Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Càritas desnona amb antiavalots una parella vulnerable de Sant Andreu

Sota un sol d’infern, Càritas, amb l’ajut dels Mossos d’Esquadra, han desnonat aquest dimecres la Maia i el León Kurdovadze, una parella de 60 anys i en situació de vulnerabilitat que des del 2015 vivia en una casa de la Fundació Habitatge Social, vinculada a l’entitat religiosa. Els antiavalots de la policia catalana han fet fora aquestes dues persones de la llar on residien, expulsant un a un els activistes en defensa del dret a l’habitatge concentrats al davant de la porta de la llar, al carrer Pons i Gallarza, 88, al barri de Sant Andreu.

Mig centenar d’activistes han titllat de “vergonya” l’actuació. “Càritas desnona i el poble s’organitza”, “si ens toquen a una, responem totes” i “Església i capital, aliança criminal” han estat alguns dels crits que han proferit els concentrats, cridats pel Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu.

Els manifestants han acusat a la comitiva judicial de pressionar la Maia i el León Kurdovadze, la parella desnonada, per marxar. De fet, en un primer moment han acceptat sortir de casa, però després ho han rebutjat, en no tenir on anar. Finalment, però, els han fet fora. La policia ha gravat els activistes i la premsa durant el llançament. Durant l’acció un home s’ha desplomat a terra i els activistes han demanat auxili als serveis mèdics.

Els Mossos d'Esquadra envolten els activistes, mentre els sanitaris assisteixen l'home que s'ha desmaiat durant el desnonament d'una família vulnerable a Sant Andreu / Edgar Sapiña Manchado
Els Mossos d’Esquadra envolten els activistes, mentre els sanitaris assisteixen l’home que s’ha desmaiat durant el desnonament d’una família vulnerable a Sant Andreu / Edgar Sapiña Manchado

Primer contacte, el 2013

El 2013 la família, formada en un primer moment per dos adults, la seva filla, la parella d’aquesta i un menor, es van dirigir a Càritas Diocesana de Barcelona per demanar ajuda per pagar el lloguer. Dos anys més tard van accedir a una casa de 100 metres quadrats al centre històric de Sant Andreu. Càritas i la Fundació Habitatge Social expliquen al TOT Barcelona que és de les millors llars de què disposen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L’accés a l’habitatge anava lligat al compromís de la unitat familiar d’atendre un programa de reinserció social, que té per objectiu facilitar l’accés a les persones en situació de vulnerabilitat a una feina i, a partir d’aquí, assolir la independència econòmica i l’emancipació social. Per acconseguir aquest objectiu, Càritas va oferir-los un contracte de lloguer en aquesta llar. A canvi, la família pagava 280 euros al mes i les despeses de subministrament. Un cost adequat als seus ingressos, diu l’organització.

Per garantir l’èxit del programa la família disposava d’un educador proporcionat per l’entitat. A canvi, havien d’establir contacte amb els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona, perquè coneguessin la seva situació i els ajudessin amb l’alimentació, el transport o la roba. A més, s’havien d’inscriure al cens de la mesa d’emergència, per tal d’obtenir en algun moment un pis públic per famílies en situació de precarietat. Mentrestant, Càritas els garantia un sostre, amb un contracte de lloguer d’un any, prorrogable per anualitats i mentre la situació d’exclusió social de la família continués, sosté la companyia.

El 2017 la relació es torça

Les coses es comencen a torçar a partir del 2017, quan la família comença a incomplir el programa Oikos, diu l’ens, que també afirma que llavors es detecten els primers casos de mala convivència amb el veïnat, a més de detectar la casa en mal estat de conservació i manca de pagaments del lloguer. És aleshores quan també arriben les primeres factures de llum amb consums desorbitats, que fan que el cost del subministrament es dispari. De fet, expliquen que es giren rebuts de fins a 600 euros de llum i que acaba assumint la mateixa organització social, davant la incapacitat econòmica de la família.

El març de 2019 es fa una reunió on, per primer cop, Càritas demana a la família que marxi. La família es desagrupa i quatre membres -la parella jove i dos fills- accedeixen a marxar de la llar, quedant només els dos adults de major edat.

