina busquen mecenes per exigir judicialment l’enderroc del bloc Venus
Comparteix
Inicien una campanya per recollir fons i pagar el judici contra l'administració, a qui reclamen 100.000 euros per danys i perjudicis pel retard del projecte

Els pisos de la Mina oculten un deute públic de 2’2 milions d’euros

Notícia: Els pisos de la Mina oculten un deute públic de 2’2 milions d’euros
Comparteix
L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha demanat ja dues vegades a Ada Colau que l’ajudi a afrontar aquesta pilota d’impagaments

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa