Colau aparca la promesa electoral d’ampliar la reserva del 30% d’habitatge protegit

La candidatura d’Ada Colau va presentar-se a les últimes eleccions refermant la seva aposta per forçar els privats a col·laborar en l’accés a l’habitatge amb una reserva de pisos assequibles a les noves promocions. Així, Barcelona en Comú va defensar que, si arribava al poder, en alguns punts de la ciutat elevaria l’obligatorietat de reservar el 30% d’habitatge protegit fins al 50% a les noves construccions. “Aquesta és una de les propostes més potents que volem proposar només començar el segon mandat”, va declarar l’alcaldessa el 4 de maig de 2019. Un any i mig després i de nou al capdavant del govern municipal, el propòsit ha canviat radicalment. En una entrevista amb el TOT Barcelona, preguntada per si mantenien l’objectiu d’ampliar la reserva del 30%, la regidora d’Habitatge Lucía Martín ha respost amb claredat: “No”. I ho ha atribuït a l’impacte de l’arribada de la Covid-19.

“En campanya no teníem previst que hi hagués una pandèmia”, ha al·legat la regidora. La mesura havia d’afectar a les noves promocions d’empreses privades que volguessin construir pisos de més de 400 metres quadrats a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia i també al Poble-sec i el Poblenou. Ho fixa el programa electoral de BComú i ho van detallar en un acte presencial la mateixa Martín i Colau. De fet, en aquella ocasió va plantejar fer-ho extensible als barris de Sants, Hostafrancs i les Corts. Actualment, però, l’ampliació s’ha esfumat. “Ara mateix no està sobre la taula”, resumeix la regidora d’Habitatge en declaracions a aquest diari.

Un dels principals bastons a les rodes que s’ha trobat el govern Colau –més enllà de l’arribada de la pandèmia– és la reticència del sector privat a aquell primer pas del 30% de reserva forçosa per fer habitatge assequible. Gairebé dos anys després de la seva aprovació, encara no es considera una iniciativa consolidada: “Ja hem vist el que ha passat amb el 30% aplicat el mandat passat, que bàsicament els promotors van intentar esquivar la norma”. La difícil negociació per aprovar-la va posar en alerta al sector, que es va anticipar: “Van sol·licitar en tres mesos les llicències equivalents a tot un any”, protesta Lucía Martín.

Com a contrapunt, recentment el sector immobiliari insistia a titllar la proposta de “fracàs” i denunciava que l’Ajuntament l’havia tirat endavant “sense tenir en compte que a Barcelona no es disposa de sòl”. A aquest xoc amb el sector privat cal sumar-li que, a més, cap partit de l’oposició s’havia mostrat favorable a ampliar la mesura fins al 50% dels pisos d’obra nova. Només la CUP —que ho havia plantejat prèviament— hi donava suport, però va quedar fora del consistori en els comicis.

Sigui com sigui, aquesta nova situació donarà als promotor privats una petita treva imprevista. La mesura no anirà a més, segons la regidora, a curt termini. “El que hem de fer és consolidar aquest 30% i en tot cas veurem si es pot anar a més amb el temps”, ha conclòs la màxima responsable en Habitatge al consistori.

Comentaris

  Maria García Octubre 21, 2020 | 10:16
  Colau d'España.Una, ESTAFA TOTAL, la colla del CHALETON IGLESIAS nomes estan a la politica per FORRAR.SE. COLAU VERGONYA, INDIGNITAT I MOET CHANDON. LLADRES UNIDOS JAMAS SERAN VENCIDOS.
  rd Octubre 21, 2020 | 10:30
  colaua mentidera, no val per a res, individua cutre que mana amb els vots de ciudadanos
  Vaga i frau Octubre 21, 2020 | 16:18
  La frau kolau és més frau que mai. S'ha tornat a cagar a les calces, un cop més els vots gratuïts del manuel vals, tenen molt de poder
  Pedro Octubre 21, 2020 | 18:19
  Valls no te pases con tu chacha colau de españa
  Serafi Bandarra i Grataconys Octubre 22, 2020 | 12:53
  ¿Pero es que a algun li ve de nou? si es axis, vaja perdalet.

Nou comentari