Càritas promet que va oferir una alternativa residencial per als dos adults. El sindicat d’habitatge de Sant Andreu discrepa i posa en dubte la paraula de l’ens. A més, totes les parts admeten que no hi ha constància per escrit d’aquesta proposta. “No hi ha cap document que Càritas sigui capaç d’ensenyar que els havia ofert un altre pis”, assegura Roger Gallarza, del sindicat d’habitatge de Sant Andreu.

“Càritas actua de forma perversa”

“Càritas se’ls vol treure de sobre i els vol fer fora, sense assumir cap responsabilitat. Jo no dic que ells [la família afectada] no tinguin part de culpa o no hagin incomplert amb el programa, però no pots fer-los fora així, sense més”, denuncia Gallarza. “Acusem Càritas d’actuar de forma perversa i a l’Ajuntament d’inacció”, resumeix.

El març de 2021 arriba la primera data de desnonament, però s’atura en virtut del decret de la Covid-19 del govern espanyol, que protegeix als inquilins i, per tant, es deixa per més endavant el procediment. El segon intent arriba al juliol de l’any passat i, de nou, s’atura, després que s’arribi a un acord entre totes les parts: Càritas, Fundació Habitatge Social, família i sindicat d’habitatge. El pacte, signat el 14 de juliol de 2021 i al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, explica que Càritas exhauria la via judicial a canvi que la família abandonés l’immoble el 5 de novembre. Mentrestant, el sindicat es comprometia a trobar-los un habitatge alternatiu que, alhora, l’entitat vinculada a l’Església catòlica sufragava parcialment amb 2.700 euros.

Va arribar la data i no es va complir el pacte, perquè la família no va marxar de la casa, sosté l’entitat religiosa. Càritas va decidir ajornar l’acord al 31 de gener de 2022, però es va continuar incomplint el pactat. El sindicat d’habitatge de Sant Andreu, per tal de frenar la possibilitat d’expulsar la família Kurdovadze, va instar a l’ONU a aturar el procediment, un fet que la institució internacional va acabar rebutjant.

L’Ajuntament responsabilitza la família

L’Ajuntament de Barcelona responsabilitza del desnonament a la família. “Malgrat la urgència de cada llançament anterior, la família ha rebutjat diferents recursos adequats a les seves característiques -habitatges socials de Càritas, habitatges de la borsa de l’Ajuntament, allotjament temporal urgent de serveis socials, suport econòmic per a cobrir un allotjament per compte propi…-“, diu. “Tampoc han formalitzat els tràmits necessaris per a cercar una alternativa residencial estable”, afegeix.

Els Mossos d'Esquadra han executat el desnonament de la Maia i el León Kurdovadze el 18 de maig de 2022 al barri de Sant Andreu / Edgar Sapiña Manchado
Els Mossos d’Esquadra han executat el desnonament de la Maia i el León Kurdovadze el 18 de maig de 2022 al barri de Sant Andreu / Edgar Sapiña Manchado
Més notícies
El Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu anuncia amb un cartell que Càritas vol desnonar una parella de 60 anys en situació de vulnerabilitat / Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu

Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar

Notícia: Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar
Comparteix
La Maia i el León Kurdovadze, dues persones vulnerables de 60 anys, volen un sostre on viure abans que els facin fora de la casa on són des de 2015
Notícia: Una parella reclama un pis a l’Ajuntament perquè Càritas els vol desnonar - Mobile
Pintades a l'església de Sant Andreu de Palomar contra Càritas, que vol desnonar una parella en situació de vulnerabilitat d'un pis social de l'entitat

Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu

Notícia: Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu
Comparteix
L’entitat es justifica i al·lega que els vol expulsar perquè han incomplert el pactat de forma reiterada
Notícia: Compte enrere per un controvertit desnonament de Càritas a Sant Andreu - Mobile

Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu

Notícia: Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu
Comparteix
El sindicat d'habitatge de Sant Andreu denuncia que vol desnonar el 18 de maig una parella de 60 anys del pis on viuen
Notícia: Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu - Mobile
Uns nens pinten en un servei d'atenció a la infància a Barcelona / Marc Gómez

Toc d’alerta pel col·lapse en l’atenció a infants afectats per la crisi

Notícia: Toc d’alerta pel col·lapse en l’atenció a infants afectats per la crisi
Comparteix
Entitats socials urgeixen les administracions a invertir més per pal·liar la saturació i l’infrafinançament dels serveis
Notícia: Toc d’alerta pel col·lapse en l’atenció a infants afectats per la crisi - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Càrites té raó a maig 18, 2022 | 14:06
  Càrites té raó maig 18, 2022 | 14:06
  Em sembla molt bé que es desnoni a gent que té conductes incíviques i que abusa clarament del servei d'ajuda. En aquest cas l'únic que es podia haver fet millor és fer-los fora molt abans.
 2. Icona del comentari de: Anònim a maig 18, 2022 | 15:24
  Anònim maig 18, 2022 | 15:24
  Un perfecte exemple de com els cristians entenen la caritat.
 3. Icona del comentari de: Tomppa a maig 18, 2022 | 15:30
  Tomppa maig 18, 2022 | 15:30
  La gent de Catalunya esta encara vivint a edat mitjana, no es feina d'entitats o empreses o els bancs o els individuals de regalar allotjament a ningú, sigui vulnerable o no sinó es feina d'ajuntament ... ajuntament ha de pagar en nom d'aquelles persones o crear pisos de protecció etc. em fa molta fàstic això de mirar cap a on no toca, si voleu saber qui té 100% de culpa ... aneu a fotra fora la gent d'ajuntament ( casa de vila seria millor nom ). Si no mireu i fixeu en culpables de debò, no hi poden solucionar res mai, suposo que això es l'idea ... els comunistes volen culpar tot menys els culpables.
 4. Icona del comentari de: Llucifer a maig 18, 2022 | 15:59
  Llucifer maig 18, 2022 | 15:59
  Pos que vagin al tanto que igual es pecat
 5. Icona del comentari de: Bons Cristians a maig 18, 2022 | 17:24
  Bons Cristians maig 18, 2022 | 17:24
  Escolta Llucifer, Càrites ho ha fet així. No se com ho haguès fet Carites Musulmana, si és què existeix, però mai anomènen cap organització islàmica què ajudi a tots els nous vinguts d'aquelles contrades. Molt bé per Càrites
 6. Icona del comentari de: Fran BCN a maig 18, 2022 | 17:46
  Fran BCN maig 18, 2022 | 17:46
  Devien quasi.30000€, tela oi?
 7. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a maig 18, 2022 | 18:02
  Joan de Sant Andreu maig 18, 2022 | 18:02
  Jo també vull viure en un pis de 100 m al millor carrer de Sant Andreu i que ho paguin els altres. Aquests senyors l ocupaven amb unes obligacions que no han complert. Doncs que deixin pas a altres que estant necessitats estiguin desposará. Però clar el moviment ocupa prefereix defensar a qui com ells, viuen dels esforços d altres. Per ells és correcte que després de comportar-se com una cigarra li prenguin el menjar a la formiga que ha estat treballant. Ah clar i com tenen dret a tot perquè tot és seu, poden embrutar totes les façanes convocant als seis. Per a quan guanyar-se el pà que voleu menjar?
 8. Icona del comentari de: Jomont a maig 19, 2022 | 09:49
  Jomont maig 19, 2022 | 09:49
  Ni sóc comunista, ni ocupa, ni islamista, ni etc.... Que volgueu dir jo el que dic i el se perquè l'he viscut que Càritas ajuda a qui vol i no al mes necessitat sempre. L'ajuntament té que fer? Doncs sí però tenim una activista de la PAH com batllessa que ara també desnona. I mentrestant Cáritas que pertany a la església que no solament no paguen impostos si no que cada any fa campanya "POR TANTOS" marca la casella, fan el que volen, s'apropian de immobles i del que volen o com penseu que poden tindre tants? Els compren? Paguen l'IBI? No, viuen dels nostres impostos i després devant la llei tots som iguals? És veritat estem al segle XXI però la església encara no hi es ni l'esperem

Nou comentari

Comparteix